Vi bor i ett gammal radhus (1909) med självdrag från början. Då fanns tre kakelugnar och en vedspis i köket. Alla är borta. Sedan dess har man troligtvis förlitat sig på självdrag, men eftersom piporna från de gamla värmekällorna idag ersatts med ventiler i rummen, har jag tänkt göra en mer pålitlig lösning. Såhär:
- i badrummet och toan installeras fläktar (Intellivent 2 från Fresh) som ställs på konstantdrag (lågt varv, 50 kubm/tim) med fuktstyrning som bonus (forcering 100 kubm/tim)
- huset är ca 120 kvm, så fläktarnas utkapacitet borde väl räcka?
- I alla fönster ser jag till att det finns utrymme för inluft, speciellt i källaren
- i alla dörrar mellan rum ser jag till att det finns passage, så att denna luft kan leta sig till fläktarna
- de pipor som finns i rummen sätter jag igen (uppe vid skorstenen), så att det inte finns risk att luft kommer in "fel väg"
- på skorstenen sätter jag en huv för att skydda mot väta, eftersom skorstenen inte värms upp nu för tiden

Huset är fyra våningar, men jag hoppas luften kommer upp från badrummet, som är i källaren.
Vill inte ha en komplicerad/dyr lösning, så jag hoppas detta duger. Har direktvärmande el + några elgolvvärme.

Bra idé? Några fallgropar? Helt fel tänkt?

Tacksam för synpunkter! :)
 
M
Det kommer säkerligen att fungera bra. Men ett alternativ är att du sätter en fläkt på skorstenen istället och behåller alla ventiler på murstocken.
 
Kostar? Två fläktar á 1 700 kr + jobb slutar på max 5 000 kr...
 
M
Vet faktiskt inte - men det är säkert dyrare än 5000:-.

Fördelen är att det är säkrare att det kommer fungera bra.

Jag missade det du skrev om att badrummet satt i källaren och det ligger utöver min kompetens hur vida den kommer klara att suga ner tillräckligt mycket luft.

Till skorstenen menade jag något sånt här, dock bara första träffen på Google, så priset är nog inte det bästa!
http://fjaraskupan.se/produkt/ovrigt/vilpe-skorstensflakt/
 
OK, tack!
 
Det knepiga är att det blir rätt stora tryckskillnader mellan våningarna med så mycket som fyra plan. Lätt hänt att all tilluft kommer längst ner och att tilluften längre upp blir frånluft. Ett rätt klassiskt fenomen även i hus med bara 2 våningar.

Jag skulle vara försiktig med att ta upp tilluft i fönstren längre upp. Om de hålen blir till frånluft får du kondens mellan rutorna. Riktiga ventiler är bättre även om grundproblemet är detsamma med fel luftriktning.

Någon enkel lösning finns inte men du vill kunna strypa tilluften längre ner för att tvinga den att tas in även längre upp. Om det funkar beror på hur tätt huset är.
 
  • Gilla
exerg
  • Laddar…
Jag fattar. Men fläkten på toan är på plan 3, så jag får väl va noga med att den drar ordentligt.
 
Det är tilluften som blir problemet. Ett nyckelhål i källaren kommer att släppa in mer luft än ett 80 mm hål på andra våningen och hur stort hål det finns på 3:dje våningen så kommer det att fungera som frånluft istället. Läs Macarus inlägg och är det ingen tät dörr mellan källare o våningsplan så blir det så att den luft du har i källaren är i huvudsak den "friskluft" som du sedan får transporterad uppför trappor och vidare ut mot fönsterventilerna i sovrummen på övervåningen och den fukt luften samlat till sig under vägen bildar kondensen på fönstren. Att utesluta fönsterventiler i sovrummet, som är lockande, innebär att det garanterat inte blir nån ventilation alls om inte, som det alltid gjorde förr, satt en rejäl gjutjärnsgaller i murstocken.(men då är vi tillbaka på ruta 1 igen, att få källarluften in i sovrummet)
Ett nära nog idealiskt förhållande är såklart att få delar av övervåningens tilluft att sträva nedåt men här sätter naturlagarna käppar i hjulet.
 
Men jag har en likadan fläkt på våning 3?
 
Hela huset är en enda stor volym så vart utsugen sitter ändrar inte undertrycksscenariot. Inget hus, även de nyare,plastinpackade har den täthet som kan skapa det undertryck som skulle behövas för att få friskluftsventiler i 3-våningsplan att fungera åt rätt håll. Det är bara att vänja sig och inte låta gästerna röka cigarr på nedervåningen om man inte vill få denna rökluft in i sovrummen
 
M
Det var bl.a. pga detta scenario som jag tänkte att skorstenen borde vara effektivare,
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.