Trots den röriga förklaringen tror jag att detta är rätt enkelt.

Du har en trappkoppling med 3 olika knappar som styr två lampor (lampor 2 o 3).

Rent tekniskt så matas den här kretsen i den ena brytaren (eller snarare omkopplare) i C. Där är den ena svarta matande fas, från centralen. När man har en trappkoppling så kopplar trappomkopplaren om så att fasen antingen är ansluten till din ena vita i C, eller till den andra vita. De vita kallas då mellantrådar. I det här fallet går de vita mellantrådarna till B, som är en s.k korskopplare. Det betyder att i ena läget så är vit1 kopplad till brun1, vit2 kopplad till brun2. Om man ställer om korskopplaren, så växlas det så att vit1 går till brun2, vit2 till brun1. De bruna mellantrådarna i B går till ena halvan av dubbelomkopplaren A. Den fungerar precis som trappomkopplaren vid C. men den kopplar alltså den ena bruna eller den andra till gul tändtråd som går till lampan. I det här fallet går gul till två lampor. Dvs. du har tydligen 2 gula i dosa 2, plus den avklippta stumpen. Den ena gula kommer säkert från A, den andra går vidare till lampa 3, och den avklippta stumpen har gått till en lampa vid dosa 2.

På det här viset så ligger det alltid fas på en av de bruna mellantrådarna vid A, och om man då ändrar läget på knappen så kopplar man in/bort fas till tändtråden. Om man slår om antingen C eller B så växlas det så att fasen flyttar sig till den andra bruna mellantråden, och lampan tänds eller släcks.
 
Nu börjar poletterna falla på plats, med hjälp av papper och penna kunde jag följa ditt resonemang och konstatera att du förmodligen har helt rätt.

Men frågan är ju då varför gul tändtråd har styrt två lampor? Eller förresten, det är väl egentligen inte rätt fråga utan snarare svaret på varför någon klippt av kabeln (varför skulle någon vilja att två lampor tänds samtidigt med tre olika knappar?)

Frågan är - hur gör jag för att ena halvan av brytare A bara ska gå till Lampa 2? Att brytare B och C tänder/släcker lampa 3 är fine, det vill jag inte ändra.

Känslan säger ju att det krävs en del omkopplande, och det veti tusan om jag tänker ge mig på själv. Brun borde kanske inte alls gå till A från B och sen via gul till lampa 3, utan rakt in i Lampa 3 (och ta guls plats)..?
Jag kan ändå inte låta bli att tänka att det borde varit rätt från början, och att det därmed borde finnas en lösning som inte betyder att man måste börja dra om något.
Jag frågade grannen som har ett likadant hus hur det är hos dom - och jojomen, där är det som jag vill ha det. Brytare A styr lampa 2, brytare B & C lampa 3.
 
Om jag förstått det hela rätt så ser det just nu ut ungefär såhär (skalat bort lampor ute och på övervåning och endast behållt det som rör mitt problem så att säga).
Den röda kabeln i bilden är vit i verkligheten (svårt att rita vitt på vitt)

nuvarande.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Lösningen borde (väl?) vara att separera de gula i dosa 2, tvinna samman den gula som går till lampa 3 med en av de bruna (eller båda?) som går till B. Detta borde göra så att lampa 3 kan stängas av och på med både B och C.

För att sedan få en lampa i 2 att styras av brytare A borde lampan anslutas till den gula som kommer från A, och de två (eller bara en?) bruna som går mellan dosan och A tvinnas samman med svart. Det sista steget känns mest läskigt och är inget jag vill chansa på.
 
Enligt det där så är B en korskopplare och den måste ersättas/kopplas om till en trapp och en av de bruna mellan A och B kopplas som tändtråd för lampa 3 dvs gul o brun kopplas ihop i 2 till lampa 3.
ta bort de bruna till A och bygla P till P i A

Jag tror du skojar med oss, du är egentligen elektriker men spelar novis, men inte så bra för du har ju rätt lösning på det hela.

Om tråden räcker så dra ur ena bruna till A och skicka den till 3 så slipper du den gula som tändtråd till 3.

Protte
 
  • Gilla
Andreas_kalmar
  • Laddar…
Ja, har följt tråden sedan min senaste kommentar och det är intressant hur det kopplas och testas helt hejdlöst, och sedan gissas det helt vilt. Och fortfarande inte en mätning, eller som man fick göra "sumra" en ledning för att kontrollera om man var osäker och felsökte.
Vad ska man säga, hela tråden platsar i tråden "värsta elkopplingen" :D
 
  • Gilla
tuktuk
  • Laddar…
Nu är det ni som trollar med mig.
För det första kan jag inte mer än vad jag lärt mig i den här tråden (med tillhörande googlingar förstås). För det andra har jag inte kopplat om något alls, bara observerat och försökt förstå hur det är kopplat. Eftersom grannens koppling (exakt likadant hus) verkar normal så är det väl inte så konstigt att man undrar om det verkligen är felkopplat hos mig eller om det bara är något enkelt som jag missar.


Har en bekant som är elektriker som förmodligen kan komma hit nästa vecka, lutar åt att jag väntar till dess.. Men som sagt, sjukt lärorik tråd för mig detta - och jag vill ju gärna veta hur det ser ut bakom väggarna i mitt eget hus!
 
Ja det är EN sak att vi i tråden reder ut hur det troligen hänger ihop, och att du på så sätt lyckas få in en lampa där det tidigare var bortkopplat.

Men nu vill du tydligen bygga om kopplingen "en del". Då tycker jag att du bör inse din begränsning och kalla på någon som kan mer.
 
tasman skrev:
Men frågan är ju då varför gul tändtråd har styrt två lampor? Eller förresten, det är väl egentligen inte rätt fråga utan snarare svaret på varför någon klippt av kabeln (varför skulle någon vilja att två lampor tänds samtidigt med tre olika knappar?)

Det är väl inget konstigt med det, någon har tyckt att det är bra att tända ett helt rum på en gång oavsett vilken väg man kommer in i rummet, Ganska vanligt att en eller flera brytare tänder många lampor.
 
hempularen skrev:
Ja det är EN sak att vi i tråden reder ut hur det troligen hänger ihop, och att du på så sätt lyckas få in en lampa där det tidigare var bortkopplat.

Men nu vill du tydligen bygga om kopplingen "en del". Då tycker jag att du bör inse din begränsning och kalla på någon som kan mer.
Precis så. Jag är dock fortfarande förbryllad över att det är kopplat som det är (om vi nu har rätt, alltså att jag inte missat något). Jag är tämligen övertygad om att ni också skulle tycka att det var konstigt att dom här två lamporna alltid tänds eller släcks tillsammans av tre olika knappar som sitter så nära varandra. Det är inte rimligt alls och kan inte varit tanken från början! Att grannens hus är annorlunda bekräftar den teorin.
Jag tror att det antingen är ett hemmafix som gått fel någon gång, eller så är det något hemmafix som gått rätt - av någon som hade en mycket udda idé :)

Jag återkommer med facit när elektrikern varit här. Stort tack till alla inblandade tills dess!
 
Jag har inte uppfattat att knapparna sitter nära varandra, hur nära?
 
Nej det är svårt att förmedla hela bilden såklart. A sitter direkt vid entrédörren och brytare C som är längst bort är kanske 5 meter in. Däremellan sitter alltså de båda lamporna och brytare B.
 
Det låter som ett rätt vanligt upplägg. Man vill ha möjlighet att tända eller släcka hela rummet när man kommer in eller lämnar ummet i olika riktningar.
 
Jag tycker inte det är konstigt med tre brytare, inte alls.
Jag har fem (5) brytare för trappuppgången och övre hall och tre lampor.

Protte
 
Ok, jag har då aldrig sett något liknande. Men då är det sannolikt så att vi har benat ut det hela iallafall.

Jag köper hem ett par wago kopplingsklämmor och inväntar proffshjälp, och har han inget annat förslag gör vi som prototypen skrev ett par inlägg upp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.