Hej alla kunniga forummedlemmar.

Jag har ett problem som jag hoppas någon som är kunnig på led kan hjälpa mig med.

Jag planerar att montera totalt 14 meter ledstrips (14,4 W/m, dvs totalt 201 W) på ovansidan av synliga hanbjälkar för att få ett indirekt/dolt ljus upp mot taket i en utbyggnad.

Mitt problem är att jag har svårt att hitta rätt kombination mellan transformator och dimmer. Till saken hör att min elektriker endast har satt en dosa där styrningen av dimmern ska ske och där kommer det sitta en dubbel renova knapp som ska förses med återfjädrande knappar och den ena ska styra på 230 volt. som jag förstått det innebär det att jag måste hitta en dimmer som dimmrar på primärsidan.

Om någon kan komma med ett förslag på kombination dimmer och trafo (vill helst ha så få trafos som möjligt då de kommer vara svåra att dölja).

Hoppas någon kan komma på en bra idé.
 
tommib
Du kan använda drivdon med push-dim. Då räcker det bra med den andra knappen i din kronbrytare. Du lär få koppla ihop ett flertal don så kolla att de har synkfunktion eller att de går att koppla parallellt på knappen.
 
Jo en djungel är det. En god ide är att börja med LED-strippen, vad vill den matas med? Det är grundläggande för att gå till nästa steg val av drivdon. Antar att det handlar om 12 V konstant spänning, eller? 24 V kanske?

LED-tejp brukar vara okritiska och bör kunna drivas med vilken transformator som helst som ger 12 V, även de som är avsedda för halogen och som i anvisningen anger att de "inte fungerar" för LED. Jag skulle vilja ha en förklaring på varför de inte skulle fungera. LED-tejp brukar inte innehålla någon elektronik som kan spöka utan enkla motstånd för drivning av LED. En faktor kan dock vara AC eller DC. Några exempel på teoretiskt fungerande alternativ.
http://www.elbutik.se/product.html/belysningstransformator-116v-2?category_id=1015
http://www.elbutik.se/product.html/hide-a-lite-dimmerconverter-12-24v-dc?category_id=15170
http://molectric.com/transformator/1317-132w-12v-transformator.html

Välj helst ett drivdon med inbyggd dimmer som kan styras med återfjädrande strömbrytare eller 1-10V, det ska ge garanterat fungerande dimring. Eftersom du kanske kommer att behöva flera drivdon bör de i så fall gå att synka map dimringen.

Annars brukar det inte vara problem med dimbara drivdon som dimras med en traditionell dimmer på primärsidan, de brukar fungera bra. Det brukar i så fall vara en bakkantsdimmer avsedd för elektroniska drivdon. Typ av dimmer ska anges i specen till drivdonet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.