Har under lång tid följt luftfuktigheten i vår torpargrund. Där kör vi också en avfuktare. Det har funnits mindre fuktskador för ett antal år sedan, men nu upplevs det överlag torrt och bra (förutom att hösten är ganska fuktig och grunden otät).

Jag kör ett trådlöst set från Oregon med en sensor/sändare i matkällaren/torpargrunden och en mottagare i köket. Mottagaren har också inbyggd hygrometer. Men jag tyckte hela tiden att jag fick konstiga värden, så jag lade helt sonika båda enheterna bredvid varandra i källaren.

Den ena visar då 70% och den andra 40% luftfuktighet!

Det måste ju gå att få tag i något mer tillförlitligt än detta skräp, för det ger ju ingen rättvisande bild av läget antar jag. Finns det några konsumentprodukter till vettiga priser som går att kalibrera på något sätt? (om jag inte missminner mig gjorde man några labbar i fysiken med vanliga sprittermometrar och en blöt strumpa på den ena, differensen i temp samt tabeller angav % luftfuktighet).

Finns det någon produkt till z-wavenätverk som skulle kunna göra jobbet med någorlunda tillförlitlighet?
 
Man ska åtminstone kunna testa hur fel/rätt en hygrometer visar med hjälp av olika salter. Det finns några "standardsalter" som man kan fukta och lägga i en påse tillsammans med hygrometern, och så stabiliserar det sig automatiskt vid en känd luftfuktighet. Vanlig NaCL ("hushållssalt") ska t.ex. ge ca 75.5% luftfuktighet. Jag provade med några mätare från Oregon och Proove och de verkade hamna inom några procent från det riktiga värdet, om jag nu gjorde rätt. Sedan är felvisningen kanske olika vid olika luftfuktighet så man borde testa med flera olika salter.

Se t.ex. http://www.lfs-web.se/kalibrering-hygrometer.htm eller http://www.wikihow.com/Test-a-Hygrometer.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.