Hej!

Rev för några veckor sedan ut rörisolering i mitt pannrum (huset byggt 50-60, vet inte om isoleringen är lika gammal). Det var sammanlagt ca 3-4 meter isolering, ett varmvatten och ett kallvattenrör, en rörböj på varje rör.

Nu såhär i efterskott blev jag uppmärksammad på risken med asbest, tänkte inte alls på det när jag rev, men vad är risken att det kan ha suttit asbest i t.ex rörböjarna?

Det hela var omgivet av något jag tolkade som papp (det var målad gult) och under det ett till lager av något pappaktigt som dessutom var märkt "Laxå Mineralull, plastimpregnerad", och under det då mineralullen.

Var ju inte särskilt uppmärksam, tog bara en vanlig hushålls sax och klippte upp isoleringen, rev och slängde den i soporna. Så här i efterhand minns jag inte att det skulle varit något annat material i rörböjarna. Om det varit t.ex asbest där tror ni jag skulle märkt det då, är det kladdigt/sitter hårt fast? Sitter då inga rester kvar på rören, allt lossnade väldigt lätt...

Tacksam för svar.
 
Möjligen i böjarna.
Vad jag vet så blandade man ofta en asbetsmet och använde till just böjarna.
Jag tror man använde en slags väv och smetade på asbets.

 
Ok, men är denna asbestsmet svår att få bort? Måste man skrapa rören rent från den eller lossnar den lätt?
Kommer ju som sagt inte ihåg att det skulle varit något annat material i böjarna, och allting lossnade väldigt lätt och lämnade inga spår efter sig...
 
asbest brukar väl vara pulveraktigt
 
Asbesten kletades utanpå isoleringen och pappen tillsammans med gasväven och oftast är det bara i böjarna. Hårt som gips ungefär, det blandades med kiselgur och/eller magnesit har jag för mig. Knackar du med knogarna på en gammal isolerad rörböj och den känns hård så är det förmodligen asbest där. OBS rör inte böjarnas isolering alltså.
rogge
 
Den finns i pulverform med vid rörisolering.

Vanligt med utrasande asbestpulver i fläktrum vid sönderrivna rörhöljen.
Samma sak med krökarna hemma.

Om det sedan är något som kommit med tiden vet jag inte.
 
Är det någon särskild typ av höljen som brukar användas runt asbesten? I mitt fall var det ju någonting liknande papp. Ingen som har några bra bilder som beskriver hur detta ser ut? Har kollat runt på nätet efter bilder, men inget ser ut som isoleringen jag rev ut. På samtliga bilder jag sett är rören och isoleringen väldigt tjocka. Hos mig var det ganska tunt, omkretsen på alltihop var kanske 15, max 20cm (kunde nog knipa runt om den med tummen och pekfingret).
 
hittat efter sökning på internet

Familjebostäders asbestinventering
Eftersom asbest är ofarligt när det är inbyggt men blir skadligt när man börjar riva görs omfattande asbestinventeringar inför alla rivningsprojekt. Man tar då en bit av materialet (av kakelfogen till exempel) och skickar in för analys på laboratorium. I mikroskop syns det om det är asbestfibrer eller inte. Om det är asbest i materialet så tas det bort med specialutbildad personal. Under 2006 kommer den asbestinventering som finns för våra fastigheter att uppdateras.

Verkar inte som man kan se bara på materialet om det är asbest eller inte..
 
Nej, jag vet att man aldrig kan vara 100% säker på om materialet innehåller asbest eller inte, nu är det ju dessutom redan bortrivet och slängt så jag kan ju inte heller göra någon analys. Hade bara känts skönt om man kunnat utesluta att det var asbest.

Pannrummet används även som tvättstuga och torkrum, är ju kanske inte helt nyttigt om det stått och t.ex dammat från ev. asbest där. Och sen så är det ju trots allt över 30 år sedan asbest förbjöds, tycker ju att tidigare ägare och ev. rörkrökare som varit dit under tidigare år skulle kommenterat ev. asbestförekomst.
 
Ett asbestfiber sjunker en meter på 3(tre)timmar i ett "lufttät" rum.

Tar man en tändare och bränner på det glöder liksom fiberna till när man sätter tändaren till för att sedan vara oförändrade, men för att vara (dokumenterat)säker på att det är asbest krävs analys.
(Enligt uppgift från utbildad asbestsanerare)
 
Hur vanligt var det att man isolerade hela rörlängder med asbest? Jag har värmerör i källaren som är isolerade med gasbinda och nåt gipsliknande smutsvitt material som är mjukt och på nått ställe även har dammat när man tagit på det. I rörböjarna sitter något gråaktigt "stenhårt" papper(som inte dammade) med ståltråd virad runt. Nu är hela rörinstallationen isolerad och tejpad, i princip tätad. Är det asbest så har det definitivt andats in när isoleringen installerades. Vill inte dra ner och ta prov för att skicka på analys men kommer att tänka på det i framtiden vid ev. rörjobb där.
 
Bränn testet är gammal myt så funkar det inte
 
Det förekommer att dom satte asbestfilt på raksträckorna direkt mot röret
 
P
Du har med 99% säkerhet rivit asbest som satt i rörböjar, men gjort är gjort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.