Vi håller på med en tillbyggnad där avtalet är standard ABS09 med 1% vite per påbörjad vecka försening.

Tyvärr har entreprenören haft lite motgångar med sjuka anställda och för mycket att göra så de har lyckats bli 8 veckor sena än så länge. Jag har 10% kvar att betala ut till dem och nu verkar det som om de tappat intresset att bli klara och pengarna tickar bort mer och mer...

Vad händer när mer än 10 veckor har gått och de fortfarande inte är klara? Finns det ett tak på förseningsvite i ABS09?

Tack och bock

/J
 
Något tak finns inte. Men vid en tillbyggnad kan det vara lite svårbedömt. Om du kunnat ta bygget i bruk så jämkas vitet. Och gäller det då en ombyggnad så kan gränsen mellan byggplats och boendeområde vara rätt vag. Dvs. en del av bygget kan anses vara i bruk hela tiden.

Och att få ut mer än du håller inne, kostar troligen mer tid än det är värt.
 
O
Med andra ord, spar dina 10% tills allt är helt klart och godkänt! (oavsett vad byggaren säger)
 
Det låter ju lite som att entrprenören räknar med att hela slutfakturan (och mer) kommer att gå bort i viten. Finns alltså inga mer pengar att tjäna på att jobba klart.

Som jag ser det så får man då välja, kör hårt och ta konflikten. Eller att försöka jämka.

OM vi antar att arbetet verkar välgjort, och entreprenören i övrigt har skött sig. Då skulle jag välja en pragmatisk väg. Erbjud entreprenören att om arbetet bara görs klart med bra fart från nu, så skippar vi vitet. Något i stil med att nolla vitet idag, men varje vecka som de inte utfört minst 80h arbete (eller vad som är rimlig mängd folk på bygget) så utgår istället 3% vite.

OM detta är en firma som strulat och slarvat i största allmänhet, så vill man kanske bli av med dem från bygget istället. Då skriver man brev, där man meddelar att om inte arbetet är slutfört inom 2v (tiden måste vara realistisk, men att de har mycket annat på gång är inte ditt problem), så avser du att ta in en annan firma. Och kostnaden för den firman kommer att debiteras din nuvarande firma + förseningsvite fram till att nya firman är klar. I praktiken kommer du nästan säkert aldrig att få ut mer än de 10% du håller inne.
 
O
Låter som en bra idé!
För om man ska vara realistisk så kommer du troligtvis inte få mer än de 10% du håller inne med. Då är det kanske bättre att sätta sig ned och förhandla.
Vad du erbjuder vid förhandlingen beror på tidigare prestationer.
 
Kör stenhårt, använd sanktionerna så långt det går... Betala först efter godkäng kontrollbesiktning och ta med din Ka som backupp, denne bör vet vad som är ok eller inte.... KA kan mer än bara PBL, dei lan även KTjL. Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.