Vi behöver lite hjälp med följande.

Jag och min sambo byggde nyligen ett hus och har sedan dess flyttat in, och allt har gått bra. alla allmännyttiga tjänster fungerar men vi kämpar fortfarande med att få ut bredband och behöver lite råd.

När vi köpte tomten för ett par år sedan berättade säljaren att det fanns ADSL i området och att det lokala stadsnätet va planerat ut till området. Tomten kom också med el till tomtgränsen samt tomma fiberrör installerade vilket va en stor motivation till just denna tomt.

Nu när vi har byggt färdigt huset stöter vi på stora problem med att det lokala stadsnätet tydligen inte har några konkreta planer på att expandera hit ut trots att de grävt ned tomma fiber rör samtidigt som elen grävdes ned. När vi kontaktade Telia för att dra ut en kopparledning för att åtminstone kunna få ADSL istället fick vi en offert på 140 000kr för en installation på 280meter kopparledning. Vi kan leva utan fiber även om det är att föredra, med 2 vuxna och 2 barn som behöver internet till både arbete och skola. Offerten vi fick av Telia är helt galet dyrt och känns inte rätt. Finns det något vi kan göra eller någon instans man kan överklaga till?

Vi har för närvarande ett 4G med den största datamängden och barnen drog igenom den på bara någon vecka och nu måste de vänta till nästa månad innan de kan använda internet igen.

Lite övrig fakta, området har ca 20-30 hus vilka har varit här en längre tid. De har alla kopparledningar och ADSL upp till 30Mbit/s. Några nya tomter öppnades upp och alla är nu bebyggda. En liten bit ifrån oss fick ett annat hus sin kopparledning installerad för enbart 11 000kr vilket fortfarande är dyrt ändå bara är en tiondel så dyrt som vad vi ska betala. Det huset som är närmast oss som har både telefon och ADSL ligger enbart 120meter från oss. Slutligen, det finns en mobilmast bara 250meter från vårt hus som har fiber indragit.

Vad har vi för alternativ för att få en telefonledning indragen i vårt hus till en normal kostnad alternativt fiber? Det känns helt orimligt att vi inte kan få vanligt bredband in i vårt hus 2015 i Sverige. Vi bor ca 40km från Stockholm och enbart 3km från den lokala staden.
 
Tråkigt, mitt enda tips medan ni väntar är att kolla om ni kan få 4G från
http://www.net1.se/privat/
Ska vara obegränsad datamängd.
 
net1 funkar provisoriskt men inte i längden. det är alldeles för segt också :(
 
Det enda andra är att ni ser om ni kan få "dela" med någon snäll granne. Med riktantenner och gynnsam geometri så kan ni lätt överbrygga avstånd på några hundra meter.

Om inte det lokala nätet har planer på att dra fiber, så kan ni ju också starta er egen fiberförening. Det är mycket jobb och ni måste få med alla, vilket kan vara svårt, men om inte annat så kan det ju kanske sätta lite fart på det lokala stadsnätet...

Annars tråkig sits och inte mycket att göra. Lagstiftningen har inte hängt med.
 
ta kontakt med telia och be dem verifiera den offerten till att börja med. De kan mycket väl ha utgått från felaktiga data
Det handlar ju om var närmaste kopplingspunkt med ledig kapacitet finns. Det är därifrån man måste dra tråden hem till er.
Sen säger du inget om förhållanden på platsen.
Måste man bryta upp asfalt eller kan man plöja ned kabeln i jord? vem äger marken.Telia måste ju skaffa sig servitut för kabeln vilket också kostar osv.
Därmed går det inte att säga bu eller bä till priset hur som helst
 
Hur mycket data har ni idag?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.