Hej,

Har två jättar till ekar på tomten som jag gärna vill fälla.
Har vi någon i forumet (eller någon ni känner) som kan det här med att fälla stora träd?
Jag har kollat med kommunen och de hade inga invändningar på att jag tänker fälla träden.
 
Fäst en wire i trädet. Du kan bli tvungen att dra ner det med en traktor. Om du kan ta en skylift och ta bort grenar så att trädet faller åt rätt håll. Obs. Stora grenar är farligt att såga i. De sprätter, studsar, vrider sig, kniper om sågbladet. Ta dom gärna i småbitar. Kanske en meter.
Exempelproblem. Du kapar en 5 m lång gren. Den faller mot marken och sviktar, studsar upp igen, kanske inte på dig uppe i korgen men gärna på själva skyliften på marken. Eller du sågar under grenen och bladet kniper. Du kämpar ut sågen och sågar ovanifrån. När du är nästan igenom vrider sig grenen och kniper fast sågen uppifrån. På vissa grenar är en tigerssåg bra. Kapar du grenar större än ett par cm är du ... låt oss säga ... en risktagare. (En idiot alltså)
Själva trädet.
Gör ett riktskär. Klarar inte motorsågen hela trädets bredd sågar du ut mitten av trädet från riktskäret. Såga sedan fällskäret.
Om du hade hjälp av denna instruktioner bör du inte chansa på att göra det själv.
 
Kapar du grenar större än ett par cm från stege... Skall det vara.
 
Tack, brumnjorn för en utförlig instruktion.
Jag insåg ganska tidigt skede att denna typ av jobb kanske man inte ska ge sig på själv, då det är som du säger innebär stora risker för en ovan.
Om jag hade haft tillgång till en skylift så kanske jag skulle kunna tänka mig att ta ner grenar, men jag vågar nog inte ta ner stammen.
Jag väljer därför ställa frågan till medlemmar på detta forum om det är någon som vet någon som är duktig eller ett företag de rekommenderar som kan det här med trädfällning i Linköpings-trakten.
 
Är det någon som har erfarenhet från nedanstående företag?

SP Trädgårdsservice
Bejke Entreprenad AB
 
Hur har det gått? Kan du inte lägga upp bilder på tomten? Tänk över behovet av att fälla igen - uppvuxna träd är det mest värdefulla en trädgård kan ha. Dina ekar är oersättliga, och ens små fruktträd >5år går knappt att köpa. Gamla träd ger ett grönskande tak till trädgården, och nästan allt annat är lättare att ersätta än detta. Kanske kan du spara åtminstone ett av dem?
 
Jag är lite emot att ta ner stora ekar, lite kortsiktigt tänk. Sen är det kanske inte kommunen som har åsikter, snarare Länsstyrelsen.

Men till grundfrågan då.
SP är duktiga, Bejke är väl mer alltjänst, sällan specialister på träd såna firmor.

Stora, jobbiga träd? Kolla med Arboteket, DW trädservice eller DA konsult. Är nån fullbokad är det för att de är bra :)
 
Redigerat:
Samma här.....En ek är ju både en del av landskapet som du inte kan få tillbaka på mindre än 100 år och så är den kapital på långsam men säker tillväxt. Tänk efter före du hugger.

Se till att någon tar vara på virket och får det sågat. Ekvirke är både bra och dyrbart.
 
Jag håller med er att ekarna ett värdefullt inslag i landskapet och oersättliga. Tro mig, jag har funderat på detta ett antal gånger innan jag tog beslutet av att fälla träden. Om inte ekarna hade legat där de låg på min tomt, skulle jag aldrig fälla de.

Elpaco: Jag har inte haft tid att anlita någon ännu för att fälla träden.

Nonkan Tack, för tipsen! Ska ta in flera offerter, ska således kontakta företagen du skrev.

heimlaga Tack, för dina synpunkter! Undrar om man kan få betalt för virket?

Tror ni att man kan få ekarna nedkapad/bortforslad och som kompensation får man behålla virket?
 
Korvgubbe
Tror nog inte att du kan få något för ekarna. Träd som stått i trädgårdar brukar vara i princip värdelösa då risken för att de är fulla med spik är så stor. Möjligen att man kan skänka bort det som ved mot bortforsling men några pengar blir det nog inte.
 
Dessutom skall ek helst ha en hög, kvistfri stam för att bli värd något. "Sparbanksekar" blir det inte mycket virke från.
 
Om du får det nersågat och det är stora träd kan jag betala upp till 1000kr per m3 för stammen beroende på hur det ser ut 😊
 
Korvgubbe skrev:
Tror nog inte att du kan få något för ekarna. Träd som stått i trädgårdar brukar vara i princip värdelösa då risken för att de är fulla med spik är så stor. Möjligen att man kan skänka bort det som ved mot bortforsling men några pengar blir det nog inte.
Jag misstänkte detta :) Jag skulle vara supernöjd om jag kunde skänka bort träden mot bortforsling.
Av ren intresse, vad är det som gör att man inte vill ha träd som det har varit spik i?
 
Kalle B skrev:
Dessutom skall ek helst ha en hög, kvistfri stam för att bli värd något. "Sparbanksekar" blir det inte mycket virke från.
Om jag minns rätt så har mina ekar inga höga och kvistfria stammar :(
 
CarlMagnus skrev:
Om du får det nersågat och det är stora träd kan jag betala upp till 1000kr per m3 för stammen beroende på hur det ser ut 😊
Kul att höra att det finns intresse :)
Jag får avvakta och se vad jag får in för offerter. Helst av allt vill jag skänka bort träden mot fällning/bortforsling.
Om jag inte skulle vara nöjd med offerterna, kan jag skicka bilder på ekarna så kan du bedöma om det är något du vill ha.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.