Har problem att få tag i rörläggare och vill köra igång grunden.nu!!!
Hur svårt kan det vara att göra rördragningen i grundplattan? Byggmästarn har en del erfarenhet, vågar man låta honom göra jobbet? Själv kan jag inte så mycket, tyvärr. Det ska vara "vanlig" rördragning, kök, toalett grovkök, dessutom golvvärmeslingor.

Några konkreta råd/tips alternativt ledig rörläggare i Skövde?

/me
 
Någon ledig VVS:are i Skövde vet jag inte av.

Dock så är rördragningen ingen avancerad historia i grunden. Det klarar säkert grundläggaren av. Golvvärmen gjorde vi själva på vårat hus ca 130 m2 med utförlig ritning. Det tog 2 dagar och var inte särskilt svårt. Viktigt att du provtrycker slingan före och efter gjutning.

Om din grundläggare och byggmästare tror sig kunna göra detta så är det nog inga problem att låta dem göra jobbet. Det är inte särskilt svårt. Var dock noga med golvvärmen och tryckprovning.
 
Det verkar ju hoppingivande, WeeBee. Får man fråga var du fick tag på ritningar för golvvärme och ev. var du köpte rör?

/me
 
I vår grundentreprenad ingick all VVS dragning i  plattan. En rörmokare var inhyrd av grundläggningsfirman och han gjorde alla vatten och avloppsdragningar. Alla vattenrör drogs i gruset under isoleringen liksom avloppsrören. Det enda rör som "frästes" in i isoleringen var matningen till golvvärmefördelaren. Onödigt att spilla den värmen under isoleringen. Att dra vattenrören under isoleringen var tydligen ett nytt påfund då många klagat på att det tar tid för kallvatten att komma om man har dessa ledningar i isoleringen. Rörmokaren drog sk "rör-i-rör" av plast.

Golvvärmen ingick i vår grundentreprenad dvs att firman som gjorde grunden köpte in allt material till golvvärmen och vi fick göra jobbet med att dra den. Dessa golvvärmepaket köps kompletta med ritningar och allt material. Så är det även om du köper den själv. Prata med golvvärmeleverantörer och den du väljer upprättar en ritning som följer med paketet. Det du behöver för att lägga slangen själv är en "rörsax" för att kapa slangen med raka snitt, skiftnyckel el dyl för att dra åt kopplingarna, mätband och tumstock samt gärna en slangvinda, det underlättar mycket. Sedan står allt på ritningen hur slangen skall läggas med cc mått och slanglängd mm. För att göra provtryckningen så fick jag låna rörmokarens tryckspruta.
Vår golvvärme levererades av www.thermotech.se

För oss 2 tog det ungefär en och en halv dag att göra detta, vi var väldigt noga :). En rutinerad rörmokare tar ca en dag på sig att göra det själv. Man sparar då ca 3000:- på detta jobb. Får man inte tag i någon rörmokare så är det givetvis värt ännu mer. Om du känner dig osäker kan säkert firman du köper grunden av göra detta utan problem.

Kan tillägga att det är mycket enkelt att dra vatten och avloppsrör också om du skulle vilja göra det. Har du en ritning på hur det ska förläggas så är det lätt. Avloppsrör är ju bara att trä i varandra och vattenrören i plast är det bara att läga ut och se till att de sticker upp 1 meter ovanför plattan. Kopplingarna kan du leja in en rörmokare att göra senare. Se till att dimensionerna blir rätt på vattenrör och varmvattenmatningen till golvvärmeslingan. Om du aldrig gjort något liknande tidigare är det nog bra om du har någon som vet i närheten som kan se så det blir rätt.
 
Mikael_L
Väldigt viktigt är ju att framför allt röret till WC hamnar precis rätt, för efter grunden väl gjutits så kan du inte flytta toan, även om den hamnat 3 dm från väggen :p
Mät! och kolla ritn, och mät igen!!!
och mät ännu en gång, för säkerhets skull ..
 
Tack för tipsen, som sagt, det verkar genomförbart. Ska kontakta Wirsbo för dimensionering o ritning.

Angående toalettstol, om man har vägghängd toa kanske ev. felmarginal kan justeras i väggen?

När det gäller ritningar för rördragning, vart kan man vända sig då? Antar att rörfirmor inte gör ritningarna utan att också få göra jobbet?

Sen är det tänkt jordvärme, där brukar väl rörläggare också vilja vara med och leverera mtrl som slang o värmepump, inte bara komma o koppla in?

Nån som har erfarenhet av det? Värmepumpar o mtrl finns ju till bra priser på nätet.

/me
 
Om du tänker göra allt VVS arbete själv är det nog bra om du har en riktig ritning att gå efter. Jag vet inte vilken hustillverkare du anlitat men den som gjort ritningen till huset borde också ha en VVS ritning. Om inte så kan du anlita en VVS konsult som gör denna.

En jordvärmeanläggning och slang kan du köpa separat och gräva ner slangen själv. Se till bara så de dimensionerar antal meter slang och hur du ska förlägga den. Sedan kan du hyra in en VVS:are som trimmar in systemet i efterhand på löpande kostnad. Jag personligen har köpt en frånluftsvärmepump med installation av en rörmokare till ett fast pris. Ibland kan det vara bra att samma kille levererar och installerar maskinen. Så kan du också göra även om du lägger jordvärmeslingan själv, det är relativt vanligt.

Observera dock att det kan bli svårt med ansvarsbiten om du köper all vattenslang och avloppsrör själv och installerar om det mot förmodan blir något läckage. Det finns ju alltid klausuler i försäkringar som stipulerar att anläggningen ska vara fackmannamässigt utförd, och då kan det bli lite diskussion om du gjort allt själv.
 
Weebee:
[Om du tänker göra allt VVS arbete själv är det nog bra om du har en riktig ritning att gå efter. Jag vet inte vilken hustillverkare du anlitat men den som gjort ritningen till huset borde också ha en VVS ritning. Om inte så kan du anlita en VVS konsult som gör denna.
/quote]

Ja, så blir det. Har ritat skissen till lösvirkeshuset själv, sen har en arkitekt o jag gått igenom o gjort vissa ändringar. Slutresultatet är arkitektens ritning eftersom han har ritprogrammet, men dessvärre så hade han inte kunskap/kontakt/lust? att göra övriga ritningar så det får byggmästarn hjälpa till med genom sina kontakter.

Tänker också kontakta NIBE-försäljare lokalt för offert på pump, slang o ev grävning. Just för försäkringens skull som du påpekar, tack för det.

/me
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.