Hej!

Hur har ni andra gjort som byggt lösvirkeshus själva för att beräkna den totala kostnaden? Vi planerar att bygga ett en plans hus på 180 kvm med inbyggt garage på ytterligare 29 kvm. Har en budget på ungefär 3 500 000. Allt det invändiga gör vi själva förutom el och VVS. Stommen reser ett par bekanta tills oss ovh hör huset tätt. I övrigt har vi rabatt på VVS, elektriker, kakelsättare, målare etc och har kontakter inom dessa fält. Tomten kostar 950 000. Sen tillkommer alla andra övriga avgifter som kommunen tar ut men även för el och va anslutning, elektriker, vvs osv. Tycker mest det är dom där övriga avgifterna om man lätt glömmer bort som är svåra att räkna på. Vilka avgifter missar man lätt st ta med i beräkningen? Är det rimligt att beräkna 450 000 på alla dolda avgifter kring tomten och avgifter från kommunen (inklusive bygglov, plankarta, kontrollansvarig, utstakning, etc.) eller är det för mycket?

Tacksam för hjälp.
 
Vi missade att räkna med badrumsmöblerna ;-) så allt kan missas! Vi ligger just nu på 23 000kr kvadraten och har då byggt ett lösvirkeshus på ca 189kvm i ett plan med plåttak. Men då fick vårt kök kosta "lite" extra.

Det vi vet är att du "bör" räkna med minst 10% extra för det är så mycket som kostar lite mer än du har tänkt och till slut blir det så himla mycket val att du tar det som är enklast. Enklast är nästan aldrig billigast!

Glöm inte att pantbrev och lagfart tillkommer på tomten!

Vårt bygglov blev betydligt mycket dyrare än vi tänkt med tanke på att grannen stoppade vårt bygge hela tiden. Ex utstakning kostade oss 6944kr. Det kan man göra själv men vi hade ju som sagt en granne så vi ville ha det på hundradelen av en mm rätt! Tomtkartan kostade 8010kr, bygglovet kostade 29 464kr.

Anläggningsavgift ca 160 000kr och sedan el inkoppling 28 000kr.... Lägg därtill in bredband om ni skall ha det.

Sedan kan jag bara tillägga att spottar är dyrt och om ni skall ha en elstyrning :) Lycka till!
 
23000 kr/kvm? Är det vad det kostar att bygga nytt nu för tiden alltså? :(
Är det väldigt hög standard på huset?
 
Såhär ser vår kalkyl ut för 175 m^2 boyta med 45 m^2 kopplat garage:
http://i.snag.gy/xLnAA.jpg

Tomtavgifter och byggherrekostnader tillkommer.
 
Fyra miljoner är alltså inget konstigt för ett nybyggt hus (exkl tomt, inkl allt annat).
 
tlundberg skrev:
Fyra miljoner är alltså inget konstigt för ett nybyggt hus (exkl tomt, inkl allt annat).
Nej tyvärr inte :(

Men hela tiden är det många bäckar små. Vårat hus som kostar 3,5 MSEK skulle i en huskatalog kunna marknadsföras för 2 MSEK (!!) genom att ha följande utlägg på tillvalslistan:
http://i.snag.gy/NfTJh.jpg
 
  • Gilla
tlundberg
  • Laddar…
Intressant. Ger ju en liten bild på vad som tillkommer på "nyckelfärdigt"...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.