Halloj,

Undrar om det finns något entydigt svar på vilka förutsättningar som krävs för att bygga billigare än kataloghus?

Är heltidsarbetande, ohändiga småbarnsföräldrar som gärna vill bygga ett Villa Varm eller Fiskarheden-hus men till Hjältevadahus-pris - är det möjligt även om man lejer ut allt arbete bortsett från arkitekt och projektlederi?

Är själv en kompetent projektledare, har en i familjen som är arkitekt och svärfar är pensionerad byggingenjör som hjälper till med den dagliga övervakningen och arbetsledningen vid våra byggen. Räcker det för att kunna komma billigare undan med lösvirke jämfört med att köpa av husleverantör?
 
Bygger man enl. samma standard som kataloghusen blir lösvirke oftast billigare om man har en bra byggare.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Mikael_L
Jag tror precis som Traume.
Att lyckas är helt avhängigt att få tag i bra folk. (Inte billigt folk, utan rätt och slätt bra).

Och då går det säkert att få en bra standard till lägre pris. Särskilt om ni redan har de professioner du nämner inom familjen och kan nyttja detta.

Men det blir mer slitsamt att själv ta projektledning och samordning än att bara skriva under ett kontrakt. Men det kan vara ganska lönsamt slit.
 
Låter hoppfullt!

Då ska man bara hitta bra byggare då (y)
 
Det går absolut. Rita ett hus ni vill ha, sök bygglov själva. Anlita en kontrollansvarig och ge ritningarna till en lokal snickarfirma. Snickarfirman tar sedan och köper in virke från bygghandeln utan påslag (enligt överenskommelse) och tar in underentreprenörer om det behövs.

Inga arkitektkostnader, inga husfabriker, inga overheadkostnader, ingen ekonomi- eller marknadsavdelning som ska ha sin bit av kakan utan du betalar rätt och slätt bräda för bräda och timme för timme utifrån vad som går åt i projektet.

Sen väljer du kök från ikea och PVC-fönster så blir det ytterligare 100 k mindre.
 
En sak som du kan spara stora pengar på om du har en firma att bygga på timdebitering är att städa och röja upp på bygget varje helg.
Då får byggarna koncentrera sig på att bygga och du behöver inte betala moms och skatt och timlön för en kvalificerad yrkesman som går och plockar brädlappar.
Vanligtvis brukar kunder städa alldeles för övernitiskt i början och sedan tappar de lusten och slutar städa...... en enkel grovstädning varje helg är det som du som kund tjänar in mest pengar på.

Allt det här kräver framför allt att du hittar en lokal pålitlig firma med yrkeskunnigt folk.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.