vad är ip-telefoni och hur skaffar man det? jag har hört att bredbandsbolaget kan ordna detta. men hur fungerar tekniken? är det att de gräver ner koppar till vårt hus? eller är det fiber?

(försöker hitta ett alternativ för att slippa betala mycket pengar till telia som gräver ner koppar till vår tomt)
 
För att göra det enkelt så bygger de flesta iptelefoni lösningar på att du får en dosa som du kopplar telefonerna till i ena änden och ett vanligt datajack i andra ändan. Datajacket ansluts sen till nätverket.

Bredbandsbolaget levererar iptelefoni både över fiber och över koppar/adsl så du måste kolla med bredbandsbolaget hur de tänker lösa det hela. risken är att de tror att du har koppar redan och utgår från att de kan utnyttja den
 
Du måste ha någon typ av bredband för att kunna använda Ip telefoni. De flesta berdband levereras med koppar eller fiber idag.
 
IP telefoni är bra om man ringer mycket utomlands eller i övrigt har väldigt stora telefonräkningar och vill spara in några slantar. Det kräver doch att man har bredband.

Om man vill kunna använda telefonen på samma sätt som vanlig telefoni och inte enbart har teknik kunniga kompisar som man ringer till ständigt så måste man ha ett abonnemang för att kunna ringa till vanliga telefoner och inte enbart datorer så helt gratis är det inte.

Det är också viktigt att poängtera att nödsamtal inte fungerar över ip telefoni ännu. Man måste altså ha ett annat alternativ här. traditionell telefoni eller mobiltelefon. Dom flesta har ju det så det är nog inga problem.
/CC
 
Det är också viktigt att poängtera att nödsamtal inte fungerar över ip telefoni ännu. Man måste altså ha ett annat alternativ här. traditionell telefoni eller mobiltelefon. Dom flesta har ju det så det är nog inga problem.
Varför inte det? Jag förstår att det inte går att spåra ett samtal georafiskt med iptelefoni, men det måste ju gå att ringa 112 :-?
 
Visst gör det det. åtminstånne från seriösa levernatörer. Problemet är bara om du får strömavbrott, då är en ip-telefon i allmänhet obrukbar
 
Tänk på att om man byter till IP-telefoni och sedan vill byta tillbaka till "vanlig" analog telefoni så räknas det som nytecknande av abonnemang.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.