Kommer att bli ägare nästa vecka till en stuga i där el är inte framdragen och ser ut att bli rätt så kostsamt(närmare 100kkr), så då har funderingarna gått åt solceller/elverk och liknande.
Vi vill kunna använda elen till är främst några lampor, TV, kaffebryggare och dammsugare vore ju bra att kuna köra och vattenpump till brunnen. Kyl med frysfack samt spis kanske vi köper gasoldrivna.

Antar att några av er har solpaneler och jag har Googlat runt en del och Yngman AB (www.yngman.se) verkar ha bra priser på paneler.
Var brukar folk montera sina paneler? (på taket, på fasaden etc)
Har ni lampor, apparater som går på 12V eller omformare för 230 V?
Hur stora batterier har ni?
Är det lämpligt att komplettera med ett elverk som går på bensin/diesel?

Mvh
 
Har själv ett strömlöst torp och funderingar på att skaffa någon solpanel eller vindsnurra. I år fick det dock räcka med att skaffa ett batteri som jag tog hem och laddade upp mellan varven i lägenheten. Köpte även en liten 12v 14" tv på netonnet som man kan kolla ca 10-12 timmar på med batteriet.

Utifrån mina egna eftersforskningar kan jag bara instämma om att Yngman verkar billigast. Legoelektronik och sunwind är lite dyrare men har mycket roliga prylar för 12/24v samt gasol.

Beroende lite på hur mycket ström du behöver så är nog ett elverk att rekommendera. Jag har t ex gjort ganska mycket renoveringsarbete och då är det bra att ha ett elverk att driva lite verktyg på. Elverket kan du ju även använda till att ladda upp batterierna med om det blir en liknande sommar nästa år (dvs ingen sol på 3 veckor).

Solpanelen ska sitta mot söder, oskuggad och helst så nära huset (batteriet och strömförbrukarna) som möjligt. Lutningen har jag inte exakt i huvudet men den skiljer lite beroende på årstid så det bästa är om du har konsoller som du kan ställa om vinkeln på.
 
Köper du en 64 watts tunnfilms panel samt 2 st 125 ah solar batterier så har du ström så att du klarar dig bra länge . det finns även strömsnåla led lampor nackdelen är att det blir ett kallt sken av dessa

sen skadar det aldrig att ha ett Elverk köpte själv ett hos DUAB på 5 kw med honda motor för 8500:- vilket är ett bra pris
 
Var precis in och kollade hos Yngman , Har en känsla av att det inte är prima kisel i dessa paneler .
Dyrare panel är uppmärkta exakt hur många ampere de laddar billigare är det mycket större differanser på
:D
 
Om man klickar på länken mer info vid de olika panelerna på Yngman så finns det data på tomgångsspänning mm, ser OK ut för en lekman...
Föresten, vad är det för skillnad på tunnfilmspanel och "vanliga" paneler?

 
Tunnfilms panelen laddar bättre i svagt ljus samt om någon del hamnar i skugga tex om du skuggar 10% på en vanlig panel så ger den bara ca 10 % i laddning men om du skuggar samma yta på en tunnfilmspanel så ger den 90 % laddning
nackdelen är att tunnfilmspanelerna är lite större
 
Vi har en solcellspanel på taket som vi vinklar lite olika beroende på årstid, det är snabbt o enkelt gjort. Vi driver 10 lampor, stereo, 12 v´s TV och en DVD (en sån där liten som egentligen är tänkt för att användas i bilen men är perfekt i stugan tack vare 9 v´s driften!) Av de tio lamporna är två stycken fasadbelysning utomhus och en är en lysrörsarmatur ovanför köksbänken.

Spisen och kylskåpet driver vi på gasol eftersom det drar så pass mycket ström. Dammsugaren och div verktyg kör vi på elverk. Till sommaren planerar vi för att dra upp duschvatten ur sjön, det ska oxå drivas av solcellen. Med det här upplägget klarar vi oss (två vuxna, två barn och en hel del gäster) väldigt bra. Vi har aldrig behövt snåla på elen från panelen ;D , vi har två batterier som laddas parallellt.

Livet i stugan blev så otroligt mycket mer bekvämt o smidigt efter vi satte upp solcellspanelen,
jag fattar inte varför vi inte gjorde det för tio år sen!

Lycka till! :)
 
Håller med
Det är ett billigt sätt att klara belysningen i stugan på
visst är det en kostnad då man köper dessa men sen är energin gratis i många år
än har dom ej lyckats ta skatt på solenergi
 
Såg på TV igår (18dec) att det forskas och testas med nya solpaneler som dels är billigare och ger betydligt mer ström. Svensk tjej var nere i Sahara och provade fältmässigt ute i öknen.
Kanske läge att avvakta?
 
Tyvärr tar det nog många år innan dom är i handeln :-/
 
Funderade lite kring montering och installation av solpaneler samt 12v material. Visst är det så att man som lekman får installera detta själv? Å andra sidan funderade jag på farorna som finns - hur ser riskerna ut - man vill ju gärna inte bränna ner torpet pga en fledragen/kopplad kabel. Hur har ni andra gjort? Har ni kopplat in allt själva eller har ni tagit elektriker till hjälp?

I mitt fall så måste panelen t ex sitta på vår lada för att få ett fritt bra söderläge vilket skulle innebära en kabel på 20m utomhus till huset. Hur känslig är den för t ex blixtnedslag och hur kan man säkra sig mot sånt?
 
Den största skillnaden med att använda 12v solel i stället för 230v vanlig el är att för att driva en lampa t.ex. på 10watt så blir strömmen mycket högre i ett 12v system. Man räknar effekten = spänningen x strömmen. Är effekten konstant och man minskar spänningen så ökar således strömmen. Konsekvensen av detta är att man måste använda sig av grövre kablar än hemma i lägenheten. Även längden på kablarna måste beaktas eftersom spänningsfallet i ledningen blir större än vid högre spänning. Ska du ha en 20m lång kabel så måste du ta en rejält grov kabel, lite beroende på, det räcker inte med 1,5 kvadrat inte heller med 2,5kvadrat utan snarare 10 eller 20 kvadrats ledning annars sjunker spänningen för mycket på vägen.

12v får du koppla själv. Det är lätt och är man lite händig och försiktig så borde det inte vara några problem. Du måste använda speciella 12v uttag för det är skilnad på vilken väg du kopplar in stickproppen, plus och minus.

Damsugare, kaffebrygare, spis och kylskåp drar för mycket ström för ett solelsystem. Vi använder gas spis och kyl och kokar kaffevattnet och häller manuellt genom filtret och så har vi en liten generator för dammsugaren och elverktygen.
 
Jag hittade en tabell som berättar om sambandet mellan kabellängd, area och belastning:
Om man har 100w last och en kabellängd på 2,5meter så måste diametern väljas till 2,5 kvadrat. Ökar man längden till 15m så måste diameten väljas till 10kvadrat. Vid 150w last och 15m längd så måste kabeldiametern väljast till 25kvadrat :surprised:
 
Jo, korta kablar gäller. Annars funkar det bra. Har solcell i båten.
 
sultanen skrev:
Kommer att bli ägare nästa vecka till en stuga i där el är inte framdragen och ser ut att bli rätt så kostsamt(närmare 100kkr), så då har funderingarna gått åt solceller/elverk och liknande.
Vi vill kunna använda elen till är främst några lampor, TV, kaffebryggare och dammsugare vore ju bra att kuna köra och vattenpump till brunnen.  Kyl med frysfack samt spis kanske vi köper gasoldrivna.

Antar att några av er har solpaneler och jag har Googlat runt en del och Yngman AB (www.yngman.se) verkar ha bra priser på paneler.
Var brukar folk montera sina paneler? (på taket, på fasaden etc)
Har ni lampor, apparater som går på 12V eller omformare för 230 V?
Hur stora batterier har ni?
Är det lämpligt att komplettera med ett elverk som går på bensin/diesel?

Mvh
Har installerat en anläggning i stugan. Köpt en 175 Watt panel från Yngman, 5st fritidsbatterier samt en 230 volt omvandlare med äkta sinuskurva på 350 Watt.
Panelen har jag lagt direkt på taket i ett uthus, ca 25 meter från huset. 230 volt jordkabel till huset. Huset har jag utrustat med 230 Volt lågenergilampor. kör även en TV på 140 watt.
Strömmen räcker bra till nu på sommaren. Skall utöka med en 1000 Watt-omvandlare och ansluta en pumpautomat och mikrovågsugn på 800watt vardera.

Jag anser att med dagens lågenergilampor som t ex drar 20 watt och motsvarar 100 watt konvensionellt, finns det ingen anledning att över huvudtaget ha någon 12 volts anläggning. Gå direkt via omvandlare till 230 volt.
Till större förbrukare som dammsugare gäller fortfarande elverk. Mindre damsugare räcker kanske 1000 watt.

Hela anläggningen inklusive kablage och kostar ca 15 000 kr, exklusive el-verk. Då har jag monterat elen själv efter bästa förstånd. Att jämföra med offert från Vattenfall på 700 000 kr så får man mycket ström för pengarna. Och driftkostnaderna kommer förhoppningsvis att stanna vid nya batterier ca. vart 10 år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.