Hej!
Har beställt 6 Hide-a-lite 2218 Multi och LED Driver Jolly MD(allt ska installeras av elektriker som kommer på fredag). Funderar nu på att köpa ytterligare 3st 2218.
Hur räknar man på om jag fortfarande kan använda en Jolly MD?
I specen för lamporna står det:
konstant-ström 500 mA
Max effekt 5w

Och i specen för Jolly MD
Max Effekt för 500mA är max 24W

Är det 5w*antalet lampor(9) man räknar, dvs att den inte kommer att klara detta?
Om den inte klarar det, vilken rekommenderar ni i så fall? Kan inte termerna riktigt men drivaren ska kopplas till en vanlig (trapp?)strömbrytare med impuls-fjäder för att dimras.

Hälsningar,
Anders
 
tommib
Den klarar inte ens dina befintliga sex lampor om du har 6 st 5W lampor (=30W).
Kolla elbutik.se, elot.se, eldirekt.se eller någon annan sida för större drivdon...
 
Tack. Då är det mao watt*antalet lampor som man räknar på?
 
tommib
Ja.
Du kan dock koppla flera drivdon parallellt. Jag vet inte hur det är med Jolly MD men sannolikt går det bra. Antingen synkkabel mellan drivdonen eller parallellt över brytaren. Så du behöver inte kassera ditt drivdon, bara komplettera med ett till. Då kan du också köpa två lampor till (men inte tre, då måste du ha fem på ena drivdonet vilket blir 25W). Generellt bör man inte lägga sig precis på marginalen när det gäller effektberäkningen.
 
Det var skönt att höra :)
I produktbladet för Jolly MD står det:
Synkroniserad dimring av mer än en konverter är möjlig genom att länka samman konvertrarna, i synkkontakterna, med den medföljande kabeln. På detta sätt får
alla anslutna konvertrar samma ljusstyrka (vid lika belastning av konvertrarna).
Denna funktion rekommenderas när mer än en konverter ska kontrolleras med tryckknapp.


Så då borde det fungera att köpa ett till om jag förstår dig och produktbladet rätt?
 
tommib
Ja, så länge du håller dig under max effekt.
 
Men om jag nu ska ha 9 st så kanske det är bättre att skicka tillbaka Jolly MD:n och leta efter någon drivare som klarar alla 9 direkt(om det nu finns)
 
tommib
45W på en drivare blir svårt.... Det finns drivare som klarar 2x25W men de måste belastas jämnt på bägge kanalerna, så antingen åtta eller tio lampor då. Sen så är det som sagt inte bra att ligga precis på marginalen....
 
Tack för all fantastisk hjälp! Får gå tillbaka till ritbordet och fundera :)
 
När det gäller LED behöver man inte har "marginal" på drivdonet (om inte drivdonet är dåligt konstruerat), så det gör ingenting om du belastar ett 24W drivdon med 6-9 lampor. Det som däremot händer är att lamporna inte drivs med full effekt och lyser därmed inte så starkt som de skulle göra vid märkeffekt. Därför är det i dessa fall viktigt med lika många lampor per drivdon.

Marginal är däremot bra för traditionella dimmers och drivdon till halogen/glödljus, och för traditionella dimmers till 230 V LED.

https://www.byggahus.se/forum/belysning/260144-dimmertraden-tekniken-bakom-en-lyckad-dimring.html
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
tommib
Ah.... i vanlig ordning har Bo rätt. Det som händer är att spänningsbegränsningen slår till och uteffekten når ett takvärde. Förstås....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.