Hej!
Har nyligen flyttat in i lägenhet byggd 2006, och upptäckte ett uttag i badrummet som inte funkar. Skulle lägga till bild men verkar krångligt här. Överst 2 lysknappar, mitten en timer (en rund platta som trycks på, inga olika tidsangivelser) och nederst ett uttag. Allt sitter i en och samma ram. Timerknappen är trasig och därav ingen el i uttaget heller. Har haft sånt uttag tidigare och det är suveränt för strykning ifall man är glömsk :). Har försökt hitta den här typen av arrangemang på nätet, utan resultat. Någon som känner till var man kan hitta/köpa?
Har fått info att den här typen av timer lätt går sönder, och att man helst inte ska ha sån. Någon som har koll på det också?
 
tommib
En bild skulle verkligen hjälpa. Om uttaget är kopplat via timern är det bara att byta, det borde till och med vara tillåtet att göra själv. Du måste dock byta till samma sorts timer. Eller så ersätter du timern med ett till enkeluttag, men då är det behörighetskrävande...
 
  • Gilla
bittece
  • Laddar…
Elko eller Eljo timeruttag? Bland de vanligaste på marknaden.

De går oftast sönder för att folk kör tex dammsugaren genom uttaget vilket de inte tål. Men det är även vanligt att de går sönder av sig själva även om de inte ens nyttjas. Jag köpte en lös timer på 1m till 60min med snurrskiva.
 
  • Gilla
bittece
  • Laddar…
Just strykjärn finns ju numera med inbyggd timer som stänger av.

Strykjärn har lite obefogat dåligt rykte vad gäller brandfara. Det kommer sig av rent antika elstrykjärn som inte hade termostat, då pratar vi om strykjärn på -20 -30 talet. De överhettades och smälte i princip ner om man inte manuellt stängde av dem med jämna mellanrum.

Strykjärn med termostat kan inte orsaka brand så länge termostaten fungerar. Äldre termostat utrustade järn orsakade enstaka bränder när termostaterna hängde upp sig i "på läge". Dvs. om man dels hade en trasig termostat, och dels glömde stänga av så kunde det bli jobbigt.

Modernare produkter med värmeellement har numera (sedan typ -75) alltid kompletterande temperatursäkringar, ofta dubbla. Så att OM termostaten hänger upp sig, så löser en tempsäkring ut, fallerar även den, så löser nästa temp säkring ut.

Det finns en historia om mordbrännaren som ville ha ut försäkringspengar. Han ställde strykjärnet på sin skjorta innan han gick till jobbet. För att bättra på effekten så spred han även en brännbar vätska i huset och tände på. När brandutredaren kontfonterade honom så "kom han ihåg det glömda strykjärnet". Brandutredaren visade då skortan han hade ställt järnet på. Där var en perfekt form av ett strykjärn som var det enda i huset som inte var brandskadat. Järnet hade skyddat skjortan från branden.
 
  • Gilla
bittece
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.