Hej,

Bor i ett radhus (icke gavel). Huset är ca 6-7 meter brett. Det är även stora fönster, så själva fasaden är inte många kvadrat, säg kanske 10 kvm.

Vad skulle det kostar på ett ungefär om jag vill:
- Leja ut HELA jobbet till hantverkare.
- Få till en luftspalt.
- Tilläggsisolera
Dvs kostnad efter RUT, på ett ungefär, blir vadå?

Vad skulle enbart material kosta?

Och är tilläggsisolering värt att göra? Har hört att det kan ge problem med fukt istället.
Vi har direktverkande el och har en uppvärmningskostnad på 12000-15000 per år beroende på hur kall vintern är. Så det är inte jättedyrt att värma huset i dess nuvarande skick, trots direktverkande el. (En luftvärmepump är på väg så det kommer bli 4-5000 kr billigare per år, ungefär.
 
Helt omöjligt att svara på. Det beror på hur konstruktionen ser ut idag och hur gammal den är, vilken metod för tilläggsisolering som används, och om du ska flytta ut fönstren pga den tjockare väggen, och om det krävs förbättrad ventilation för att förhindra fukt, och så vidare.

Och vad det blir efter ROT? Precis lika omöjligt att svara på eftersom vi inte vet omfattningen av jobbet. Materialkostnaden går kanske att gissa sig till, men det är inte det som är den stora kostnaden.

Om du har en så låg uppvärmningskostnad är det kanske inte lönt att tilläggsisolera. Då är nog andra åtgärder mer effektiva, t ex fönsterbyte eller byte av uppvärmning eller nåt annat. Men det beror på förutsättningarna. Som vi inte vet.
 
Förstår att det är svårt. Tänkte mest om det är 5 till 10 tusen eller 10 till 20 eller ännu mer.

Vi ska så småningom byta panel oavsett. Eftersom vi ska göra luftspalt. Besiktningsmannen föreslog att vi gör det så småningom för att förhindra fukt innanför ytterväggarna. Då kostar det väl inte så mycket extra att tilläggsisolera, eller? Men visst. Om sparandet blir litet pga det så känns det inte värt. Då risken för fukt blir större i och med ev sämre ventilation. Alternativt kostnaden för att förbättra ventilationen till normal.

Kanske tog i lite gällande nuvarande kostnad för uppvärmning. Beräknad förbrukning för 2015 är just nu ca 18 000 kWh. Det är inkl allt. Vet inte exakt hur mycket som är hushållsel och varmvatten. Men säkert minst 6000 kWh iaf. Så beräknat för i år för uppvärmning är ca 12 tusen. Då räknar man väl med en normal vinter antar jag. Så säg att det ligger på 12 tusen i snitt då. Hur mycket skulle man spara på att tilläggsisolera tex väggar, vind respektive krypgrund? (vi bor i souteränghus med krypgrund).

Mvh
 
Den mesta värmen försvinner inte genom fasaden. Tak och fönster och ventilationen är de stora "bovarna".

Normalt är det dock aldrig en lönsam affär att byta fönster, eftersom det är så kostsamt. Det brukar aldrig gå att räkna hem det. Fönster byter man då de är dåliga helt enkelt :).

Men kostnaden för att tilläggsisolera när man ändå byter fasad handlar inte om många kronor och sen blir det aldrig gjort. Gör man det rätt är det ingen risk för mögel.

Och nog kostar 12 000 kWh mer än 12 000 SEK ;)
 
Hur ska man göra för att det inte ska bli för tätt när man tilläggsisolerar vind eller fasad då?

Vår vind är en sån där som är 40 cm hög i ena änden, kanske någon meter i andra änden. Då är det väl än kinkigare med att inte isolera för mycket? Men jag vet inte om det är värt det ändå, har inte sett någon större besparing än 1000 kWh/år i något forum där folk har tilläggsisolerat vinden.

Jo jag vet såklart att det kostar mer än 1 kr/kWh, om än inte mycket. Men i mitt första exempel som var 12 till 15 tusen kronor så stämmer ju det iaf. 12 000 kWh är ju strax under 15 000 kr i snitt.

Men nu när vi får in luftvärmepumpen så lär vi nog spara iaf 4 000 kWh per år. Så nere på kanske 8 000 kWh för uppvärmning då.
 
Nej, när du installerat din värmepump så är det antagligen omöjligt att räkna hem någon åtgärd alls :). Och du tänker helt rätt om att andra problem kan uppstå om man isolerar för mycket. Särskilt på en kallvind.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.