Hej!
Har ett hus på ca 80m2. Har ett mellanbjälklag och övervåning på halva huset men det är öppet upp till nock från nedervåning. Har spaltventiler i minst ett fönster i varje rum nere och uppe. Har golvvärme i hela huset. Frånluft är badrumsfläkten som går konstant på lågt varvtal(pax) och köksfläkten då den är igång.

Problemet är att jag får imma på en del fönster på insidan nu när det har börjat bli kallt!:(

Kan det vara att spaltventilerna på fönsterna ger ett kallras så rutorna blir för kalla och att iom att man har golvvärme så får man inte samma värmestrålning upp över fönsterna som man skulle fått om man haft radiatorer?
Kan lösningen vara att sätta in friskluftventiler en bit från fönsterna i sovrummen så den kalla luften hinner värmas upp och inte kyla ner fönsterna och stänga ventilerna i fönsterna? Eller har jag för dålig kapacitet med att bara ha badrumsfläkten?
Tips mottages!
 
värme stiger uppåt och tar med sig den fukt som finns på undervåningen och när den träffar nåt som är kallare börjar kondenseringen. En radiator under fönstret ser såklart till att den luft som träffar glaset värms upp och kan därför klara fuktutfällningen hyfsat bra. Fukt från nedervåningen kommer alltid att stiga upp till loftet men ju mindre fukt som alstras i huset ju mindre utfällning på glaset. Alla hål på övervåningen, oavsett om de sitter i fönsterkarmen eller en bit ifrån, fungerar som luftutsläpp istället, för som tänkt, luftintag och hjälper därför inte att hindra kondenseringen. En kontorsfläkt som ser till att luften cirkulerar och byter ut luften närmast glaset innan den hinner kondensera kommer att hjälpa men badrumsfläkten ,även om du byter till en större,kommer aldrig att kunna skapa det undertryck som behövs för att skapa det undertryck som behövs för att hindra fukten att stiga uppåt.
 
Bättre isolerande glas kan göra stor skillnad. Vi satte in isolerglas och det gjorde stor skillnad på kondensen. Minskade typ >90%.
 
Tjena! Har känt att alla ventiler drar in luft inte ut, så då skapas nog ett undertryck i huset av bara badrumsfläkten som går hela tiden.
 
Det är ju meningen att du ska dra in luft genom spaltventilerna. Grundprincipen för ventilation är att man suger ut luften i badrum, WC och kök där luften är fuktig och "dålig" och samtidigt så sugs det då in nu luft genom spaltventilerna.

Pröva att öka farten på badrumsfläkten så att du får igång ventilationen mer och se vad det ger för resultat.
 
Hej, gammal tråd men frågar ändå om du fick lösning på problem med innan och hur du i så fall löste det!
Har nämligen liknande, öppnet mellan övre/nedre våningar, 3-glas kasettfönster m spaltventiler o pax både uppe/nere...dock radiatorer
Har du löst och tiden vore ytterst värdefull med information
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.