Saken är väl lite den också , att det är en stor firma. Då ska detta även täcka lönen på han som sitter på kontoret. Medan en liten skutt är mer engagerad i det han gör och samtidigt har "kontoret" i bilen. Jag hade inne en rörig för ett tag sedan. Han kopplade ur 3 element och pluggade dom. Bilade upp en gamal brunn och monterade dit en ny i ett badrum. Han gjöt även igen efter sig och det kostade strax över 3 efter rot. Då var allt inräknat. Kostand för brunn bil osv.
Stora firmor kan väl förknippas med stora fakturor. Iaf vad jag har hört. Rätta mig annars.
 
Redigerat:
K
Så är det för alla företagare, Rörkrökaren, och det motiverar den höga timpenningen som därför ska gälla just timmar. Man kan inte ha både hög timpenning och lägga på extra timmar. Då fakturerar man ju dubbelt för det som du räknar upp.

Finns det ingen fackangivelse för sånt här? SJF (Journalistförbundet) har tydliga rekommendationer. Det skulle hjälpa kunden att ha något att jämföra med.
 
Har företaget i fråga debiterat för dubbla timmar då? @kattvind
 
K
Det är det som är frågan, Rörkrökaren. Flera personer i tråden här tycker att arbetsåtgången är för högt räknad.
 
N
kattvind skrev:
Men inte tretton års studielån, va? Läkare tar rätt bra betalt för sina tjänster också. En specialistutbildad läkare har råd att betala ett badrum. En mer relevant jämförelse är att titta på medellönen för hela befolkningen.
Jag angav fakta, inga andra synpunkter. 90 000 kr/år i studiemedel. Färdig specialist 63 500/mån = 396/tim

Lägg till sociala avgifter på 40% så når specialistläkaren med 13 års utbildning och en dryg halv miljon i studieskulder inte upp till den gymnasieutbildade rörmokarens lön på 625:-/tim
 
K
Förstår inte hur du räknar, Nephew. De läkare jag känner har råd att köpa hus innan de fyller 25 och lyxrenoverar sina badrum. Tycker för övrigt det är irrelevant att jämföra så, utan vill se hur en medelinkomsttagare eller en pensionär gubevars ska ha råd att göra en beställning från en hantverkare med sådana här kostnader. Förstår branschen att det ger dåligt rykte och att man drar sig för att ens be om offert?

(alltså 625 kr/tim är inte rörmokares lön, utan kostnad /exl el inkl moms?/ på fakturan)
 
Redigerat:
B
mr_bygg skrev:
Svårigheten som kund är att förhålla sig till en prislista och en rabatt. Utan att ha fått konkreta priser innan på de produkter som hantverkaren kommer att använda sig av så säger varken en prislista eller en rabatt något om slutkostnaden.
om det är skäliga priser på materialet så kostar det ju vad det gör, så att säga, totalen är ju inte problemet utan att det är alldeles för högt pris på det som ingår..

Ser man till tex inköp i industrin så är det inte något konstigt att speca allt, det är en lite för gammalmodig bransch, men jag vet ändå tex en elektriker som justerat ner sina priser till att vara rimliga, typ 10-15% över Elbutik.se, och då är det helt ok enligt min mening, men de där listpriserna är ju rena lurendrejeriet. Klara tecken på en bransch där marknadseffekterna inte fått fäste än, men med internet och forum som detta så sprids ju kunskapen och sötebrödsdagarna är på sikt över...
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Okej, alltså ja, jag har inte lusläst men ett standard badrum brukar jag räkna ca 50 timmar på. Men tar man det på löpande brukar man i regel hamna på 40-45 timmar. Det kan ju även vara så att det har varit problem med någonting, saker och ting dyker upp under resans gång. Men det är ju omöjligt för oss att veta. Men det känns som att ifall ts har frågor angående fakturan bör nog vederbörande ta kontakt med företaget och få en förklaring. Ifall ts tycker att den inte stämmer bör han/hon bestrida den snarast.
 
  • Gilla
kattvind
  • Laddar…
K
Ja, vi kan bara diskutera principiellt.
 
Alla vet att en läkare har bättre betalt än en rörmokare.
Ge dig...
Hade jag en timlöm på 625kr h skulle jag inte jobba heltid iaf.
 
Redigerat:
  • Gilla
santos
  • Laddar…
Det som är utfört är det standardjobb som behövs vid en helrenovering av ett badrum, nya avloppsrör i golvet och nya utanpåliggande rör för vattnet.
VVSaren har egentligen inte behövt vänta på några andra hantverkare när de väl har varit här ute. montering och utanpåliggande rör monterades när allt annat var klart i badrummet.
 
D
Rörkrökaren skrev:
406 kr/timme kostar en gubbe/gumma enbart i lön +sociala avgifter för oss. Vi debiterar 625/Tim
Då har era gubbar ca 42,000 i månadslön då???

406 * 1808 * 0.685 / 12
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
406 kr är ju inte montörerna timlön om du nu inte fattar det.
 
M
Jag tror vi kan släppa diskussionen om vem som har högst timpeng. Ni får gärna skola om er till VVSare hela bunten så har ni alla högt timpris :)

Men jag tror inte att det är en diskussion som gynnar TS för tillfället.

Vi kan även sammanfatta det som att man har hög marginal på material, men det är kutym och dessutom något man borde diskuterat på förhand i så fall.

Däremot så har TS betalt för en väldans många meter rör, rör i dimensioner tillräckliga för vattendistribution till hela huset och borr för drygt 1400:-. Det tycker jag är märkligt i ett standardbadrum men kanske finns en anledning. Borren borde dessutom överlämnats till TS efter att arbetet var klart då han köpt dessa.
Det står även "transport 8700:-" på första sidan men det är kanske jag som missuppfattat, ser lite konstigt ut.

Det är snarare timmarna man kan tycka är otroligt många, men han har ju vart konsekvent och tagit betalt för lika många dagar med bilen så det är nog så många dagar röris har vart där helt enkelt.

TS bör dock beskriva badrummets skick vid jobbets start för att någon skall kunna utröna hur lång tid det borde tagit.

En seriös röris borde kanske dessutom diskuterat med TS och sagt att hen har stött på något som kommer göra att det tar mycket längre tid, om nu så var fallet.
 
D
docboy skrev:
406 kr är ju inte montörerna timlön om du nu inte fattar det.
Jasså, hur fattar du det då, som verkar fatta så mycket bättre det som skrivs då?

Rörkrökaren skrev:
406 kr/timme kostar en gubbe/gumma enbart i lön +sociala avgifter för oss. Vi debiterar 625/Tim
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.