Hej,

Vi har köpt en ny lampa av Sarfatti-typ (30 små glödlampor á 15 watt = 450 watt). Den installerades i taket i förrgår av fackman (dock ej elektriker) och fungerade utmärkt. Den var kopplad till dimmer som dock var underdimensionerad (315 watt), vilket vi inte visste. Idag när vi tände lampan lyste alla glödlampor några sekunder, sedan knäppte det till och alla glödlampor slocknade.

Jag utgick från att dimmern gått sönder och köpte en ny 630 watt-dimmer (exakt samma märke, modell och kopplingar) som jag installerade. Tyvärr lyser inte lampan ändå. Det går fram ström till uttaget i taket - har testat med annan lampa, så det är inte något fel i elskåpet.

Vad tusan kan det vara för fel i lampan? Kan det sitta en säkring i den?
 
Redigerat:
Troligast är väl att en anslutning varit dålig och brunnit av. Hur ser anslutningen ut ? Är det 230V lampor eller lägre spänning och seriekopplade?
 
HasseTeknik skrev:
Troligast är väl att en anslutning varit dålig och brunnit av. Hur ser anslutningen ut ? Är det 230V lampor eller lägre spänning och seriekopplade?
Det är 220 V glödlampor på 15 w som är parallellkopplade. Anslutet i taket med ny lamppropp och skena med sladd ut till lampan där det är klassisk sockerbit. Har provat med ny glödlampa i en av socklarna utan resultat.
 
Redigerat:
Finns nog inget annat att göra, än att felsöka lampan separat. Om vi antar att en 15W lampa har 200 Ohm i kallresistans, så ger det en starkström för (30 st) på c:35 A och då blir påfrestningen ganska stor på alla kopplingar. Eftersom alla har slocknat ligger felet nära huvud anslutningen. Ta en Ohm-meter och börja med att mäta resistansen över anslutningen ( losstagen lampa!). Du bör få ett värde på c:a 6 Ohm. Om inte - mät på sockerbitens poler. Får du 6 Ohm där, så är det bara att byta " sladden med stickpropp". Om inte detta funkar får du ge dig på lite mer avancerad felsökning.
 
Hur säker är du på att Dimmern blev rätt inkopplad när du bytte? Det mest sannolika är att dimmern gick sönder, du har bytt den. Men den kan ha blivit felkopplad vid bytet.

Exakt hur mätte du när du konstaterade att det finns spänning i takuttaget?

OM det verkligen är rätt så långt, så skulle jag gissa på en dålig koppling i den där sockerbiten. Det är rätt osannolikt att en koppling i själva lampan skulle vara så dålig att den pajar av startströmmen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.