Jag håller på att bygga ett timmerhus, och funderar på hur mycket isolering man behöver, hur bra u värde det är i själva timmerstocken.
 
GROVT räknat så har trä U-värde 0,14 och isolering 0,04 W/m2K.

100 mm trä motsvaras alltså av ca 30 mm isolering.

Generellt isolerar man inte väggar i timmerhus, utan lägger kraften på tak och dörrar/fönster istället.
 
I det timmerhus vi är i färd med att bygga kommer vi att isolera väggarna 145 + 45 innanför timmerstommen (5,5 tum). Man kan krasst säga att timret är mer eller mindre en fasadbeklädnad - takstolarna vilar på regelverket av konventionellt snitt, detta då timret sjunker och rör på sig under flera år efter nytimringen.
 
När vi byggde vårt hus (en gammal nerplockad timmring) så var vi tvugna att ta fram en energiberäkning över huset. Där specas det hur mycket isolering vi skulle ha i väggarna, tak och golv osv.

Ni behöver alltså inte ngn sådan?

Begreppet timmerhus används lite hur som helst. Även nya plankhus kallas för timmerhus. Men i ett sådant så kan nog inte väggarna räknas till mer än enbart fasadbeklädnad. Ett genuint 6 tums timmerhus ger så mycket mera i form av isolering och värmetröghet.

Vi har reglat på insidan och isolerat ca 160mm med ekovilla. Fungerar jättebra!

/J
 
Varför bygger man ett timmerhus o sedan klär in det ?
Om det är fasaden man är ute efter så finns den som panel med knutar som inte går att skilja från äkta men faan så mycket enklare o billigare!
 
Ekke_original skrev:
Varför bygger man ett timmerhus o sedan klär in det ?
Det var ofta på det sättet man gjorde, man timrade upp huset och lät det stå utan brädfodring tills timmerstommen sjunkit ihop, sedan brädfodrades husen, hus utan brädfodring var oftast enklare ekonomibyggnader, fädbodar etc.
Därför är ofta timmerhus i väldigt bra skick under brädfodringen eftersom dom ofta inte ens stått 10 år utan brädfodring, knutarna brädfodrades ofta ännu tidigare eftersom man var väldigt rädd om just knutarna.

Precis som med omålade möbler så innebar (i.a.f här omkring) ofta omålade och opanelade hus fattigdom, givetvis finns det andra traditioner på andra platser.

Att luta av möbler och bo i hus med opanelat timmer (eller ännu värre, oskyddade knutar) är ofta någon slags felriktad iver att efterhärma något som aldrig existerat.
 
Man skall varaoerhört försiktig med att isolera bra/täta timmerstommar innefrån. Om de är täta innebär det pga. deras goda issolation att rik finns att daggpunkten hamnar inuti stomen vilket ofrånkommligt kommer att leda till att stocken fryser sönder!!!! :-[

Om stomen inte är tillräckligt tät eller om pinnar (<6 tum) har används till stomme finns (vad jag tror) följande möjligheter:

- Innefrån täta med Vindpapp/asfa board och isolera
med max 75 mm ull. (Kom ihåg att reglar måste
anordnas flytande mot stockstome på ett sätt som
medger rörelser i stockstommen pga fuktvariationer
(ca 3 mm/m efter det att stomen satt sig).

- Bygga en innstomme inanför stockhuset med
ett mellanskickt som ventileras till yttertemperatur.
Innestommen tätas och isoleras såsom det vore
ett vanligt hus (asfaboard + >150 mm ull)

- Skit i utseendet och täta och isolera utifrån (asfaboard
+ > 150 mm ull)

Skälv har jag ett 6 tums hus från 1740 samt bygger till
30 m2 6 tum. Ingen isolering här inte, inga problem med
komforten men eldar lite för kråkorna i den gamla delen.
Skaffat värmepump istället för att riskera mögel i grund och sönderfrysta stockar!

:) Jonas
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.