Prova att köpa tröga säkringar. Fast klart bäst är ju om du säkrar upp. Ta dit en elektriker för det. Även om det är busenkelt att byta bottenkontakten i centralen, så finns det risk att du har väldigt gamla trådar som bör bytas under alla omständigheter.

Fast det beror ju lite på hur gammat huset är? Man kan väl säga att i princip från 1960 (egentligen mitten på 50 talet) så har man använt PVC isolerad tråd, den är oftast OK fortfarande även om den skulle vara från 50- talet.

Och såvitt jag vet så var det bara ett tag på 40 talet man använde 1,0 kvmm tråd som inte får säkras över 6A. men skulle trådarna vara så gamla så bör de som sagt bytas oavsett arean.
 
Trådarna är från början på 50-talet och det som inte är omgjort är gamla väv-klädda kablar. Det blir till att dra om, men bara från dosan i köket ut till de två sovrummen så det är inget stort jobb om det inte krånglar. Matningen fram till dosan i köket är redan omdragen såvitt jag kan se. Det är ju jordat i köket, men inte i sovrummen, så de har nog bara dragit om det mest nödvändiga.
 
Magnus_Andersson skrev:
Trådarna är från början på 50-talet och det som inte är omgjort är gamla väv-klädda kablar.
Ja, OVIR är inte läge att regelmässigt överbelasta! Ens med 6A säkring. Du skall nog dra om förr hellre än senare.
 
Ohms lag!
6A säkring är för liten om inte maskinen matas med varmvatten!
Och man "testar" inte om man kan få in en säkring, Titta på färgen på passdelen som sitter i botten på centralen, då slipper du "testa" dig fram!
DM ska ha egen matning, man kan ev. mata fläkten med samma matning.
Anlita en elektriker som vet hur man räknar på det! Lek inte med ditt och din familjs liv!
 
Magnus_Andersson skrev:
Hej,
Av någon anledning har propparna börjat gå när vi kör diskmaskin, cylinda sverigedisken. DM går på samma säkring som kyl/frys, men det känns inte sannolikt att det är kylen som är orsaken. Det har fungerat utan anmärkning i 3år, men nu plötsligt går propparna var tredje dag ungefär.
Det är tyvärr bara en 6A säkring, och den matar diskmaskin, köksfläkt, kylskåp, uttag med kaffebryggare + uttag i två sovrum.
Är det troligt att det är något fel på DM? Proppen går trots allt inte varje gång vi kör DM. Hur mycket effekt tål 6A? Proppen har gått när inget annat än DM och kyl/frys varit inkopplat.
Får väl i värsta fall låta tråda om och säkra upp, och kanske också byta DM.
Haha :wow: Diskmaskin, köksfläkt, kylskåp, uttag med kaffebryggare + uttag i två sovrum PÅ EN 6A..!?

6Ax230V = 1380W (maxbelastning)

Om vi ska "höfta" ihop dina belastningar så blir det typ... 3500W..! (utan vägguttagen)

Som någon annan även påpekat så bör sakerna delas upp på olika säkringar. Diskmaskinen ska garanterat ha en egen säkring. Kanske till och med 16A med 2,5mm-matning. Idag är det vanligt med 2400W på diskmaskiner och på en sådan räcker inte 10A.
Hade jag gjort en installation så hade även kylen fått en egen säkring, och likaså att vägguttagen och eventuell belysning går på en egen.

Var rädda om er där ute nu
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.