Hejsan!

Jag har ett äldre hus som är 1,5 plan som är omkring 150kvm stort (ca 100 nevervåning och 50 övervåning).Som det är nu är endast nedervåningen inredd och det finns inga radiatorer.

Enda uppvärmningen för stunden är en luft/luft värmepump i entréplan, med underhållsvärme.

Hela huset är tänkt att renoveras konstruktionsmässigt, även isoleras och renoveras i ytskikt. Samtidigt som detta görs är det tänkt att ett uppvärmningssystem ska installeras.

Problemet är att ett vattenburet radiatorsystem har hög installationskostnad. Är 100 000 en rimlig bedömning på vad det skulle kunna kosta att installera detta?
Sedan får man utöver detta lägga på kostnaden för luft/vatten uppvärmning (100 000 till) eller bergvärme (minst 150 000). Då handlar det om 200 000-250 000 i minsta laget.

Ett alternativ till detta som jag har tänkt på själv är att installera ytterligare en luft/luft värmepump på överplan, sedan direktverkande el element i varje rum som går på när värmepumpen inte räcker. Kanske 30kkr. Sedan elgolvvärme i badrummen.
Friskluftsventiler i vardagsrum och alla sovrum. Utsug i badrummen och köksfläkt.

Problemet är att de direktverkande elementen drar en del el i de fall de behöver gå på. Vad kostar de olika systemen i drift jämfört med varandra?

Är det det här som gäller eller finns alternativ?
Tack på förhand!
 
Gör en energiberäkning på huset för att få veta hur mycket det kommer att dra i uppvärmning. Man kan göra det själv med hjälp av www.energiberakning.se eller anlita någon. Först då går det att säga vilka driftkostnaderna blir med olika alternativ. Om t.ex. huset bara ska användas som fritidshus är luftluftvärmepump med underhållsvärme samt elradiatorer ett bra alternativ.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.