Ja nu för tiden har man flera lager cellplast, kapilärbrytande grus, geoduk etc. På 40-talet skrapade man troligen bort det översta på jorden och gjöt direkt på marken. Platta på mark, bokstavligt talat.

Och jo, det finns en hel del problem emd den byggmetoden. Betong är inte (vilket många tror) ett tätt material, så fukt kryper igenom det.
 
Bob_the_builder
Dränera och/eller se till att fukten kan ventileras ut på ovansidan med hjälp av tex Platons golvmatta.
 
Explorer skrev:
Hur dränerar man. Ska man gräva upp runt huset och gräva ner någon slags rör eller? Man kan ju inte gärna göra något åt det som ligger 'under grunden'?

Surt sa räven, vad går ett dylikt kalas på?
Ja precis... Du får gräva ner runt huset och lägga en dräneringsslang ca 20cm under underkant på plattan. Då passar du på att klä grundmuren med platonmatta och singel eller isodränskivor och geoduk. Den dräneringen lättar trycket på grunden avsevärt.
 
Vad kostar det i runda slängar att göra en sådan dränering? Materialkostnad? Är det lönt att gräva själv (t.ex. hyra nån liten maskin)?
 
Explorer skrev:
Hej jag har ett hus som är byggt 1947 med "platta på mark".

Nu för tiden tror jag att man lägger ett lager cellplast under betongen vid grundläggning enligt 'platta på mark-metoden'. Frågan är hur det var 1947? Använde man cellplast då eller applicierades betongen direkt på grusunderlaget? Om så är fallet, hur står det då till med fukten i en gammaldags 'platta på mark'?
Menar du att du köpt hus för över 4 milj (såg det i en annan tråd) utan att kolla upp om fuktkvoten i plattan är OK och om huset ens är dränerat?
 
När det gäller husköp föredrar jag att vara förnuftigt torr. Passion kan stå en dyrt, både vad gäller husköp och i andra sammahang ;)
 
Räcker inte med att dränera, (även om detta lär göra gott för huset) plattan kommer ändå att transportera upp fukt från marken.
 
TN skrev:
Räcker inte med att dränera, (även om detta lär göra gott för huset) plattan kommer ändå att transportera upp fukt från marken.
Visst är det så. Vinsten är att marken precis under plattan kommer innehålla mindre vatten om man har en ordentlig dränering. SÅ att dränera väl kommer minska fukten genom plattan.
 
MEd dränering blir man av med eventuellt förhöjt grundvatten och tillrinnande regnvatten. Därmed kan inte plattan suga åt sig vatten via kapilärverkan (som ett läskpapper).

Men under alla gjutna plattor är luftfuktigheten alltid 100% (jämför med att täcka marken med vilken skiva som helst, det blir kondens under den) Denna fukt tas upp av plattan och diffunderar upp genom den och behöver ventileras bort på ovansidan. Finns trä, islolering eller dyligt på golvets ovansida så blir dessa fuktiga... :'(MÖGEL. Värst är det om det ligger en tät plastmatta överst... Ventilation närmast plattan således med hjälp av platonmatta och ev utsugande fläktar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.