Hej,

jag behöver hjälp med var jag ska ha belysning och vilken typ av belysning jag ska ha. Speciellt i köket är det mörkt nu på vintern. Lampan ovanför spisen (fläktlampan) och taklampan är inte tillräckliga. Diskhon är vid fönstret till höger om spisen.

Även i vardagsrummet är det ganska mörkt eftersom vi bara har en taklampa.

Förslag?

uppgift_vardagsrum_2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag hade jobbat med spot skenor som jag tycker funkar otroligt bra. Vi har spot skena över vår matplats. I den har vi sedan hängt två stycken Bumling lampor samt ett par spottar för punktbelysning på vägen. Labbar man lite med watt styrkan i lamporna så får man det att harmonisera. Vi hittade rätt, vilket innebar att spottarnas lampor behövde vara lite svagare än pendellamporna. på så sätt blir de inte för starka när man ändå behöver vrida på lite över bordsytan..

Det blev så bra att vi gjorde samma sak över vardagsrumsbordet. Där hängde vi lampan över vardagsrumsbordet i en krok, men drog kabel och kontakt till skenan vilket faktiskt ser väldigt bra ut.

I vårt kök hade vi två takkontakter/dosor, den ena över gamla matplatsen och den andra över själva köksdelen. I den en satt vi en spot skena som belyser ett skåp och kyl/frys, samt ger lite allmänbelysning. Den andra takkontakten delade vi upp i två faser och satt in en extra lampknapp (en extra tändtråd). På så sätt kunde vi styra två skenor med olika knappar från samma takdosa. Den ena skenan hänger över vår köks-ö och i den hänger tre stycken pendelarmaturer och i den andra skenan har vi riktade spottar mot arbetsytan samt även någon mot köks-ön. Kontentan är att vi är väldigt nöjda med skenorna och att det blir så flexibelt.. Denna lösning tänker jag även på i ert vardagsrum, då skulle ni kunna ha två skenor. en för matplatsen och en för TV delen. Detta ritade jag dock inte in.

Jag ritade in ett par skenor i din ritning samt ställde ut ett par golvlampor, en bakom matplatsen och en i hörnan bakom soffan. Sen tycker jag även att ni skulle ha någon liten lampa på tv möbeln. Man ser inte riktigt på ritningen om ni har några fönsterbrädor, men har ni det skulle jag även ha en liten lampa i varje fönster. Har ni plats och kan ställa ett sideboard i höjd med soffryggen så kan ni även ha en liten läslampa där, dessutom känns det inte så tomt bakom ryggen när man sitter i soffan..

"De lärda" säger att man skall ha mellan 5-10 ljuskällor i ett rum, fler om det är större.. Jag tycker även att man skall dela in det i zoner om man har det likt er (och oss) ett stort rum med både matplats och TV del.

Vi köpte skenor och spottar för ca 6000:- PM:a om du vill veta vart ifrån och vilken modell..

belysning.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Den enklaste metoden är ju att helt enkelt ställa ut lite fler lampor. Golvlampor, fönsterlampor, vägglampor, skåpslampor, etc och byta de befintliga lamporna mot starkare lampor med dimmer. Ett rum blir mycket trevligare om man inreder med ljus istället för att bara sätta upp en taklampa.
 
Tack för båda svaren. Thiger gillar din idé med spotskenor. Vi bor nu i vårt 3:e hus och har en massa taklampor från förra huset varav vissa inte kan sättas fast i taket, så vi satsar inte på något dyrt denna gången.

Vi har tre strömbrytare, en för vardagsrumstaklampan, en för kökslampan och en för de tre lamporna (fanns kvar i huset från förra ägaren) som hänger på en skena över den köksbänk som delar av kök från vardagsrum.
Så om man kan koppla vidare på en slinga, så som du skrev, så kan jag antingen koppla på spottar över köksbänkarna (måste kunna se ordentligt när jag skalar potatis) till taklampan eller till de lamporna som hänger över köksbänken. Det skulle funka.

Glömde också skriva att i hörnet till vänster om kaminen har vi ett bord med en stereo (skivspelare bland annat). Men i fönsterna kan vi absolut ha lampor. Har inte hunnit julpynta än så inte tänkt på att det brukar bli väldigt stor skillnad när adventsljusstakarna kommer fram.

I vardagsrummet har jag en golvlampa som jag flyttar runt beroende på om jag sitter vid köksbordet eller i fåtöljen. Det skulle vara snyggt med två taklampor över bordet, men då kanske det blir konstigt med bara en lampa över soffan. Kanske bättre med såna som har flera lampor fast inte på rad utan mer i cirkel. Min man vägrar ljuskronor. Ska fundera mer på det.


https://ostadat.wordpress.com/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.