Hej,

Har skickat in en bygganmälan i Stockholm för byggnad av carport+förråd i form av ett attefallshus.
Men fått avslag enligt nedan, men gäller det även för attefallshus att placeringen måste vara 6 m från gatan? Jag hade ju kunnat byggt ett förråd på den placeringen :confused:

Någon som fått bygga carport i form av attefallshus 4,5 m från gatan?

Ni ska ha den 6 meter från fastighetsgränsen istället för 4,5 meter. Detta är enligt trafikverkets rekommendationer. Så en reviderad situationsplan och godkännande från grannar ska inlämnas innan ett beslut om startbesked.
 
  • Gilla
Bläcktudan
  • Laddar…
Jag vet att om du söker bygglov för carport så kräver de att man skall kunna parkera en bil mellan gatan och carport. Om det gäller ett garage så är är kravet rimligt, man skall kunna vara helt borta från gatan medan man öppnar porten. Men för en carport begriper jag inte riktigt skälet för det.

Det är ju en intressant fråga om de har rätt att ställa ett sådant krav inom ramen för en bygganmälan. Placeringsregler för byggnader brukar väl hanteras inom bygglovet, och detta skall inte kräva bygglov.
 
Blev extra tveksam till deras beslut när jag tog en titt på detaljplanen från 40-talet.
Fast den kanske mest syftar till huvudbyggnaden hittade inget om komplementbyggnader i den. Enligt den bör man kunna placera en byggnad 4.5 m från gatan.

Detaljplan.png
 
harry73
Förrådet kan man bygga som friggebod och sen kan man bygga bygglovsbefriad skärmtak (max 15kvm) på förrådet.
Då krävs ingen bygganmälan, och skärmtak får även placeras på prickmark.
 
  • Gilla
Fred vom Jupiter och 1 till
  • Laddar…
Rekommendationer kan inte vara bindande mot dig som fastighetsägare.
Det måste finnas något i PBL som gör det möjligt för kommunen att sätta upp den begränsningen mot dig.
Fråga vilken paragraf som beslutet motiveras med.

Jag skulle även passat på att fråga om hänvisning till Trafikverkets FS eller var regeln han hänvisar till finns att läsa för att kunna se formuleringen själv och bedöma vad den siktar in sig på.

Mycket möjligt hempularen har rätt. Men då betyder det att även garage får ligga med bara 4,5 om det byggs som attefallare. Visar bara på att man inte tänkte tillräckligt om vad som går att göra med kreativ användning av reglerna och vad som det faktiskt kan behövas att samhället behåller möjligheten att reglera. Undergräver respekten för trafiksäkerhetsregler lite om de ska tillämpas olika i situationer med exakt lika fysiska förutsättningar av enbart administrativa skäl.
 
Oavsett vad detaljplanen säger, t.ex. vad gäller prickmark, så får du placera byggnaden minst 4,5 m från tomtgränsen. Så här säger Boverket på sin hemsida:

" ..Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggeboden på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra ett så kallat attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Storlek på ett attefallshus

Attefallshuset får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Du kan bygga flera attefallshus, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 25 kvadratmeter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad).

Var får ett attefallshus placeras

Om du uppför attefallshuset närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande. Nekar grannarna får byggnadsnämnden avgöra genom att du ansöker om bygglov...."

Det står inget om att hänsyn ska tas till andras myndigheters önskemål. Har själv i dagarna fått "beslut" om att starta en Attefallsutbyggnad som delvis ligger på prickmark men 4,5 m från tomtgränsen.
 
Redigerat:
Tackar för all feedback.

Efter att även varit i kontakt med boverket fick svar från deras hemsida inom 1 dag utmärkt jobb :)

Attefallshus får strida mot bestämmelser i detaljplan eller områdesbestämmelser. Detta innebär bland annat att den får uppföras på prickmark, eller på tomter som redan har använt hela sin byggrätt. Det innebär också att det är tillåtet att uppföra ett komplementbostadshus på en tomt som redan har maximalt antal bostäder enligt detaljplanen. Byggnadsnämnden får inte neka startbesked på grund av att attefallshuset är planstridigt.
En rekomendation ifrån tex trafikverket kan inte gälla över en bindande lag (Plan- och bygglagen).


Nu så har kommunen beslutat sig för att gå på boverkets linjer.
 
Det är ju lite lustigt att handläggarna inte har en sådan sak klar för sig.
 
  • Gilla
SonnyListon
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.