Hej
Vi har varit med om samma sak 2006.
Det finns väl ingen Johansson eller Olsson med i bolaget som ni har som entreprenör.
För oss slutade det med att vi fick ta fram en ny entreprenör (dubbel byggkostnad)
 
Har själv råkat ut för det här med vite som vida överstiger slutfakturan. Såg dock varåt det brakade tidigt i byggprocessen så jag höll 10% på löpande på alla fakturor vilket iofs inte räckte men men det blev iallafall 40% av byggkostnaden (och det är bättre än 10%). Och i det här fallet skulle jag hålla vite som uppstått till faktureringsdagen på första fakturan. De kommer att gnälla och hota med kronis osv, men stå på er.
Om firman klarar vitet eller inte skall ni skita i, du håller inne pengarna enl konsumenttjänstlagen och det kontraktet som finns. Konfrontera även firman med vad de tycker är dyrast, låta 2 gubbar gå och såsa+vite eller att de tar dit mer folk så att de blir klara.

Råd nr 1 kontakta jurist idag och välj en som är specialiserad på byggjuridik. misstänker att ni kanske inte har rätt till rättsskydd om ni är bostadslösa och saknar hemförsäkring. Kolla upp det.
Råd nr 2 ta all korrespondens hädanefter mailledes. Och om ni får telefonsamtal så skickar ni alltd ut ett protokoll om vad som SAS under samtalet direkt efter till motparterna.
Råd nr 3 förbered er redan nu på att det här kommer att bli fruktansvärt mycket jobbigare än vad det redan är och tära fruktansvärt på er relation.
Råd nr 4 var inte rädd
 
  • Gilla
KriZomb och 6 till
  • Laddar…
Termen "nyckelfärdigt hus" brukar väl anses innebära totalentreprenad? Men här verkar det ju vara delad entreprenad.
 
Nyckelfärdigt är en term som inte betyder någonting. Den används av husföretag för att skapa en falsk trygghetskänsla hos kunden.

Det är nog så att det normalt INTE betyder totalentreprenad, för det är totalentreprenad man vill påskina. OM det vore en totalentreprenad så behöver husföretaget inte drälla med marknadsförings dravel om nyckelfärdigt.
 
Vi har ett avtal med entreprenören L. Offerten är gällande nyckelfärdigt hus. Huset kommer som byggsats från ett annat företag men det är inte vi involverade i.
 
I inlägg #13 står det "köpekontraktet med offerten och sen entrerpenöravtalet.".

Det tolkar jag som att du har ett avtal för byggsatsen (köpekontrakt med offert)? Och ett avtal för entreprenaden.

Det är viktigt att hålla isär ifall man har ett enda kontrakt för hus med entreprenad, eller om man har ett avtal för husbyggsatsten och ett för entreprenaden.

OM du har ett avtal för husbyggsatsen, så åligger det dig gentemot tillverkaren av den att ta emot leveransen inom någon form at tidplan, och om du skulle häva entrprenaden så gäller fortfarande avtalet om själva husbyggsatsen.

Har du bara ett avtal så ligger hela ansvaret på byggaren, sköter han sig inte så kan du häva alltihop, och ev. skadestånd till husföretaget blir ett problem mellan byggaren och husföretaget.
 
Vi har bara avtal med husföretaget/entreprenören. Offerten är från husföretaget.
Tomten köptes via mäklaren, säljaren en privatperson.
 
Nu är det ytterligare förseningar. Vi fick före jul beskedet att husstommarna skulle beställas men fram till idag är ingen beställning skickad.

Jag upplever inte att de heller arbetar särskilt mycket på tomten, trots överenskommelse om vad som skulle färdigställas innan husstommarna reses (avloppstank ska grävas ner, stubbar ska tas bort och vattenbrunn ska borras).
 
Molnet55 Nej, de namnen känner jag inte igen. Detta gäller Norrbotten.
Ja vi har förstått att detta kommer bli dyrare och dra ut på tiden tyvärr.

Vi bor inneboende just nu så vi har både hemförsäkring och rättsskydd.

Schnyggve - Tack för råden!! Jag har mejlat att vi ska dela upp vitesbeloppet. Har SMS:at att han ska svara på mejlet (vilket han inte gjort). Men vi kommer hävda detta.
 
Det har bytts ut folk hela tiden under byggprocessen. Det var i början tal om att ett stort företag i Sverige skulle sätta upp huset (underleverantör), sen har det ändrats till en hustillverkare som gör detta i fabrik och sedan sätts färdiga väggar och takstolar upp. Inget av detta har vi fått vara med och bestämma - allting har bara presenterats i efterhand.

Just nu finns det tre underleverantörer vad vi vet - den som är snickare/byggarbetare och gjort grunderna, den som gräver och planerar för vatten/avlopp och så fabriken som tillverkar husstommarna.
 
Se bara till att inte betala ett öre i förskott. Det låter som en kommande konkurs.

Kolla också Sådant som påstås vara klart från firman verkligen är gjort. Hur är det ex. med färdigställande försäkring?
Hur påverkar de gjorda ändringarna förutsättningen för bygglovet (har du själv full koll på bygglovet, eller hanterar firman den saken också? kolla i så fall status.).
 
Hempularen: Nej vi betalar inget i förskott. Det som oroar mig är att jag inte fått klart för mig om vi betalat för avlopp och brunn ännu eller om det kommer senare. Går han i konkurs så vill jag inte ha ytterligare kostnader för detta. Ja det känns som en lång väntan på konkurs.

Vi kollade upp färdigställandeförsäkringen tidigt, visade sig att han inte betalat den fast ha sa det. Fick dock honom att betala in den efter ett par turer och fick då även bekräftelse skriftligt från försäkringsbolaget att bygget har färdigställandeförsäkring.

Det är husfirman L som har hand om bygglovet men eftersom d var strul med färdigställandeförsäkringen inledningsvis så har vi tagit reda på allting som hänt under tidens gång - vi har kontaktat kommunen gällande bygglovet, startbesked osv. Jag har läst på och googlat allt jag kan men jag är ju inte byggingenjör.

Han vill byta avloppsanläggning men det kollade vi upp att man inte kunde då måste man söka nytt bygglov. Känns otryggt att man inte ska kunna lita på människor i branschen när man själv inte har någon kunskap. Det är ju därför man tar totalentreprenad (nyckelfärdigt)...
 
Med avlopp etc. menar du då ansluitnigsavgifter, eller menar du kostnad för en enskild anläggning och brunnsborrning?

Det intressanta är i så fall om det är utfört eller inte.
 
Enskild anläggning och brunnsborrning (gäller de tre nybyggda husen av samma entreprenör)
 
Jo för OM borrningen är utförd, och beställd av byggaren. Så har du inget betalningsansvar annat än gentemot byggaren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.