Hej på er!!!

Vi är på G och ska fälla in spots i vårt uterum. Grejen är den att det är isolerat men vi vet inte hur mycket + hur nära dom befintliga eluttagen...?!?!!?? (vi har tänkt och använda dom bef. eluttagen till lamporna). Finns det några spots som INTE alstar en massa värme och som man kan montera UTAN att bry sig om isolering / höjd till innertaket?! Självklart ser vi till att det inte ligger någon isolering direkt i anslutning till en ev. lampa... Som ni förstår är jag helt novis och ser tacksamt fram emot lite råd!

Tusen tack!!!

Kram Lotta
 
Det bästa rådet är att anlita en elektriker!

Annars säljer IKEA stickproppsanslutna spottar som får monteras på brännbart underlag.....
 
20watts spottar behöver bara 5cm bakom. Däremot lyser dom inte så starkt.
 
krille_ro skrev:
20watts spottar behöver bara 5cm bakom. Däremot lyser dom inte så starkt.
Går inte att säga generellt. Jag har t ex 20W/12V och dessa kräver 10cm. Men de lyser rätt ok iallafall!
 
Kolla på armaturerna, står oftast i bruksanvisningen.......
 
Som svar på frågan kan jag ju säga att visst, det finns spottar (typ "puckar") som inte behöver något säkerhetsavstånd. De kan även fällas in i skivor under köksskåp etc. Ofta är dessa på ganska låg effekt (5-10W, kanske även 20W) och ger därför ganska lite ljus. Men, man kan ju köra med ganska många, så löser det sig.

Sådana finns på massor av ställen, t ex Classe och IKEA.
 
Ja visst,

20watt avger olika typer av värme beroende på ljuskällan, 20 watt stift lampa brukar oftast vara godkända för att byggas dikt brännbar byggnads del, men en 20watt Gu5,3 (MR 16) har en annan armatur som kräver mer luft runt sig.

Kanske du hittar en ljus skena med färdig monterade spotlight´s på? Ta en titt på BAUHAUSE... Där brukar dom ha många olika typer av lampor.

 
Eller vänd dig till en belysningsaffär som kan ge dig råd också.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.