Ja, vad bör man prioritera? Både tak och fönster är original från -79 och börjar väl se lite slitna ut. Ska väl egentligen byta båda men ekonomin finns inte till både och då vi vill låna in i huset. Är väl också en fråga om vad som genererar störst värdeökning. Hur har ni prioriterat?

Fönster: 3-glas som från början var betsade svarta men som föregående ägare målat vita invändigt, färgen börjar ge sig och tätningslisterna är torra och lossnar. Fönstrena är relativt täta men altandörrarna (3 st) släpper en del kall luftig kärvar. Rör sig om 12 fönster i varierande storlek varav några är fasta.

Tak: Betongpannor som ser torra och lite slitna ut. Största delen av taket ligger i sol stora delar av dagen och är mossfritt men på baksidan av huset finns lite beläggningar. Dålig koll på kvadrat men huset är 140 kvm och galet har en lutning på 27 grader och ligger i vinkel. Vet inget om skicket på underlaget.
 
Frågan är väl om taket läcker eller helt enkelt är dåligt. Betongtakpannor läre väl hålla ett bra tag till sålänge du inte har några skador. Beläggningen kan du ju tvätta.
Om det bara är färgen som är dålig på fönstren hade jag målat och tätat om dom.
Du får ju också bättre isolervärde med nya om du är ute efter det.
Spontant hade jag satsat på fönstren, sålänge inte taket har något läckage
 
Redigerat:
Så vitt vi vet har taket inget läckage, huset besiktigades i april förra året och då såg allt bra ut. Men med 37 år på nacken borde väl underlaget inte hålla så länge till?

Fönstrena är ändå väldigt välskötta liksom övriga huset så absolut inge ruttna. Men inte helfräscha heller...
 
Tak, alltid skönt att det är tätt uppifrån.
 
  • Gilla
Joak och 1 till
  • Laddar…
Byt tak!

Med vänlig hälsning, fremax
 
fremax skrev:
Byt tak!

Med vänlig hälsning, fremax
Instämmer med Fremax och Stefan N:
Att taket är tätt är prio ett!

Och man ser väl inte utanpå gamla betongpannor hur tät takpappen är, hur täta plåtarbetena är och vilken kondition vindskivor och vattplåtar har.

Vad jag minns har takpapp en max. livslängd på 30 år, så det kan vara hög tid att lägga om taket.
Har det varit tätt så är säkert råsponten OK, men papp, strö- och bärläkt kan behöva förnyas.
Och då är kostnaden för att lägga på nya, belagda betongpannor ett litet tillägg.

Men vänta till våren för attan :D
 
  • Gilla
fremax
  • Laddar…
Hej!
Lite kort om tak, man brukar räkna livslängden på pappen som även räknas som tätskikt i taket till 40 år sen finns det naturligtvis massvis med faktorer som spelar in och avgör takets livslängd. Lyft på nån panna på nedersta raden och känn på pappen, är den torr och vill smula sönder sig lätt eller är uppäten/frasig börjar den bli dålig. Titta även vilken tjocklek på ströläkt du har. En tunn ströläkt 5-10mm gör att när bärläkten sviktar neråt av betongpannornas vikt så täpps lätt det lilla utrymmet imellan Bärläkt och papp igen med frön från träd mm och du får en fuktfälla som kortar ner livslängden på läkten. Titta även om nocken är skev och om du har stora glipor imellan nockpanna och översta pannraden. Inte alltid det sitter en nocktätning på äldre hus. Titta även på takets genomföringar samt plåtbeslag runt dessa. Hus i vinkel = ränndal, titta på skicket på den där den är ihopfalsad. Har du luftspalt ner till takfoten från kallvind så klarar sig råsponten sig oftast bättre. Viktigt att veta är att din försäkring inte täcker skada som är orsakad av någon form av läckage igen yttertaket utan där har du eget ansvar.Hoppas det är till någon hjälp för dig i ditt beslut.
Mvh fd takläggare, numera kontrollant och försäljare inom tak branschen.
 
  • Gilla
Charlie2
  • Laddar…
Jag hade bytt tak först alla dagar i veckan. Ingen av dom kunder jag besöker har haft något problem innan dom fick läckage. Majoriteten av våra kunder idag är ägare till 70 tals hus. Ta in lite olika offerter på takjobb och även fönster så är det lättare att ta ett beslut. Var noga med en specad offert med allt från alla detaljer till att rotavdrag, arbetskostnad mm är specificerad samt att du får garantibevis på takpannor, vatten avrinning, utfört arbete osv. Dom flesta seriösa företag har en viss leveranstid på sina jobb så det är nog vår när det väl är dags för fönster eller takbyte!
 
Om inget är fel på fönster, mer än åldrad färg och otäta lister. Så hade jag satt nya lister och målat om.
Och uppnått likvärdig funktion för bråkdel av pengarna.

Taket däremot finns det en funktionsmässig anledning att byta. Beroende på skickat då, men sannolikt behov av åldern att döma.
 
Fönster håller länge, kostnadsmässigt så tjänar man nästan aldrig in kostnaden för fönster på minskad värmekostnad.

Så länge som man underhåller fönster så kan dom hålla mer än en livstid.
Tak (underlagspapp med betongpannor) kan man sällan underhålla så att det håller mer än 50 år.
Betongpannor räknar man som ytskikt medan pappen räknas som tätskikt.
När man byter tak så byter man papp, bär-/ströläkt, pannor.

Vid takbyte så bör man även utöka taksäkringsutrustningen, taksteg, ståplan, nockrör.

Fönster byter man när dom är dåliga, när man vill minska bullret utifrån, när man vill minska framtida underhåll.
 
Viktigast är att hålla huvud och fötter torrt, alltså är det tak och om det är +30 år så är det prioritet på att byta det så fort som säsongen för sådant arbete närmar sig (vår,sommar) Dränering kollar man dels genom att spola ledningarna med en rensslang för högtryckstvätt så att man inte fyller ledningarna och därmed förorsakar skada på grundläggningen. Man kan även läsa av fuktproblem om man kommer in under huset.Fönster som inte är svårt rötskadade skrapar och målar man samt förser med nya tätningslister. Altandörrar kanske man skall byta till nya moderna säkrare varianter ur inbrootssynpunkt
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Tack för alla svar, det känns ju som att taket bör komma först :)

Hittade besiktningsprotokollet från besiktningen 20/2 2015 och där står det så här, bör jag anta att råsponten behöver bytas delvis? Eller helt?


image.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Bättre att behandla där det är påväxt och förbättra ventilationen (takfoten).
 
Besiktningsmannen menade att han inte kunde avgöra om påväxten var pågående eller gammal. I höstas såg allt ok ut, inget hade tillkommit så får se hur det ser ut nu i vår...
 
Demmpa skrev:
Bättre att behandla där det är påväxt och förbättra ventilationen (takfoten).
Enbart dessa åtgärder eller åtgärda dem samtidigt som taket byts?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.