Har dragit in fiber och fått mediaomvandlaren installerad under trappen som är rätt precis i mitten av huset. Har köpt en egen router, ASUS RT AC66U, istället för att ta en från bredbandsleverantören. Vi har en gäststuga ca 10m från där mediaomvandlaren sitter som också ska ta del av wifin. Som totalt okunnig på området, var bör routern placeras?

Räcker det att sätta den vid mediaomvandlaren (enklast och "snyggast"), eller ska vi sätta den på övervåningen där vi faktiskt kommer vara mest?

Bör man koppla en nätverkssladd eller liknande från mediaomvandlaren till ASUSen eller är det bara att koppla in routern i vägguttaget och så får man så bra WIFI man kan få?

Andra tips på att maximera WIFIn?
 
Du måste så klart dra en nätverks sladd mellan fiber switchten och routern. Placera sedan routern så centralt som möjligt. Testa om du sedan har täckning där du vill. Svårare än s är det inte, sen är det lite inställningar i routern.
 
Ethernet mellan Mediaomvandlare och Router, placera Routern centralt och högt upp (inte i flaggstången). Dra ethernet upp på andra våningen och placera Routern vid en sida som vätter mot gäststugan. Du kan ju testa täckningen med en temporär lös och lång ethernetkabel och se hur täckningen blir och om den räcker till.
 
Ladda ned Asus cloudcheck appen (om du har senaste firmware i routern) så kan du kolla hur täckningen ser ut, så länge man inte har massiva väggar ska den routern lätt täck både hus och eventuell stuga i närheten, det man kan tänka på är ju att en vägg eller golv blir ju flera gånger tjockare på "snedden" och skärmar därmed signalen mer..
 
Placeringen beror bl a på hur era väggar och bjälklag ser ut, är det tjock betong med mycket armering kan täckningen bli dålig bara 10 m bort - bor man i en trävilla så brukar täckningen vara bra långt ut i trädgården åt alla håll, mer eller mindre oavsett vart i huset som routern placeras.
 
Vi har en liten "hall" på 1kvm mellan två rum och så nära gäststugan man kan komma utan att behöva sätta routern i ett sovrum. det skulle gå att sätta upp den i taket utan att man skulle irritera sig på den ur estetisk synvinkel. Är nog också högsta punkten i huset utan att gå upp på vinden. Lämpligt ställe? Kommer då att behöva borra ett hål genom trappen eller liknande för att få upp sladden från undervåningen där mediaomvandlaren sitter.
 
Ett annat tips med både för och nackdelar är att ringa din leverantör och be de brygga porten du tänker koppla in routern på så den får en publik IP. Fördelen är att en del tjänster t ex upnp funkar dåligt med dubbelt nat, nackdelen är att du får ett lager mindre säkerhet(sannolikt dock försumbart i ditt fall).
 
Som flera andra har skrivit så är "tyvärr" den bästa metoden att prova sig fram. Detta dels eftersom husets konstruktion och inredning (samt annan elektronisk utrustning mm mm) påverkar signalen, men även för att olika routrar har olika grundförutsättningar (beroende på hur bla dess antenner är placerade påverkas hur bra routern är på att sända och ta emot i olika riktningar, en del modeller kan tex ha bra spridning nedåt men dålig uppåt medan andra är tvärtom).

Alltså: prova dig fram! Islanders tips om Asus app är toppen!
 
hsd
jag hade en gammal D-link som bjöd på en utmärkt täckning, men dagens routrar är tyvärr inte bra på wifi-täckningen så nu kör jag med en extra asusrouter som accesspunkt via nätverkskabel men trots detta får jag inte samma täckningsområde som med D-linken
 
peternicklas
Prova Netgears senast Nighthawk, de har väldigt bra räckvidd på WiFi. Täcker hela vårt hus inkl. en vinkelbyggnad. Går ingom ett betongbjälklag på 25 cm. samt når garaget som ligger 10 m. från huset.
 
hsd
jaja
tittar man på prislappen så kanske det följer med en bärbar dator ;)
 
peternicklas
hsd skrev:
jaja
tittar man på prislappen så kanske det följer med en bärbar dator ;)
Man får vad man betalar för.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.