Vet inte vart det här inlägget hör hemma egentligen eftersom det rör vår murstock men eftersom det handlar om att flytta en dörr så testar jag här. Vi bor i ett hus från 1936.

Huset har skorsten och enligt de ursprungliga ritningarna så var spisen placerad intill denna. Vi vill göra en tillbyggnad till huset och i samband med denna flytta en dörröppning i köket. Den nya dörröppningen skulle då hamna intill murstocken. Så långt inga problem, men: Längs med hela murstocken löper det på ena sidan som en "vägg" som är ca 40 cm bred, även den murad. Den finns hela vägen ända från källaren upp på övervåningen. Den här murade väggbiten finns förstås precis där vi skulle vilja ha en dörr...

Någon som har en aning om vilken funktion den här "väggen" har? Kan man ta bort den eller har den någon bärande funktion? Finns den för att spisen stod där tidigare???
 
Hej,

Omöjligt att säga - men vi har ett liknande arrangemang i hus ifrån 1944 och i vårt fall är den murade väggen bärande. Lustigt detta....i vårt fall löper den också ifårn källaren upp till våningen ovanpå.

Man kan göra en dörr men det är ett större ingrepp det som Ni bör konsultera expertis om.....hantverkare med goda referenser.

I vårt fall var denna mur väldans av godo då den löpte tvärs igenom stora delar av huset samt var så bred. Eftersom den var mitt i huset lade vi vår limträbalk på den när vi byggde en ny ovanvåning.....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.