Hej,

Vi har gått in i ett husprojekt nära kusten utanför Gbg. Tomten är köpt och från början var tanken en generalentreprenad med husleverans från välkänd hustillverkare. Det skulle byggas med vanlig platta på mark, ingen geoteknisk undersökning. En rad löften som inte infriades och andra tveksamheter, bla en bokningsavgift om 100 000 kr som vi betalade hussäljaren, gjorde att vi till slut bröt med säljaren. Vi fick då en ny mkt kompetent kontakt direkt hos hustillverkaren. Vi har nu själva gjort en geoteknisk undersökning och marken är dålig och pålning är rekommenderat.

Tomten är relativt plan med ett fall mot väst och är ca 1150 m2. I den initiala produktionskostnadskalkylen var markarbetet satt till 170 000 kr. Platta på mark med allt inkluderat ingår som standard i husofferten och var alltså inte inkluderat i de 170 000.

Vi har nu fått en ny offert på förberedande markarbete inklusive pålning. Detta markarbete inkluderar:

1) Uppfyllnader under hus, tänkt framtida carport, gästhus samt uppfart med totalt ca 620 ton bergkross.
2) Dränering längs tomtgräns till DV-brunn.
3) Tomtplanering/utjämning/släntning med befintliga massor.
4) Merkostnader för förstärkt platta (armering, betong, anslutningar).
5) Pålning under huset men inte övriga byggnader, totalt 16 pålar.

Borttransporter (stubbar mm) ingår inte och i det finns lite oklarheter kring merkostnader pga släntberg under huset samt hur dräneringen längs tomtgränser skall utföras.

Totalsumman i nya offerten för markarbetet är nu ca 522 000 kr. Kostnad för plattan ingår inte i detta, endast merkostnader för förstärkning av plattan. Ursprungliga priset var som sagt uppskattat till 170 000 kr.

Vi är förstagångsbyggare och noviser. Det skulle vara jättesnällt om ni kan lämna synpunkter på om det nya priset är rimligt och om det är annat vi bör tänka på.

Tack på förhand!
 
Hej!
Om priset är rimligt eller inte går inte att avgöra på din beskrivning av ingående arbeten och massor. Däremot så verkar detta arbete vara utöver själva byggsatsen och grund som du då förmodligen redan har pris på separat. Du skall se till att den prisuppgift som lämnats till er på markarbetena är specificerad i varje punkt och omfattning av åtgärderna så att dom är tillräckliga för ert hus på just den platsen.Priset som ni fått kan mycket väl vara helt korrekt men det verkar inte finnas någon specifikation på vad som ingår. Riktiga entreprenadavtal är det enda som gäller innan arbetet börjar.
 
Tack för svar. Offerten uppfattar jag som specad och seriös men dyr. Den är i tre delar omfattande 1) markarbete hus+carport+gäststuga inkl uppfyllnad/drän/ + tomtplanering, dräneringsmaterial, geotexduk, bergkross 620 ton totalt, singel mm, totalt 305 000 kr 2) Pålning som är specad; pålplan, utsättning, kran, anslutningar, 16 pålar, bergsko/topplåt mm, dubbning ingår inte, totalt 130 000 kr 3) Förstärkning pålad av platta om 124 m2, totalt 85 000 kr. Vilka delar skall vi kräva specas ytterligare? MVH
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.