Jag har en frånluftsfläkt i en låda på vinden. Byggår 1975.

Den ser ut så här:

https://www.byggahus.se/forum/ventilation/201491-byta-till-alliancesystem-dimensionera-takflakt.html

Jag tror att modellen kan heta JBDA:

http://www.i3ahco.se/produkt/jbda/

Min låda saknar helt typskyltar eller annan info.

Problemet med den är ljudet och vibrationerna. Det är ett elektrskt brum, hörs framför allt vid frånluftsdonen i kanlerna, som förbättras något när man varvar upp med tyristor. Även ett sjungande ljud hörs. Vibrationerna kan vara störande på övervåningen. Annars är funktionen god, spiskåpan funkar rimligt ok och det blir inte mycket imma i badrummet.

Jag kan skaffa en ny motor, rdaa 99-03 sägs passa:

http://www.ventilationsshopen.se/produkter/reservdelar/fläktwoods/frånluftsfläktar/jbda/489

Jag tycker det är lite dyrt med tanke på att resten säker också är helt slut, och jag vill vara säker på att det blir tyst. Hur skulle ni rekommendera en renovering för att få tyst och säkerställa god funktion.

Några frågor:
1. Vad är den där triangelformade plattan som sitter i lådan med något metallnät i?
2. Skulle det hjälpa att byta kondensator och vilken sort skall det vara?
3. Skulle det hjälpa att byta tyristor och vilen sort skall det vara?
4. Finns det möjlighet att använda en annan fläkt? Nuvarande har rektangulär anslutning mot locket och det sitter en övergång till rund på utsidan.
5. Kan man få till ytterligare ljuddämpning på något sätt? Kanalerna ansluter till lådan, en från sidan till badrum på övervåningen och två underifrån, en till spiskåpan och en till "resten". Dom försvinner rakt ned i bjälklaget.
6. Hur skall anslutningen till takhuven se ut när den är korrekt? Min består av en lös rörbit, svep, ett långt rör med någon cm folietäckt isolering runt om, svep. Takhuven sitter några cm förskjutet så det är svårt att få ihop allt och helt tätt.
 
Använd steg-transformator (t.ex. Östbergs) istället för tyristor, det minskar eller tar helt bort det elektriska brummet.
 
Hej

Tack för svar,

Jag har förstått att trafo är bättre. Skall byta spiskåpa så då kan jag väja en med trafo som styr fläkten. Det är dock "mer" ljud än så - fläkten är ju ändå 40 år. Tills dess, vad är bäst att prova för att få ned ljudnivån?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.