Hej
Vi håller på att isolera vårt Oden 1,5 plans Älvsbyhus. Vi vill gärna ha en klädkammare på andra våningen som skall ligga allra längst bort från värmepumpen Nibe Fighter 310P. Det betyder att vi vill dra långa spirorör i taket, först till WC och sen vidare till vår blivande klädkammare.

Frågan vi har är om det finns någon gräns för hur långa rören kan vara och fortfarande suga ut frånluft? Finns det någon vent-kunnit här eller någon som har fått råd själv i såna frågor? Tacksam för svar.
(Huset är ca 13 m långt, så kanalen blir nog ca 20 m inräknat alla svängar och vertikala dragningar.)
 
Huvudelen av luftutaget lär ju inte ske via klädkammaren, det beror lite på hur mycket en sådan kan suga. Sätt ett spjäll till de korta kanlerna så kan ni balansera så att det suger lite från klädkammeren också. Ta bara ett väldigt lite flöde från klädkammeren dock. Var noga med ljuddämpare!

 
20 meter är ingen lång kanal!
Om anläggningen projekteras av proffs tror jag att de använder sig av den sk "tredjedelsprincipen" då behövs heller inga spjäll. Ljuddämpare monteras på aggregatet och ev flexibla dämpare vid risk för överhörning.
 
Behövs det ett frånluftsuttag där över huvud taget?!, räcker det inte med det i badrummet och resten av luften sugs ju ner till undervåningen. Kolla med hustillverkaren.
 
Hej!
luftflödet i klädkammaren brukar ligga mellan 3-5 l/s och badrummet 10 l/s om där är öppningsbart fönster annars 15 l/s.
ni behöver inga extra spjäll det räcker med kontrollventiler.
Man bör få det ominjusterat då de nya utsugen "stjäl luft från dom andra utsugen"
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.