Jag har varit tvungen att kapa av järnrör som ingår i det vattenburna värmesystemet (oljepanna) och jag behöver koppla ihop dem igen.

Det ena röret har ytterdiametern 40mm medan det andra 25mm. Båda rörsluten är helt ogängade och det behövs en 90 graders böj också.

Går det och vad är det jag i så fall behöver för att kunna lösa detta problem?

Måste även få bort färgen på dem.
 
Redigerat:
En bild av problemet är aldrig fel.
 
Har ingen bild nu, men det är två rörstumpar i järn med olika diameter. Behöver främst veta vad eventuella delar kan heta.
 
Enklast är definitivt om det går att skruva ur rören ur närmaste gängade koppling och bygga nytt från vardera hållet med blå rör och svarta delar. Dessa delar är mycket billiga.
http://www.rinkabyror.se/artiklar/ror-och-rordelar/blaa-ror-och-svarta-delar-2/svarta-rordelar-/

Går det att komma åt att gänga om ändarna så skulle jag som alternativ två låna gängsnitt och göra nya gängor och sedan som ovan använda blå rör och svarta delar.

Funkar inget av ovanstående så finns det flera typer av kopplingar som fungerar ungefär som en klämringskoppling utanpå stålröret. Till exempel dessa:
http://www.rinkabyror.se/artikel/stalrorskoppling-inv-10/
Det finns också insatser som passar i vanliga klämringskopplingar. Men båda dessa varianter kräver att ytan på röret är hyffsat bra för att det ska täta. I dessa kopplingar passar sedan allt möjligt som är rör-gängat, så det är bara att välja vad man vill ha.
 
  • Gilla
Mogg
  • Laddar…
Tack för svaren! Nu har jag lite koll på vad jag behöver och vet att man kan koppla ihop järnrören. Kommer inte att gänga, utan kolla ihop rören såsom de är. Färg får jag försöka ta bort genom värmepistol, men rören sitter lite illa till.
 
Röstar på stålrörskopplingarna i detta fall. Att gänga R32 är tungt och kräver bra verktyg (typ REMS).
/M
 
  • Gilla
Mogg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.