Jag har precis hittat en tomt hos en bonde som han vill sälja. Men tomten har i princip ingenting.

Någon vänlig själ som kan skriva en lista på vad man behöver göra för att komma igång med sitt tomtarbete och senare husbygge? Vilka ska man kontakta och i vilken ordning?

Stora tack i förhand!
 
Beställ elanslutning i tid är ganska viktigt, detta brukar ta tid att ordna. Normalt några månader (minus de månader då det är tjäle). Detta gör du antingen via en elektriker som skickar in en föranmälan till nätägaren i området, eller så kan du själv kontakta nätägaren i området och begära en offert.
 
Kolla upp hur det är med VA anslutning, får ni koppla in er kommunalt eller inte? TELIA, vad ska dem ha för att koppla in telefon. mm mm...
 
Om ägaren är villig att sälja:  Dokumentera det direkt!  Enligt jordabalken giltas nämligen inga muntliga avtal.  Ert skriftliga avtal ska innehålla uppgift om köpare, säljare, fastighetsbeteckning, köpeskilling och dag för överlåtelse.  Ni bör också villkora avtalet, så att ni slipper fullfölja köpet ifall kommunen inte vill låta er bebygga den.

Handlar detta om en färdigbildad fastighet kollar ni om den omfattas av någon detaljplan, och hur området berörs av kommunens översiktsplan.  Du bör också kolla hos tingsrätten (inskrivningsmyndigheten) vilka servitut som betjänar och belastar fastigheten, vilka pantbrev är uttagna, och - inte minst - personnummer på samtliga ägare (så att säljaren verkligen är rättmätig ägare).

Ligger fastigheten inte inom någon detaljplan alls är det oftast klokt att begära förhandsbesked innan man begär bygglov.  Skulle byggnadsnämnden nobba kostar förhandsbeskedet lägre avgift, och man slipper offra en massa tid och pengar på bygglovsritningar för ett hus som man ändå inte får bygga.

Som övriga redan svarat är det klokt att kolla möjligheten att koppla in el, tele och kommunalt VA.  Ligger tomten utom VA-område bör ni snarast kontakta hälsovårdsförvaltningen, som måste godkänna enskilt avlopp innan byggnadsnämnden får bevilja bygglov.

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.