A
Hej ska dra i 5 st 2.5 m2 installationskablar i ett pansarrör mellan gruppcentral och uttag till spis, de är 14 meter långa. De som drogs ur var tvinnade , hur gör man tvinningen enklast? Någon som har andra tips för att enkelt få in 5 kablar?

Alla tips mottages tacksamt.
 
Ledarna behöver inte tvinnas. Bara röret är tillräckligt grovt (~20 mm) och inte har för många böjar så ska det gå bra. Det hade dock kunna vara en fördel att kunna använda de gamla ledarna som dragtråd. Kabelsmörjmedel kan rekommenderas.

Jag förmodar att dessa rör inte är åtkomliga/berörbara, eller att metalldosor som har kontakt med rören är berörbara? En JFB rekommenderas om det inte redan finns.
 
  • Gilla
Tobbe_3 och 1 till
  • Laddar…
A
De gamla kablarna var av någon anledning tvinnade JFB finns redan. Kablarna byts pga att de var sönderborrade..
 
Som sagt, finns ingen anledning att tvinna dom!

Potatismjöl är grymt bra glidmedel när man ska dra igenom kablar!
Lycka till!
 
Tvinnade trådar är mera kompakta än fem enskilda trådar som spretar lite. Då kan det vara enklare att få dom genom ett smalt rör.
Om de gamla kablarna var sönderborrade, finns det möjligen skarpa kanter i röret som kan skada de nya trådarna?
Om du drar nytt: har gärna en person som skjuter på från andra sidan. Om du vet var böjarna i röret sitter: dra från den sida med minst antal böjar till den "svåra" sidan. Dragkraften minskar då.
 
Undvik potatismjöl och andra hemauppfinningar när ni ska dra tråd tex potatismjöl kommer med tiden att klistra fast ledningarna. Nått man däremot med fördel kan använda är talk det fungerar utmärkt även över tid eller dom förekommande "kabelsmörjor" som finns i handeln.
 
Om det finns risk för skador från en skarp plåtkant så bör de här trådarna isolationstestas efter dragning. TIll det behövs en isolationstestare (megger). En vanlig multimeter duger inte (skillnaden är att meggern mäter med hög spänning, så att det slår över även om skadan inte ligger helt i kontakt med plåten).
 
Redigerat:
Vad använde ni för borr när kablarna gick sönder?
Hänger röret ihop fortfarande? Är röret fixerat efter skadan?

Det är viktiga saker som måste kollas innan kabeldragning.
 
A
Betongborr pansarröret är ingjutet i en betongvägg
 
Betongborr är ju inte direkt den vassaste av borrar så borren har väl först bucklat ihop röret och seda gjort ett hål.

Ni får nog bila upp ett större hål och ta bort skadat rör.

Protte
 
  • Gilla
Tobbe_3 och 3 till
  • Laddar…
A
pansararöret touchades bara i kanten , det ser ok ut, försöker nog först med att slipa till det lite med slipstift och sedan dra i nya kablar och därefter isolationsmätning med megger, vilken testspänning skall användas ?
 
Jag mäter med 1000V (om det inte av någon udda anledning behövs annan spänning)
 
Det är väl bara om det finns någon apparat inkopplad i någon ände som man bör begränsa mätspänningen till 500 eller tom 250V. Om apparaten är korrekt konstruerad så skall den tåla 1000V mellan fas och jord. Man kopplar helst ihop fas o nolla, och mäter bara mot jord i ett sådant fall. Genom att koppla ihop dem garanterar man att det inte blir 1000V över fas- nolla, där apparaten förväntars sig max 230V.

Men det kan vara bra att begränsa sig lite, för även om en transformator i en apparat skall tåla 3750V mot jord, så kanske det är lite onödigt att prova (rätt vanligt att de inte tål det).
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.