Hej! Det är så att jag håller på att renovera mitt ojordade badrum. Lagt in golvärme och spots i taket. Min fråga är om jag måste dra jord till mitt nya badrum även fast  jag har en jordfelsbrytare kopplat på centralen..

Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig med detta!

Mvh Fredrik - Örnsköldsvik
 
  • Gilla
Marcus H
  • Laddar…
:cool: Klart du ska ha jord, annars kan du snart bli jordad. ;)
 
vad är egentligen fördelen med att ha jordat i badrummet då? Alltså.. vad skyddar jorden mot som inte jordfelsbrytaren klarar av? :-?
 
Fungerar jordfelsbrytaren överhuvudtaget på ojordade uttag?
 
busnut skrev:
Fungerar jordfelsbrytaren överhuvudtaget på ojordade uttag?
Jepp. En JFB jämför ström mellan fas och nolla och är de inte samma +-30 mA så löser den. Spelar ingen roll om strömen går till EL jord eller annan jord.
 
reddead skrev:
vad är egentligen fördelen med att ha jordat i badrummet då? Alltså.. vad skyddar jorden mot som inte jordfelsbrytaren klarar av?  :-?
Jordfelsbrytare skyddar inte mot strömmar mellan fas och nolla (och tur är väl det :) ). Om ett apparathölje blir spänningsatt och en person med gummisulor tar på föremålet och strömmen leds genom kroppen och sedan till nollan så hjälper i JFB'n. Hade höljet varit jordat så hade proppen gått innan någon hunnit ta i föremålet.
 
  • Gilla
MikaelP3
  • Laddar…
Du skall ha jord. Rent teoretiskt så kan man argumentera att JFBn tar hand om de flesta fall där en skyddsjord annars skulle ha hjälpt, men det handlar om att få dubbel säkerhet. Ett elfel i ett badrum får så ödesdigra konsekveneser att man måste ha mer än ett säkerhetssystem. Man får aldrig lita blint på en JFB.

Dels så kan man rent formelllt inte lita på den mer än tiden mellan varje prov som de flesta aldrig utför, dels så är det faktiskt så att en JFb är en ganska komplicerad apparat med flera delar som kan bli deffekta.

Bortsett från de formella detaljerna, så är det ju så att varken du eller jag får installera ett badrum eller någon annan elinstallation, om vi nu som mer eller mindre kunniga amatörer ändå ger oss på en sådan sak så är det väldigt viktigt att man följer de regler för utförande som finns UTAN ifrågasättande. Och till punkt och pricka.
 
ok.. då kanske jag förstår... om kroppen funkar som ett "motstånd" mellan fas och nolla, så löser JFB ej ut. Men om kroppen istället leder strömmen ner till annan jord (tex till ett element) kommer JFB lösa ut.


Är jag med??? :-?

Hmm.. kan iofs inte komma på något apparathölje som skulle kunna bli spänningssatt.. har inga eluttag i badrummet. :-?
 
Verkar vettigt det du skriver om dubbla säkerhetssystem och att JFB ofta inte testas. Saken är den att en kompis (elkunnig enligt han själv) säger att jord i badrummet är helt onödigt. Jag ville med denna tråd försöka sätta mig in ämnet... så att jag med säkerhet vet att eldragningen blir rätt utförd. Nej! det är inte jag eller min polare som kommer att dra elen :)
 
Du har ju ett golv med värmeslingor, hela golvet kan bli strömförande. Då skall det visserligen mycket till för att det skall hända utan att jfb löser ut, Men det kan ingen av oss säkert veta!
 
Om man håller sig till ren elfunktion, så visst då behövs det ingen jord, men man måste lägga ett säkerhetstänkande på en elinstallation. Och det innebär att att man måste blint lita på att dom regler som är uppsatta finns av något skäl.

Dom finns där dels efter att olika säkerhetsmyndigheter analyserat verkliga händelser, dels genom att samma experter suttit ner och försökt analysera tänkbara olycksrisker. Om man nu inte råkar vara en av elsäkerhetsverkets specialister så är det bara att acceptera vad dom kommit fram till, och följa det.

Det är ju himla onödig att stanna för rött ljus med bilen också, det brukar ju gå bra att köra ändå....
 
vill bara slutligen tacka för alla svar.. speciellt stort tack till dig hempularen.. Nu kan jag lägga mig utan att behöva tänka på jordsliga problem.. TACK ;)
 
Håller fullt med i att detta är en intressant fundering. Själv tycker jag att jord har blivit en falsk säkerhet i många fall. Många icke tekniskt kunniga tror att bara för att en sak är jordad så är det OK att använda den ute i regnrusk. Men hur många här skulle hänga en ny kristalkrona i regnet och tro att den är säker bara för att den är jordad?? :surprised: Jord i kök,badrum och utomhus tycker jag är helt OK och vettigt. Och självklart sätter jag jordat överallt numera när reglerna säger så. Tror att jordfelsbrytaren räddar många fler än jordade uttag gör. Sedan är det ju bra med både livrem och hängslen om det gör att man bara räddar ett liv om året. Risken som jag ser det är som sagt att folk i gemen använder saker på ställen de inte är konstruerade för de "passar" ju. Och kan på detta viset hamna i farliga situationer. Har sett många som tror sig veta hur man ska göra som satt jordade kontakter på gamla skarvsladdar då lägenheten blivt sannerad från gammal el. Kan ärligt säga att jag gjort samma sak när det har varit akut och kapat av den när jobbet är utfört. :-[ Men att låte den sitta permanent så att nästa tar den med sig in i badrumm mm skulle jag aldrig göra.
 
C
Dessutom är ju i princip alla apparater som man kan få för sig att använda i badrummet dubbelisolerade i vilket fall. Och då gör ju jorden inte heller så stor nytta...

Men det är klart att det skall vara jordat + jordfelsbrytare.

/C
 
Jösses.. vet inte om man ska skratta eller gråta.
Sluta installera EL om du inte vet vad du gör!
Jag, och många andra elektriker, har slutat koppla in golvvärme som någon obehörig installerat! Och kopplar du in den själv så gäller inte försäkringen! Många kunder som blir snopna då vi vägrar koppla in egenlagd golvvärme (eller golvvärme som någon golvläggare lagt! Golvläggare än nästan värre än hemmapulare!)

Mvh
Elektrikern
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.