Kanske menar ni med englas, att det just är enkla öppningsbara fönster med lösa innanfönster, de har oväntat bra isoleringsegenskaper bara de är i bra skick... https://www.byggahus.se/forum/fonst...kampanjer-om-fonster-lurar-folk-att-byta.html

Med bergvärme och översyn av vindtäthet borde tilläggsisolering inte vara en stor sak, utan räcka med att ev isolera vind. Tilläggsisolering av väggar tillför risker och är troligen inte ekonomiskt lönsamt om man har bergvärme... Så gissningsvis är det mest ekonomiska att ändra så lite det bara går, förutom uppvärmning, och helst då lägga alla nya funktioner i tillbyggnaden som då kan göras "hypermodern". Det är nog även mycket enklare att få ett rimligt fast pris på en tillbyggnad mot ombyggnader överallt i ett gammalt hus.
 
Många som har talat om tillbyggnad på sistone. Kanske är det en lösning, låter märkligt i mina öron att det skulle vara mer ekonomiskt att bygga tillbyggnad än att sätta in kök/badrum i det befintliga, men det kan vara värt att kolla upp.
Gillar dock huset som det är idag och tror det skulle kunna bli bra, men alla sätt ska utredas innan man skrider i verket.

Har läst på om fönster i en vecka ungefär. Lutar åt att det blir nån form av extrafönster att sätta in vintertid, av flera anledningar egentligen. Ska det ha funnits sådana till detta huset från början? Kan man se det på något vis? Vi har 22st fönster som är 6-delade, sen 3st smalare fönster (var sida dörren samt ett på baksidan) och sen 2st fönster på vinden som jag skulle beskriva som "kyrkfönster", lägger några extra bilder jag hittade här under på dessa. Dessa måste då alltså monteras ned, renoveras (skrapas och målas, byta lister, sätta i nya glas där vissa är spruckna (tror bara de är 2-3st), något mer?), sen måste vi bygga eller låta någon bygga nya innerramar och sätta glas i dessa. Många som nämner 3-4mm eller energiglas till dem.
Mycket jobb/pengar blir det..! :p

Min fru nämnde att hon hade försökt öppna ett fönster på övervåningen men att det inte gick, är det vanligt att det var så? Har själv inte tänkt på att försöka öppna något så vet inte om det gäller alla eller bara övervåningen, eller kan huset ha satt sig?

20151031_123250.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


20151031_123356.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Till de rum som använts vintertid bör det funnits innerfönster, brukar väl gå att se att det sitter nån form av skruvar och piggar som bågarna suttit i. Kanske står dessa i något uthus eller på någon vind? Om huset bara använts som sommarhus kanske det aldrig funnits?

Att bygga en ny utbyggnad tror jag framförallt är lättare att få en korrekt offert på och man slipper alla de "risker" och överraskningar det blir i ett gammalt hus. Just kök, bad, med tätskikt, avlopp, krav på hyfsat raka väggar osv gör det nog lättare med ett "nytt" hus. Det är även enklare att få huset tidsmässigt korrekt i den gamla delen, inte förstöra så mkt med upptagning av dörrar och rumsindelningar osv. Kanske kan det frigöra yta så ni slipper dela av rummen? Man kan ju till och med tänka sig att på övervåning både ha ett badrum och ett litet sovrum.

Undrar om det finns lokala fönsterhantverkare som jobbar på plats, så ni får ROT på jobbet... ;)
 
Utan att ha kollat på planlösningen så tror jag inte att det finns några särskilda risker med tätskikten så länge som man skippar kakel och klinker. Plastmattor på golv och vägg är mycket bättre i ett sånt här hus. Gärna utan något besvärligt mönster som gör att det ser konstigt ut om det är lite snett och vint. Även målat system är bra på väggarna.
 
Ta loss rutorna, skrapa, kitta om med linoljekitt, sen linoljefärg och underhållsmålar ni sen era fina fönster regelbundet så håller de hur länge som helst tror jag :) Men visst, mycket jobb, så det är nog bra om man verkligen får tillfredsställelse av att betrakta sitt eget arbete i år framöver. Å andra sidan sparar ni ju massor av pengar också och bevarar skönheten i det gamla hantverket! http://www.gardochtorp.se/sa-renoverar-du-fonstret-steg-for-steg.aspx?article=6361 http://www.gp.se/bostad/1.1768532-fonsterfixa-i-semestertider http://gardochtorp.se/allt-du-vill-veta-om-gamla-fonster.aspx?article=8047 Antar att du kanske redan läst dessa om du läst på i en vecka :)
 
  • Gilla
kallun och 1 till
  • Laddar…
Cecilia R skrev:
Ta loss rutorna, skrapa, kitta om med linoljekitt, sen linoljefärg och underhållsmålar ni sen era fina fönster regelbundet så håller de hur länge som helst tror jag :)
Jag tror många överrenoverar sina fönster, i många fall räcker det nog att göra som ovan, skrapa det som är löst, pilla bort löst kitt, olja, kitta om de bitar där det lossat och sen måla, det är nog inte nödvändigt att ta ut rutorna, olja under osv. Ofta ser man ju fönstren på lite håll, så att slipa och fixa som det vore en möbel är inte nödvändigt. Linoljefärgen är ju dessutom väldigt trevlig att jobba med... Undvik modern färg bara!
 
  • Gilla
kallun och 1 till
  • Laddar…
C.H.A.B på Gotland sysslar med fönsterrenovering. Finns lite bra info på deras sida ang processen. Att renovera gamla fönster kostar som att köpa nya, men renoverade kärnvirkesfönster håller längre än nya fönster och livscykelkostnaden blir nog lägre.
 
Det var vanligt att bara ena ytterbågen i fönstret var öppningsbar. Andra ytterbågen spikade man fast med hästskosöm. Hästskosöm har den fördelen att den går att dra ut och slå in på nytt med minsta möjliga skada på karmen jämfört med annan spik.
Beslag var dyra och det var ju onödigt att ha båda halvorna öppningsbara. Man vädrar ändå bara med den ena.

Annars är det vanligt att gamla fönster kärvar och inte går att öppna. Då kittet torkar och spricker blir glaset löst. Eftersom de gamla fönsterbågarna inte var limmade i hörnen blir de skanka och börjar hänga på nedre falsen då glaset blir löst och inte längre bär upp ytterkanten.
Då man kittar om är det viktigt att mäta korsmåttet på bådens plats i karmen och kitta bågen enligt det. Gamla karmar är ofta skanka så om man kittar bågarna så att vinklarna blir räta kan det hända att de inte passar i karmen.

En intressant detalj på ert hus är att fodren ligger i liv med bräderna. Det brukar betyda att huset har haft bara timmerväggar utvändigt från början och fodren är från den tiden. När man senare brädslog huset kunde man inte flytta ut fodren eftersom droppnäsan på nedre karmen var för kort och inte skulle nå utanför nedre fodret om det kommer en brädtjocklek längre ut.
Då var det en vanlig nödlösning att göra som på ert hus.
Förresten brukar den där droppnäsan på nedre karmen oftast vara genomrutten. Då blir man tvungen att såga bort den och antingen limma dit en ny eller sätta dit en plåtlist.

Att renovera era fönster och förse dem med innerbågar blir säkert lika dyrt som nya....... men då har ni riktiga kvalitetsfönster av trä istället för simpla kopior av plast och aluminium.
 
  • Gilla
JohanLun
  • Laddar…
Har varit ute och tagit några bilder, dock tycker jag inte bilderna ger något rättvist intryck eftersom det i många fall blir motljus och min kamera på mobilen är dålig, det gör att det ser mörkt och dåligt ut där det egentligen är ljust och fint.
Det blev lite många att lägga upp rakt i tråden så lägger dem i en länk här:

(Ni behöver inte registrera er, bara tryck nej eller liknande på det som kommer upp)
https://www.dropbox.com/sh/guus3kac27qptay/AABP_UqhiHectWYgf78b5sZaa?dl=0

20151115_113214.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Har kollat runt överallt, klämt och kännt på bräder där tapeten har blivit dålig, även uppe på vinden och nederst på husets fasad. Inte hittat mer än 2-3 brädor som varit dåliga, de är lite spår av husbock på vissa ställen, t.ex. vinden och i vissa möbler.

Det som ger oss mest huvudbry för tillfället är tilläggsisolering. Taket är ju enkelt fixat, golvet vet man ju att de måste göras, men fönster/väggar är frågetecknen. (förtydligar innan folk blir upprörda att vi ska göra iordning de gamla fönstren, men sätta in extraglas, etc är det som de funderas om så ni kan lugna er nu :D)
 
Redigerat:
  • Gilla
LinneaH
  • Laddar…
JohanLun skrev:
som nån skrev tidigare, ska man uppdatera huset till modern standard, 10 eluttag i varje rum, spikraka väggar, laminatgolv, 3glas plastfönster, golvvärme etc så blir det inte bara dyrt, det blir dåligt, fult och tappar all gammal charm... Om huset är tätt, inte röt eller mögelskadat, bygg en ny utbyggnad med modern standard, måla och tapetsera om den gamla delen, om innanfönstren var borta, beställ nya sådana.
Är också inne på din del. Åtminstone att tvättstugan flyttas ut till ny byggnad med grov entrén ev. tillsammans med wc och dusch. Gillar inte planlösningen att köket bara kan nås via groventré och litet vardagsrum. Kök vid tvättstugan och matrums del i planerade köket. Det kan ha fastmonterade bänkar för porslin etc. Endast gäst wc vid huvudentrén så att man får ett större kök vid murstocken och ingång till kök även den vägen. En eller flera kamin/spis med plattvärmare kan hjälpa till att värma huset med vattenburen värme. Sedan kan det lättare kompletteras med andra värmekällor.

Saknar allrumsdelen på övervåningen då vuxna tar mycket i anspråk. Då behöver det inte heller sågas sönder lika mycket som en del varnar för. Skissen visar nytänkande med integrerat kök och för litet vardagsrum som delvis förstör charmen med äldre hus. Det är inte lätt att ta in allas åsikter men det blir intressanta uppslag för Ts.
Kanske sälja det till intresserad och köpa nyare hus med matosande vardagsrum istället?
 
Jättebra med kritiska inlägg slurppe99, det får en att tänka om. Dock kommer det inte vara något vardagsrum i anslutning till kök/matsalsdelen, det har aldrig varit tal om det utan det är något som personen som gjort ritningen ställt dit.
Att det är "nytänk" med köket i storstugan är ju dock inte helt rätt, som heimlaga säger så var ju köket i storstugan från början, och flyttades senare dit det är nu. Det handlar ju om vilken period man talar om vart köket var. Vart köket kommer hamna tillslut är fortfarande under diskussion, och har att göra med många saker.

Jag har lite svårt att förstå vad du menar med övervåningen, förklara gärna. Du menar att med tvåvånings utbyggnad så behöver man inte dela av rummet så som vi gjort?
Vuxna tar ju dock fortfarande lika mycket i anspråk, samt att trappen till vinden är belägen i någons rum isåfall (om det främre rummet ska vara någons sovrum), inte jättesmidigt.
Dessutom var ju det högre rummet ofta tvådelat precis som vi tänkt, så det känns inte särskilt allvarligt att ta upp en dörr där. Så länge det görs korrekt.
Men förtydliga gärna vad du menar.
 
Om-tänkande då men missade att skissen var ett förslag ni hade fått. Ett alternativ är som johanlun skrev att göra en tvåvåningsbyggnad med allt nytt där grov entrén är. Då kan ni där göra ett nytt badrum på övervåningen. Ni får då allrum på köpet.

Det andra alternativet är att delen med de två handfaten tas bort och väggen mot klädkammaren flyttas i höjd med murstocken. Badrummet blir lite mindre. Det blir då ett mindre allrum och upplevs då inte som en hall. Vill ni ha större klädkammare kan ni ta lite från delen där det är två skrivbord/sminkbord i sovrummet. Dörren till badrummet kan flyttas beroende på vilken planlösning ni vill ha. Eller ett större badrum som tar hela klädkammaren.

Såg på bilderna om ni ändrar groventrén tänk på hur solen kommer om ni samtidigt vill ha ett litet träddäck. Såg även att vägen var ganska nära. Då kanske det är bättre med köket enligt skissen med eller utan tvättstuga i nya delen. Tänk och fundera mycket innan ni bestämmer er så ni inte ångrar er. Sedan måste ni göra en snygg huvudentré med farstu/kvist. Sedan måste ni.....;)
 
Redigerat:
  • Gilla
thimon
  • Laddar…
Syns ju att det inte varit bebott på ett tag... men jag tror ni ska kolla på en kalkyl på bergvärme innan ni funderar på isolering. Är huset hyfsat vindtätt så sägs det att det räcker långt att isolera vindsplanet (och för guds skull, inte gullfiber eller stenull utan nåt som kan andas) - resten är troligen inte ekonomiskt lönsamt och förstör den gamla känslan i huset. Kör ni dessutom tillbyggnad så kan ni lyxa med golvvärme där. Genom att bygga ut, och ju större ni bygger ut, så kan ni ju få modern standard i nya delen och kosta på er att behålla så mycket som möjligt i gamla delen, om ni håller er till ytskiktsrenovering, dvs måla och tapetsera, som nog räcker väldigt långt, så blir det inte så dyrt. På köpet får ni väldigt mkt yta för pengarna.
 
Nummer 1: få huset beboeligt och flytta in
Nummer 2: bo något år och anteckna allt ni vill göra om
Nummer 3: gör en prioriteringslista över arbetena
Nummer 4: ta en sak i taget och börja inte överallt
Nummer 5: uppdatera prioriteringslistan allteftersom

Det är så jag hade gjort.', tanken på en utbyggnad med både kök och badrum(med tvättstugedel) är inte helt dum för då har ni löst två viktiga funktioner och kan ta resten vartefter
 
Tittade på bilderna, ser en del vackra gamla tapeter med grönt i. Finns det risk att de är från 1800-talet? Tänker på att det eventuellt kan vara arseniktapeter med schweinfurtergrönt. Förbjöds 1876, men sitter kvar i en del gamla hus. Kan vara hälsosamt att lämna in för kontroll innan ni börjar jobba i de rummen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.