Vi skissar på nybygge. Då vi kommer ha tillgång till billig ved och huset kommer stå avsides till tänkte vi elda på rätt bra i en framtida kamin.

Vi fick höra att man inte ska göra det för då "hamnar systemet i obalans", och "frånluftsvärmepumpen är så effektiv ändå". Kamin är bara för trivsel.


Googlat runt lite och förstått att man riskerar få en kall platta. Hittar dock någon som nämner "kaminfunktion" på golvvärmesystemet. Men hittar inte så mycket mer om den funktionen.

  • Är denna funktion vanlig?
  • Har funktionen något annat namn? (Hittar inte mycket med Google)
  • Andra åsikter om detta mottages tacksamt!
 
Kopplagolvrvärme till flvp och tänd på kaminen som vanlig. Du kan ha en kamin tank kopplad till systemet oxå om du vill.
 
harry73
eldar man i kaminen, då går värmen upp i vardagsrummet, där det blir för varmt och då blirdet ordinarie värmesystem inte längre av med sin värme.
Ser till att ni har en bra placering av kaminen, så att luften sprids genom huset. Eventuellt kan man installera ett rör/galler i mellanbjälklaget ovanför kaminen, så att den varma luften går upp till ovanvåningen (helst hallen eller allrummet)

Sen kan det vara bra att ställa in värmesystemet på en låg innetemperatur, då kan ni elda längre i kaminen utan att det blir för varmt. Och då blir det också enklare att spara pengar på en kamin.

Kamin i ett hus med elbaserad uppvärmning är väldig smart. Förutom trivselfaktorn har ni ett reservsystem ifall ni skulle få strömavbrott
 
Jag gillar komfort. Och komfort för mig är inte tvångsmässig kamineldning i vardagsrummet för att hålla värmen särskilt komfortabelt. Sot, aska, vedavfall och insekter vill man inte ha i soffan. Trivseleldning är komfortabelt. Storskalig värmeeldning kan man göra i pannrummet.

Eftersom du har tillgång till billig ved så kan det vara vettigt att bygga ett separat pannrum och ställa dit en billig och enkel panna och stora acktankar, och sen elda så att himlen förmörkas. I tanken sätter ni också en elpatron för de tillfällen då ni inte orkar elda.

Om ni skaffar en FTX-anläggning kan den återvinna luftvärme, vilket håller nere energibehovet.
 
Tack för er input!

Jag kanske överdrev hur mycket vi tänkte elda. Men det känns ju tråkigt om eldning inte ger någon sänkning alls av effekten till det vanliga värmesystemet, och om plattan ska bli kall.

Finns det "kaminläge" eller liknande på golvvärmesystem? Kanske räcker att göra som harry73 föreslår, ställa låg värme på systemet, men kommer det ändå inte sluta cirkulera helt -> kall platta om man eldar för mycket?
 
Hej,

Vi har motsvarande situation: 185kvm 2 1/2 plan, FLVP Nibe F750, kamin Tulikivi (1500kg) på plan 1, golvvärme plan 0 och plan 1 (ingen värme plan 2). Vi har löst det så här: FLVP inställd att följa kurva via utegivare (inte innegivare, vilket är den generella rekommendationen i vilket fall som jag förstår). Vi eldar morgon och kväll när det är kallare ute, för värme och mys - detta blir höst, vinter, vår. Golvvärmeslingorna är kalibrerade för att skicka det mesta till betongplattan plan 0.

Har tagit ett tag att justera in, men fungerar fint. FLVP "struntar" i om vi eldar eller inte, då den följer utetemp via kurva - det blir som konstant kaminläge kan man kanske säga. All värme som kaminen producerar kommer "systemet" tillgodo via frånluften till FLVP. Huset är behagligt varmt 21 grader, golv på samtliga plan kännbart varma, dock inte mer. Total elförbrukning per år 8500 KWh inkl. hushållsel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.