Har köpt led spotar o tycker dom lyser lite för starkt i hallen.. de står ej dimbara. 12v lampor med separat trafo till varje.. 12w går dom att göra dimbara på något vis?
 
Det enda säkra svaret är att byta medföljande drivdon till nya sådana som är dimbara via tryckknapp eller 1-10V-vred. Du behöver inte ett drivdon till varje lampa utan flera kan delar på en, upp till dess maxeffekt. Du behöver dock lista ut vilken ström varje LED-lampa vill ha, enbart effekten räcker inte. Det bör stå märkt på de medföljande drivdonen. Sedan letar du upp nya drivdon och kollar vilken effekt de klarar att ge vid denna ström, och kopplar så många lampor som går till varje nytt drivdon.

Om du har möjlighet kan du också prova med en traditionell dimmer, framkant eller bakkant. Det blir säkerligen ingen linjär och fin reglering, men ska du inte ändra på ljusstyrkan titt som tätt kan de gå att ställa in en fast ljusstyrka som är lagom. Risken är dock att det flimrar. Det gäller också att du har en dimmer att prova med då de kostar en del att köpa på chans.

Se även den stora dimmertråden: https://www.byggahus.se/forum/belysning/260144-dimmertraden-tekniken-bakom-en-lyckad-dimring.html
 
Ok på drivdonet står det input ac 85-265v output dc25-43v 50/60Hz
 
på drivdonet ska det det stå något med "mA" eller "A".
Det är troligen konstantström.

Protte
 
  • Gilla
Tobbe_3
  • Laddar…
tommib
Eftersom drivdonet specificerar att output är variabel så är det garanterat konstantström.
Frågan är om tillverkaren specificerar vad den är. Gissningsvis 300mA..... :)
 
300 +-5% står det!
 
Funktionen är att drivdonet försöker att hålla strömmen konstant och spänning blir vad den blir upp till 45 V. Uppnås märkströmmen vid 6 V , då blir utspänningen 6 V.

Det är tväremot alla normala nätaggregat där spänningen hålls på en konstant nivå.

Är det rätt drivdonet till Led lamporna ? Den typen av drivdon passar inte till LED belysning märkt 12 V eller 24 V. Dom skall ha konstantspäningsdrivdon som liknar halogen lamps transformator.

Konstant ström LED har strömmen t.ex. 350 mA specad. Ev angivet framspänningsfall används bara för att kunna räkna max antal Led inserikopplingen.

Konstant ström varianten har armaturerna seriekopplade till drivdonet. Konstantspänningsvarianten har armaturerna paralellkopplade till drivdonet.
 
Drivdonet följde med vid köp från Ebay.. ett drivdon vid varje lampa är 2 st på 12w/st jag vill dimmra.
 
Skulle vilja flytta brytaren till andra sidan dörren. Är det möjligt med nexas trådlösa brytare o samtidigt få den dimbar?
 
Krångligt, utgångsläget med nuvarande spottar är dåligt. De medföljande drivdonen måste bytas eftersom de inte stöder dimring. Problemet är att LED-armaturerna vill ha strömmen 300 mA om jag tolkar dina uppgifter rätt. Det är en ovanlig ström som begränsar utbudet på drivdon rejält. LED från fjärran östern brukar ange denna ström för att få ut en rimlig livslängd på redan dåliga LED. Du kan nog driva dem med 350 mA också men bör då inte köra med full ljusstyrka alltför ofta.

Om man tittar från andra hållet, Nexa, så finns två alternativ.
1) Välj Nexa ldr-1303 tillsammans med Jolly Maxi. Nexas puck behöver matningsspänning 12-24 V och Jolly Maxi är det enda(?) drivdon som har en AUX-utgång som kan driva Nexapucken. Annars blir det än krångligare.

LED-armaturerna ska seriekopplas och kommer att driva med 350 mA, inte optimalt men det lyser väl ett tag i alla fall. Jollydrivdonet klarar 25 W i 350 mA så det är precis på gränsen till dina två 12-wattare, men det ska gå.

2) Välj ett drivdon för LED som ger 300 mA och kan dimras på primärsidan. Dimra denna med Nexa cmr-101 (framkantsdimmer) eller ecmr-250 (bakkantsdimmer) beroende på vilken typ som drivdonet vill ha. Det finns ingen garanti för att denna lösning fungerar.

Jag har inga konkreta produkttips mer än vad som givits ovan. Jag tror chanserna är små att hitta ett lämpligt drivdon för alt 2.
 
Står det 12V på lamporna så har du fått fel drivdon ("transformator"). Kan du ge oss länken till Ebay?
Testa att koppla 3 st lampor i serie med endast ett drivdon.
 
Ok, det är alltså 12W ni valt?
I så fall är det inte konstigt att det lyser starkt, för det motsvarar typ 100W glödlampa (helljuset på en bil brukar ha 55W).

Alla lysdioder går att dimma. Det är det medföljande drivdonet som inte klarar dimning.
Rent tekniskt skulle man kunna halvera strömmen genom att driva båda lamporna parallellt från ett drivdon. För att fördela strömmen jämnt behöver man då koppla in typ 10 Ohm (helst 1W eller mer) i serie med varje lampa innan de parallellkopplas. Om detta inte känns som ett realistiskt alternativ så återstår att byta drivdon, som Bo redan har avhandlat.
 
Jo tanken är att byta drivdon. I och med att jag redan gjort hål i taket kan jag inte köpa mindre svagare lampor så dimmring är enda alternativet.
 
Att du gjort hål i taket behöver inte vara ett problem. Bör inte vara alltför svårt att hitta en bättre armatur som passar i hålet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.