Behöver installera taklampa i vardagsrummet som ska hänga ca 1,5 m ifrån takuttaget.
När jag öppnade doslocket så finns det andra färger som jag inte är van vid. Inne i takuttaget finns två röda varav en har någon sorts plupp på, den andra röda samt en blå är inkopplad i sockerbit. Har själv monterat andra taklampor i lägenheten utan några problem, med hjälp av andra inlägg som jag har läst på forumet.

Vad jag förstår måste jag köpa en hona, eftersom det medföljer redan en hane med brun och grön sladd.
Nu förstår jag inte hur jag ska göra med den röda och blåa sladden som går i sockerbiten?
Hur ska jag göra om jag köper en annan lampa där det kommer med tre sladdar framöver. ( brun, grön och gul/grön?)

Fattade allt med de andra lamporna, grön/grön brun/brun o.s.v.
Nu blev det lite kortslutning i hjärnan när jag såg de röda och blåa.

Hoppas någon kan hjälpa mig med detta.



image.jpeg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det går inte att säga utifrån bilden och informationen. Färgerna kan betyda i stort sett vad som helst. Finns det en vidarekoppling från dosan (dvs kommer det trådar från två olika hål i dosan)? Röd är ofta jord i gamla installationer men kan även vara tändtråd. Du behöver kolla färgerna på trådarna som strömbrytaren är inkopplad på samt kolla om det finns en väggdosa mellan strömrbrytaren och takdosan, och färgerna i den.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Tack för det snabba svaret! Det finns en till röd och vit elkabel under sockerbiten, men dem är sammankopplade med en svart plugg på, som inte syns. Kanske är den som är vidarekopplingen? Så du menar att färgerna i väggdosan avgör vilken färg man ska koppla taklampans elkablar med takuttaget?

Tex. Brun/röd och grön/blå? Eller vad/hur det nu kan vara beroende på vilken färg ligger på N och L?
 
Jag är ganska säker på det finns två strömbrytare till denna dosa. En sk. trappbrytare. Den är dock ojordad.

Lampans blå kabel bör kopplas mot den blå kabeln i sockerbiten.
Lampans bruna kabel kopplas mot den röda.
Lampans gröngula (om finns) isoleras och läggs löst.

Jag är dock inte säker, då kablarna syns för dåligt på bilden.
 
Jag tror mer på en kronbrytare, (en brytare med två knappar)
 
Du ska koppla lampans bruna kabel till tändtråd, lampans blå kabel till nolla och om lampan har en gröngul kabel ska den kopplas till jord. Elektronerna i kablarna bryr sig inte om vilken färg isoleringen har, alltså gäller det att lista ut vilken färg som matchar vilken funktion. Idag finns det en standard för vilken färg som har vilken funktion, men de färger som visar sig i din dosa tyder på att den är från tiden före denna standardisering. Det går inte ens med säkerhet att säga att inte samma färg används till två helt olika saker i samma dosa. Det var också vanligt med flera tändtrådar förr, så kallad kronkoppling.

Enda sättet att ta reda på hur det ligger till att följa kablarna bakåt via eventuella kopplingsdosor till strömbrytaren. En viss hint kan man få genom sockerbiten. Det ser ut som om ena sidan på den inte är inkopplad? I så fall kan det ju vara för att det har suttit en lampa i den förut. I så fall är blå och röd tändtråd och nolla, men det går inte att avgöra vilken som är vilken.

Men det finns en sak som gör det här lite otrevligt och det är att jord ofta var röd på den tiden man hade dessa färger. Vet man inte vad man sysslar med, och inte har en jordfelsbrytare, så går det utmärkt att koppla en lampa mellan tändtråd och jord. Den kommer fungera precis som man är van vid, men det är elsäkerhetsmässigt dåligt. Att en röd dessutom slutar i en U-båt är ännu mer otrevligt, för det kan tyda på att ett uttag någonstans saknar inkopplad jord. Andra vanliga färger på den tiden var blå tändtråd, svart fas och vit nolla, eller vit fas och svart nolla. Dina färger följer alltså det vanligaste sättet att använda färgerna på den tiden, men i så fall så har någon före dig varit och gjort en mycket olämplig omkoppling.

Låt någon som kan det här titta på detta!
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Ja du har rätt, det finns två strömbrytare fast två dimmer då som är kopplade till en och samma vägguttag så vet inte om det kan också räknas som kronbrytare?

Anser du/ni att jag ska fortfarande öppna dimmern och kolla vilka färger som finns i väggen?

Nu börjar jag förstå det igen, men eftersom det finns redan två dimmers på samma uttag och jag ska bara ha en lampa, då kan jag lika gärna köpa en vanlig strömbrytare med en knapp istället för att ha två dimmers.
 
Ja, de förra ägarna har komplicerat till med rätt så mycket i lägenheten när det gäller elen. Öppen vägguttag finns det där kablar hänger ut men är tejpade, ingen aning vad det kan vara till för men jag tror att det bästa är att överlåta hela jobbet till någon kunnig.

Någon som vet vad elektrikern tar timpris för såna här saker? Tänkte ringa och fråga runt imorgon så att jag inte känner mig grundlurad när det gäller priset.
 
Mikael_L
Jag håller med tidigare skribenter. Det är omöjligt att avgöra vad som är vad i denna koppling bara genom att titta på det.
Man är tvungen att kolla i kopplingsdosor, bakom strömbrytaren (brytarna), osv.
Inte ens genom att mäta blir man tillräckligt säker (troligen).


Sen köper du ett sådant här uttag, när du rett ut det hela:
https://www.elbutik.se/product.html...llda-runda-for-aldre-takdosor?category_id=688
1895062 eller 1895066 om rummet är ojordat
1895072 om rummet är jordat (och då måste jord vara inkopplat till lamputtaget också - obönhörligt!)

Och glöm inte att trä på medföljande bit av plastslang över skruvkroken och mittpinnen i dosan. Detta ska vara isolerat.
 
  • Gilla
Stefanstips
  • Laddar…
Får lust att bara stänga av all el och dra in stenålderstiden i vardagsrummet! Men tack för hjälpen allihop, angående takdosan hade jag tänkt köpa men trodde det var samma för alla uttag men nu vet jag att så är inte fallet. Köper det som du har länkat, jordat takdosa blir det tror jag men får kolla upp det en gång till, fixar någon elinstallatör utan att få ryck mitt i sömnen om lampan skulle brinna.
 
Mikael_L
daffolina skrev:
... jordat takdosa blir det tror jag men får kolla upp det en gång till, ...
Ja kolla om du har jordade uttag i rummet (med två synliga metallbyglar på varsin sida i uttaget), isåfall ska du även ha jordat uppe i taket.

Annars ska du inte sätta jordat uttag i taket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.