Försöker komma fram till vad jag ska ha för belysning till min snickarbod jag håller på att bygga. Takhöjden är bara 195cm vilket påverkar en hel del.

Det är 3,5x5 m stort och har tänkt mig 9 armaturer. 3 rader om 3. Mitt problem är att jag behöver ha armaturer som inte bygger allt för mycket på höjden och jag vill helst inte spendera allt för mycket pengar på de.

Tror ni att det räcker med färre armaturer? Vart kan man hitta vettiga armaturer som inte bygger som tusen på höjden och som är IP65-klassade? Behöver de vara IP65 eller funkar IP44?
 
tommib
Montera brädor i rummets kanter i 45 graders vinkel och sätt armaturerna där. Jag tror att det är gravt överdrivet att sätta nio armaturer, du klarar dig sannolikt mer än väl med fyra, speciellt om du kör med 2x36W T5-armaturer. Troligen är även det grotesk overkill även om man vill ha bra ljus i en verkstad.

Ett annat alternativ är LED-tejp på 45 graders list. Det blir dock lite dyrare om du inte beställer från Ebay. Fördelen med det är att du får installera den själv efter att elektrikern monterat drivdonen.

EDIT: Du kan ju köpa en armatur och prova med, så ser du hur mycket ljus det ger.
 
Jag köpte T8 IP65 armaturer på Bauhaus som jag hitta till bra pris. Kommer säkerligen funka hos mig och har tänkt ha lös extrabelsyning på bänk osv.

Men innan jag sätter taket vill jag få säkerstället att jag dragit rör för el till lamporna på ett sätt som kommer funka. Jag har spikat slangen i takläkten och sedan tänkt ha 2 hål i armaturen. Ett för rör in som kommer från dosa och knappar på väggen samt ett hål för rör vidare till nästa armatur.

Kommer det funka?

armatur.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
tommib
Om du borrar hål i armaturerna så kommer inte IP-klassningen gälla längre. Rördragningen funkar men det är nog vanligare att dra ner bägge rören på ett ställe, alt sätta takdosor vid varje armatur och dra ner en kabel från den.
Du måste också tänka på varifrån dosan matas.

Detta är som du säkert vet behörighetskrävande...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.