Hej,

ska sätta upp en kristallkrona i ett trähus. Kronan är gammal och således hyfsat tung, typ 10 kg. I vår förra bostad (lägenhet i betonghus) använde jag en expander för betong och då satt kronan stenhårt. Kan jag använda samma expander nu (trots trätaket) eller är det nåt annat som gäller? Den jag använde förut ser ut typ sähär:

https://www.hilti.se/medias/sys_master/images/hc3/9088618561566/5799_APC_830x515.jpg
 
Vad består taket av?
Finns det takdosa där ni vill ha kristallkronan?
Takdosorna brukar klara en hängande vikt av 15kg.
Vad finns över taket (övervåning, vind, ...)?
 
Vad menar du med trätak? Är det panel i taket? Har du möjlighet att skruva i en takbjälke eller en gles till panelen är ju detta bäst och håller garanterat.
 
Det finns en övervåning ovanför taket...Taket består av någon slags panel, jag hittade en bild på nätet som ser exakt ut som vårt tak: http://baatplassen.no/bildearkiv/2/2592/110112_ferdig_tak.jpg

Finns det något enkelt sätt att ta reda på var bjälkarna sitter? Och vad är en gles?

Är som ni märker inte särskilt erfaren, så förklara gärna som ni hade gjort för en femåring..
 
Enklaste sättet att hitta bjälkarna är med en magnet, för att hitta spikarna. Vet man var de är så är bjälkarna lätta att identifiera.

Har du bara rejält virke att skruva i så är 10 kg en baggis, det klarar du med vilken lite större krok som helst.

Såna här har jag hängt upp saker i, och jag kan hänga hela min vikt på en sådan.

http://www.biltema.se/sv/Bygg/Beslag/Krok/Skruvoglor-2000020110/
 
Bob_the_builder
Ditt innertak är fäst i så kallad glespanel (brädor, oftast 28x70 mm) med 30 eller 40 cm avstånd. Om du knackar på taket eller söker med en magnet kommer du hitta en glespanelbräda med lämplig placering (även om du kan få flytta 1-2 dm från din optimala placering). Där drar du i en takkrok med gänga för trä, tex den Troberg tipsade om eller http://www.biltema.se/sv/Bygg/Beslag/Krok/Skruvkrokar-5-st--takkrok-vaggkrok-mm-2000017252/
 
Okej. Har testat knacka på taket men hör inga reglar. Får testa magneten, men behöver jag inte en ganska stark magnet? Finns det särskilda för detta ändamål?
 
Ju starkare magnet desto lättare, men det borde gå med vilken som helst.
 
Jag köpte en regelsökare på Jula. Det var ett glapp mellan nya innertaket och det gamla så det var inte toklätt att hitta regeln, men efter en provborrning så hittade jag av en regel. Hängde upp en 15 kilos hantel i kroken i två dagar och det höll, så förhoppningsvis kommer kristallkronan också sitta kvar.
 
  • Gilla
Bob_the_builder
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.