fredri_k
Hej, liten djungel det här - tänkt riva verandan, bila upp golvet och sedan bygga upp på nytt för att få en större hall / rum. Blir inte mkt skillnad mot innan fasadmässigt sett. Blir lite mindre fönster än "glasskivorna" som sitter där nu och en entreedörr.

Vad tror herrskapet, räcker en bygganmälan? Det blir ju som en tillbyggnad då det blir mer BOyta.

Det handlar om cirka 12-13kvm.

IMG_1713[1].jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hemmakatten
Bygglov krävs då det blir en ändrad användning (entrétak mot bostadsutrymme), utökad boarea och förändrad fönstersättning.
 
  • Gilla
fredri_k
  • Laddar…
Fast det kanske kan gå inom attefallsreglerna, i så fall räcker det med en bygganmälan.
 
  • Gilla
fredri_k
  • Laddar…
Hemmakatten
Jo, det tänkte jag inte på. Det kan man förstås göra men gäller att TS tänkt igenom så att han inte vill utnyttja Attefallsreglerna för något annat.
 
  • Gilla
fredri_k
  • Laddar…
fredri_k
Ok tack för svar, hade hoppats på bygganmälan bara då det är under 15kvm.
 
Hemmakatten
Det räcker med en bygganmälan om du åberopar Attefallsreglerna. Men en bygganmälan kostar ändå en del coh du måste in med ritningar till kommunen.
 
  • Gilla
fredri_k
  • Laddar…
fredri_k
Ja smidigt med attefall - men sparar nog den möjligheten då man kanske i framtiden vill smälla upp en sån liten bostad, men tack för tipsen :)
 
2750kr kostade bygganmälan för mig gällande en utbyggnad (en hall).
Ritade själv med linjal och det gick bra.
 
  • Gilla
fredri_k
  • Laddar…
fredri_k
Tror jag börjar med ändå att prova en "bygganmälan". Regelverket har ju förenklats lite idag av Boverket. Verkar som att under 15m2 tillbyggnad så "kan" det gå med anmälan, det är väl upp till byggnadsnämnden, handläggaren att avgöra i kommunen.

http://www.boverket.se/sv/PBL-kunsk...gglovbefriade-atgarder/tillbyggnad-max-15-m2/

"Det krävs i de flesta fall bygglov för tillbyggnad. Det krävs dock inte alltid bygglov för att göra högst en tillbyggnad på max 15,0 m2 på en- eller tvåbostadhus. Detta gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Tillbyggnaden får inte placeras närmare tomtgräns mot granne än 4,5 meter, om inte de grannar som berörs medger det. Inom vissa områden får en sådan bygglovsbefriad tillbyggnad inte byggas. Tillbyggnaden ska uppfylla de krav som ställs på byggnader i plan- och bygglagen, PBL, plan- och byggförordningen, PBF, Boverkets Byggregler, BBR och Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS. Däremot får tillbyggnaden strida mot detaljplanen. En anmälan måste i de flesta fall skickas in till byggnadsnämnden och startbesked ska lämnas innan bygget får påbörjas. Slutbesked krävs innan tillbyggnaden får tas i bruk. Om en tillbyggnad uppförs utan anmälan eller startbesked räknas den som olovlig byggnation, så kallat svartbygge. Om tillbyggnaden görs utanför detaljplanelagt område krävs i vissa fall inte anmälan och startbesked."
 
Hemmakatten
Den text du bifogat måste avse Attefallstillbyggnader och det var ju det du ville undvika/spara på.
 
fredri_k
Nej, det här är för att Boverket vill underlätta för vanligt folk med utbyggnader i mindre skala, ett rum t.ex upp till 15m2. Attefalls möjligheten är upp till 25m2 och den låter jag som sagt vara orörd.

Om du klickat på länken hade du fått svaret på din fråga själv :)
 
Texten avser attefallstillbyggnad, du får gå in och läsa på lite. Inom attefall finns ju tillbyggnad om 15kvadrat med även fristående byggnad på upp till 25kvadrat.
 
fredri_k
Texten avser inte Attefallstillbyggnad - texten avser tillbyggnad max 15m2 på befintligt bostadshus.

Bygglovsbefriad tillbyggnad max 15 m²

Det krävs i de flesta fall bygglov för att göra en tillbyggnad. Det krävs dock inte bygglov för att göra högst en tillbyggnad på max 15 m² på en- eller tvåbostadhus.


För Attefall gäller:

Bygglovsbefriat komplementbostadshus eller komplementbyggnad max 25 m², så kallat attefallshus

Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av en- eller tvåbostadhus uppföra en eller flera fristående komplementbostadshus eller komplementbyggnader, så kallade attefallshus. Den sammanlagda byggnadsarean av alla attefallshus som uppförs på tomten får inte vara större än 25 m².


Men som sagt - ska prata med kommunen och antagligen är det bygglov dom kommer kräva ändå :)
 
Hemmakatten
Attefallsreglerna berör två områden. Det ena att man får uppföra ett komplementhus/bostad. Det andra är att man får lov att bygga till bostadshuset med en bruttoarea på max 15 kvm, vilket är den text du länkar till.
 
Jag ser det som en renovering av hallarna, dvs ingen bygganmälan :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.