Vad krävs egentligen för överskåp kyl och frys?
Vi har fristående kyl och frys där vi ska överskåp. Om vi väljer de högsta skåpen (57 cm) får vi 2 cm kvar till taket, och om vi väljer de låga (35 cm) får vi ju kvar 24 cm kvar. Det hade ju varit snyggast att ta de höga skåpen men räcker 2 cm att ha galler till taket?
Skåpen går ju inte ända bak till väggen utan har en luftkanal bakom.
Om vi måste ha de låga skåpen, finns det något bra sätt att täcka den delen som man inte har galler till för att slippa öppna ytor långt uppe som samlar fett och damm?
 
Rekommendationen från tillverkana av vitvaror är att minimum luftutsläpp ska vara 200 cm2. Det innebär för ett 60-cm skåp, att det ska var 3,33 cm luftspalt. Om du sätter ett galler framför så behöver ju avståndet öka eftersom gallret i sig täcker en del av luftutsläppet.
Normalt brukar väl höjden på galler vara 8 cm.

Jag hade själv stora bekymmer med detta. Hade från början tänkt att lägga en list på 16 mm ovanför överskåpen, men då hade luftspalten endast varit ca 20 mm. Alltså blev det ingen list.

Risken med att täppa igen för mycket, så att kyl och frys får för lite luftcirkulation, är att kompresson i dessa kan gå sönder pga överhettning.

/RS
 
Om inte platsen direkt ovanför kylen räcker för ventilationen kan man ju öppna upp ovanför angränsande överskåp. Det går lika bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.