Min pappa har problem med en granne. De har bott grannar i nästan 40 år och alltid varit lite småsura på varann men nu har det skurit sig totalt (båda parter är lika goda kålsupare, griniga gamla gubbar är bara förnamnet)

Pappa har en brunn på sin fastighet och grannen har officialservitut som ger honom rätt att ta vatten samt nedlägga och underhålla en vattenledning från brunnen till sin fastighet.
Det sitter en pump i brunnen och hydroforen sitter i pappas källare och därifrån går ledningen över till grannen, det finns en avstängning på grannens ledning. Elen till anläggningen betalas av pappa.

Allt tjafs är en lång historia, men det som fick bägaren att rinna över var i höstas när pumpen skar ihop. Grannen vägrade betala en spänn. Så nu vill pappa kräva att grannen stoppar en egen pump i brunnen och fixar en egen anläggning borta hos sig.

Jag gissar att servitutet inte ger grannen någon rätt att använda pappas pump och anläggningen i källaren, men funkar det verkligen att ha två pumpar i samma brunn? Vad händer om han säger åt grannen att fixa eget och det inte funkar? Då blir det väl pappa som blir utan vatten eftersom grannen har officialservitut på brunnen?

Någon som kan hjälpa? Vill inte att pappa gör något dumt :(
 
Beror på vad det är för brunn.

Är det en borrad brun så går det inte.
Är det en grävd brunn så går det.

Sen beror det lite på avstånd mellan grannes hus och brunnen, då det finns en begränsad sughöjd och lämplig slanglängd mm.
 
Det är en borrad brunn. Avståndet till grannen kan väl vara en 50 m om jag minns rätt. Sughöjd, vad är det? Är det vilket djup pumpen sitter på?
 
Då det är en borrad brunn behöver du inte tänka på sughöjd, då man istället trycker upp vatten. Det går inte att ha två pumpar i samma borrhål. Däremot skulle det kanske vara möjligt med två stycken ejektorpumpar. En i varje fastighet och två slangar i brunnen.
 
Extremt dum fråga kanske; funkar det med en vanlig "sänkpump" (eller vad det nu kallas) och en ejektorpump? Pappa har ju nyss köpt en pump att ha i brunnen och vill nog helst använda den istället för att köpa nytt...
 
Tveksamt om alla slangar får plats, det måste nämligen sitta en adapter på borröret på frostfritt djup.
En borrad är som regel 110 eller 140mm,

Möjligt att det går, och tjurigheten verkar ju finnas på plats ;)
 
Vad står det i servitutet? Det kanske till och med är så på pappret att din far inte har rätt att använda brunnen egentligen...
 
AldaS skrev:
Extremt dum fråga kanske; funkar det med en vanlig "sänkpump" (eller vad det nu kallas) och en ejektorpump? Pappa har ju nyss köpt en pump att ha i brunnen och vill nog helst använda den istället för att köpa nytt...
Det kan eventuellt gå. Det kan som sagt vara trångt med två slangar helt oavsett, men det beror lite på borrhålets diameter. Sen bör ni även kolla upp servitutet. Jag har svårt att tro att grannen har rätt att ta vatten från din pappas hus. Just med tanke på att din pappa då får stå för el och pump. Enligt servitutet bör grannen ha rätt att ta vatten från källan/borrhålet. Därmed får han lösa pump själv. Gissningsvis är servitutet mycket gammalt, upprättat då det fanns grävd källa. Sådana servitut kan vara oerhört svårt att få död på.
 
Varför skulle det inte gå med två pumpar? Rinkaby rör har en som är 74 mm diameter, lägg på en slang som är 20 eller 25 så är man fortfarande under 100 mm. Men borrar man en ny brunn så slipper man ju prata med varandra, kanske värt kostnaden för att ge grannen lite problem? :)
 
Det här blir värre och värre, nu ringde pappa och påstod att man inte får dra el hur som helst över andras fastigheter och att grannen därför inte kan sätta en egen pump i brunnen = grannen får inget vatten (till pappas stora skadeglädje). Är det verkligen så? Tycker det låter konstigt eftersom det står i servitutet att grannen får ta vatten, hur ska han kunna göra det om han inte får pumpa upp det? "Med en mugg på ett snöre som han firar ned i brunnen" sa pappa och garvade....

Gissar att det här kommer att bli en långdragen historia...
 
  • Gilla
nino
  • Laddar…
Kan tyvärr inte bidra, men jag hör gärna utvecklingen! :) lycka till
 
En kopia på servitutet hade varit intressant att se. Har han ett servitut på att anlägga en brunn eller har han servitut på att använda befintlig brunn?

/N
 
Servitutet är ett officialservitut som lyder " Bosse har rätt att ta vatten ur Kalles (pappa) brunn, samt rätt att nedlägga, underhålla och förnya en vattenledning från brunnen" .
 
AldaS skrev:
Servitutet är ett officialservitut som lyder " Bosse har rätt att ta vatten ur Kalles (pappa) brunn, samt rätt att nedlägga, underhålla och förnya en vattenledning från brunnen" .
Som jag trodde har grannen bara rätt att ta vatten från brunnen. Han kan inte kräva vatten från din pappas hus eller pump.
El får givetvis dras över annans mark, om det finns servitut. I detta fall ingår det i vattenservitutet.

Din pappa kan alltså koppla in sin pump och stänga ledningen till grannen. Grannen har dock rätt att gräva ner en egen ledning från sitt hus till brunnen, och koppla önskvärd pump. Ett visst typ av samarbete krävs dock då varken din pappa eller granne får omöjliggöra/försvåra att ta vatten från brunnen.
 
Borrhålet har förresten en diameter på 115 mm enligt det gamla brunnsborrar-papperet...Skulle det vara möjligt att knöla ned två?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.