Äntligen är det dags för fabriksorder. ;D

Är det någon som har "goa" tips på tillval som ni rekommenderar.

Är det någon som har dålig erfarenhet av de tillvalsprodukter etc man kan göra i Älvsbyhus.

Jag hörde från en bekant tex. att färgen på deras innedörrar (tillägg för 800kr/dörr) har börjat flagna. Ändå är deras hus bara ett år gammalt.

Alla synpunkter tas varm emot, även de positiva.

/Jonas
 
Hej!

Tänkte bara tipsa om att INTE välja deras badrumsinredning (spegelskåp och underskåp till handfat). Det är för det första inte snyggt, plastigt vitt, och för det andra tar dom hutlöst mycket betalt för det. För dom pengarna får man MYCKET snyggare grejer, på t ex IKEA.
Vi höll på att bli pålurade dom fula skåpen, men som tur var upptäckte vi det och valde bort skiten.

Lycka till!
 
Tack för tipset. Vår säljare sa faktiskt att hon vägrade sälja dom två sakerna till oss därför att dom är så fula.

Vi har känt hela vägen med vårt husköp att vi har en väldigt ärlig och öppen relation med vår säljare. Detta bekräftar lite våra känslor. :)
/Jonas
 
Ett tips: Välj pivåhängda fönster som tillval! Vi har också bytt ut alla innedörrar och garderobsdörrar eftersom standarddörrarna inte var snygga.
 
Ett generellt tips är att inte godta hustillverkarens ibland snäva utbud av extrautrustning.

Exempel:
Vi kunde vi inte få en vitlaserad trappa pga att den inte fanns i husleverantörens sortiment. Jag ringde då till SSC som är deras leverantör av trappor och frågade, inga problem enligt dem. "Klart vi fixar det om du vill"

Upplyste säljaren om detta och vi fick våran trappa.
 
Vi har valt särskilda "kastrullådor" i köket istället för att ha ett gammalt hederligt grytskåp. Vi har sådana lådor där vi bor idag så vi vet att vi gillar det. Vi har också valt till fler lampor under överskåpen så att det finns ordentligt med belysning över arbetsbänkarna.
Vi har också lyckats få igenom att en altandörr på "fel" sida byttes ut mot ett fönster. De gillade det inte riktigt, men det fanns som ett tillval så de var tvungna att gå med på det. Tillvalet fanns inte med på listan över tillval, men eftersom min man är ganska envis av sig så tjatade han på säljaren som kollade med huvudkontoret, och se: det gick.

För övrigt valde vi till fler TV-antenn-uttag och fler telefonjack för att slippa dra en massa kablar senare. Vi bestämde också redan nu var vi vill ha utebelysning på fasaden och extra eluttag ute. Om vi inte gillar Älvsbyhus utelampor så är det ju lätt att byta, då finns ju redan elen på plats.
 
Det är som Inger säger, man kan få tillval som inte finns med i tillvalslistan. Vi har byggt ett enplanshus och satt in en taklucka som gör att vi kommer åt vindsutrymmet inifrån istället för bara utifrån. Synd att vi inte tänkte på "kastrullådor", det hade varit bra. Vi fick också reda på för sent att man kunde sätta in en extra dörr till förrådsdelen i garaget. Vi har också satt in extra TV och telefonjack för att ha det klart från början.
 
Vi kan rekommendera följande:

- Spårade innerdörrar (Swedoor)
- Spårade garderobsdörrar
- Värmegolv i badrummet (dyrt att göra efteråt)
- Extra uttag i proppskåpet
- Extra vattenutkastare på fasaden
- Pivothängda fönster (som redan sagts)
- Ytterbelysning vid groventren

Har du intresse och möjlighet rekommenderar jag att du är med som hantlangare under byggtiden, på detta sparade vi 15 lakan och jag kunde få en massa jobb gjort.

Vi är också kanonnöjda med ett fönster tillval som vi gjorde i köket men det kanske inte stämmer för er. Takkupa är ju ett måste om man väljer ett 1 1/2 hus.
 
Tack för alla tips!

Nu har vi gjort vår fabriksorder och vi får vårat hus v.49. :D
Vår tillvalslista känns lång men vi känner oss ganska nöjda.

En del av de tillval vi gjorde:
- Takkupa
- Tarkett på bottenvåningen
- Bättre spis
- Spårfrästa köksluckor
- Kastrullådor (nytt tillval som var väldigt bra)
- Extra uttag för antenn/el/tele
- Andra innerdörrar (spegeldörrar)
- Belysning vid grovtvättentré
- Fördragna rör etc för avlopp mm till övervåning
- Extra uttag i proppskåpet
- Annan hängning på ytterdörr
- Pivothängda fönster
- mm
 
opkad
vad kostade de tillägg du gjort? Det är samma som vi vill ha.
 
Priser för våra tillägg:
- Takkupa - 45.000kr
- Extra balkongdörr + fönster i vardagsrum - 8750kr
- Tarkett på bottenvåningen - 264kr/kvm (totalt ca 20.000kr)
- Bättre spis - Varmluft med massor av finesser 5900kr
- Spårfrästa köksluckor - Vita 6000kr
- Kastrullådor (nytt tillval som var väldigt bra) - 1325kr
- Extra uttag för antenn/el/tele - 438kr/st
- Andra innerdörrar (spegeldörrar) - 780kr/st
- Belysning vid grovtvättentré - 750kr
- Fördragna rör etc för avlopp mm till övervåning - 2050kr
- Extra uttag i proppskåpet - 275kr
- Annan hängning på ytterdörr - 400kr
- Pivothängda fönster - 500kr/st
mfl

Vi har gjort tillval för ca 110.000kr
 
Vi ska också välja inredning och tillägg till vårt hus nu. Funderar lite över det där grytskåpet med rullbackar som flera har gillat. Hur funkar det? Tycker det låter dyrt med 1325 kr extra för ett grytskåp, men är det något utöver det vanliga så kanske man ska slå till på det?
Hur blir det om man inte väljer det? Ett vanligt skåp med gallerhyllor eller?

 
Skulle tro att det blir ett skåp med gallerhyllor (som man kan dra ut) om man inte väljer "grytskåpet".
"Grytskåpet" fanns dock inte när vi byggde *tyvärr*.
Men tycker att skåpet som är duger till 100%.

*Sandra*
 
Fridolf!
Vi fick ju vårt hus i slutet på augusti och tillvalet med grytlådor fanns inte i våras då vi gjorde våra tillval, men vi fick faktiskt inte heller några gallerhyllor utan bara vanliga hyllplan.
Jag har köpt till grytlådor till 2 av mina 60´s underskåp och jag måste säga att det är verkligen superbra, det du bör kolla är om det är sk. fullutdragslådor dom levererar dvs. att du kan dra ut dom den sista decimetern också, för i så fall så får du oslagbar översikt i skåpet. Spec. om du förvarar stekgrytor o.dyl som är tungt och dessutom inte används varje dag så slipper du plocka ut alla "dagligdags" grytor för att få ut det som är innerst.
Ett x-tra plus är ju att du inte behöver använda dessa lådor bara till grytor det funkar faktiskt superbra som skafferi också.Slut på grävandet efter bakpulver och florsocker som av ngn. outgrundlig anledning alltid parkerar sig längst in ;)
MVH/Christina.
 
Kastrullådorna ersätter ett underskåp till vänster om spisen. Det är fullt utdragbara. Detta kom som ett tillval bara ett par dagar inna vi gjorde våra sista tillval.

Det är tre stycken rejäla lådor i olika storlekar. Pappa har sådana i sitt kök, helt kanon. Han har det också bredvid spisen, men han har dom bla till kryddor etc som han använder i sin matlagning. Bara dra ut översta lådan så har man allt som man brukar använda. Så slipper man gå till skafferiet i andra änden av köket när man står med kokande grytor.

Vi tyckte att det finns så mycket skåp i älvsbyhusköket redan så vi tyckte det var ett alldeles utmärkt tillval.

/Jonas
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.