ggg
 
  • 20151214_164017.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • 20151214_164120.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
En gissning (om färgerna stämmer mot gängse normer) är att de båda bruna (inkommande fas + vidarekoppling till uttagen) suttit under samma anslutning "pilen med sinuskurvan", det funkar dock inte alltid att blanda EK och FK så, ta då hellre en toppklämma att skarva med. Och du verkar ha trapptändning och då borde vit och svart ha suttit på varsin "pil".
 
Reed
 
Redigerat:
Är det något som är oklart i mitt förra inlägg?
 
Förlåt, läste lite fel. Provade båda bruna på sinuskurvan, svart och vit på en varsin pil in.

Då fungerar fortfarande inte eluttagen och inte heller taklampan längre.
 
Den sinusformade är väl dimmad tändtråd och inte fas in. Pil in är obruten fas eller för mellantrådar om den används trappkopplad. Du verkar dock ha en sparkopplad trappkoppling där man gått vidare med fas till ett vägguttag.

Har det suttit en dimmer där tidigare? Dimmern du visar verkar sakna gripklo för att fästa i apparatdosan.

Tror det är svårt att få till det du önskar med denna dimmer. Till sist kontrollmät innan du kopplar, färger ska man inte lita på.
 
En 2-trådsdimmer bryr sig inte om hur man kopplar fas in / tändtrådar, det är hur trappkopplingen är gjord som avgör detta, och det kan ju faktiskt vara en sparkopplad trapp också som sagt.
Och man kan inte förstöra något i detta fallet om man testar olika kombinationer (om inte någon av trådarna är nollan förstås).
Är dimmern hel ska det funka om det är rätt kopplat.
Edit: Vad har du för ljuskälla? LED och LE är inte alltid optimalt för dimmerdrift.
 
Redigerat:
För att lösa det här så vorde det väldigt bra om det fanns information om hur det var kopplat tidigare. Satt det en dimmer eller en brytare?

Det mesta tyder på att denna dosa ingår i en trappkoppling, dvs. du har en brytare till någonstans som styr samma lampa?

Som påpekats i tråden så bör man aldrig "provkoppla", laborerande kan bli farligt. I jist det här fallet tror jag inte att det går att göra något farligt, så länge du inte blandar in skyddsjordsledaren som syns i dosan (gröngul).

Däremot så finns det en överhöngande riska att förstöra dimmern, genom att råka koppla uttaget över dimmern. Dimmern klarar inte så höga strömmar, så kopplar du in en dammsugare, elradiator eller annat med stor förbrukning på ett uttag som styrs av en dimmer så blir den överbelastad.

Om du inte vet alls hur det var kopplat tidigare, så återstår att utreda vilken tråd som går till vad. Börja med att kolla vilken tråd som går till uttaget.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Hur går det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.