Det är också en sak jag undrar över:
Den som installerar är om jag förstått saken rätt inte behörig Elinstallatör utan det är oftast firmatecknaren som har denna behörighet. Den som har behörigheten åker inte ut och inspekterar installationen efter att elen installerats. Varför inte förenkla och låta den som installerar ha behörighet för detta. Detta skulle leda till att det skulle poppa upp en massa småfirmor och förhoppningsvis bättre konkurrens/lägre priser. Fast det kanske är detta som är tanken bakom nuvarande system?

mvh
David
 
Kan ju berätta hur det gick till när Mjöbäcksvillan´s elektriker var i vårt hus och drog elen:
-Trasig strömbrytare i vardagsrummet.
-2 kontakter till utomhusbelysning vid altanen var inte trådarna ens dragna till.
-På WC var inte spegelbelysningen ovan handfatet inkopplad...och senare så skulle våra "snickare" ge sig på det jobbet och installera det hela (ej behöriga)...och då tyckte dom att det var helt okej att bara lägga "trådarna" bakom spegeln utan rör/inkapsling.....Vilket dom inte fick göra för oss!!!! :surprised:
-Centraldammsugaren hade elektrikern gjort någon helt idiotisk lösning på att vi själva skulle koppla ihop 2 tåtar när vi skulle dammsuga...tills ny knapp hade inhandlats!!! ???
-Eluttag placerades BAKOM ett ventilationsrör i klädkammaren....inte lätt att sätta i /dra ur en kontakt där inte! :-/
-Golvvärmegivaren placerades så att den när allt var klart hamnade bakom frys.
-Bänkbelysning i kök rangligt fastsatt

Tja det var väl det jag kommer på i skrivandets stund....och det var bara det elektriska! Har hur mycket som helst att dra om dom övriga "hantverkarnas" totala brist på kunskap och vett...Men jag orkar inte!!! :-/

Själv är bäste dräng...om inte...så får man se till att man är med och övervakar jobbet...så det blir ordentligt gjort! Det är min erfarenhet av att ha byggt hus med Mjöbäcksvillan...tyvärr....
 
David skrev:
Det är också en sak jag undrar över:
Den som installerar är om jag förstått saken rätt inte behörig Elinstallatör utan det är oftast firmatecknaren som har denna behörighet. Den som har behörigheten åker inte ut och inspekterar installationen efter att elen installerats. Varför inte förenkla och låta den som installerar ha behörighet för detta. Detta skulle leda till att det skulle poppa upp en massa småfirmor och förhoppningsvis bättre konkurrens/lägre priser. Fast det kanske är detta som är tanken bakom nuvarande system?

mvh
David
Många anställda elektriker har säkert även egen behörighet utfärdad av Elsäkerhetsverket.

Just nu hittar jag inte de formella kraven men för några år sedan såg de ut ungefär så här:

* Teoretisk kompetens (t.ex 4-årig elkraftteknisk linje, specialkurs för el-behörighet eller annan utbildning som kan anses uppfylla kraven)

* Fem års praktisk erfarenhet inom verksamheten för den sökta behörigheten

Är man anställd är det alltid arbetsgivarens behörighet som gäller. Bara för att man har egen behöriget är det inte så säkert att man är sugen på att starta eget företag med allt vad det innebär av ansvar och osäkerhet.

Arbetsgivaren gör i de flesta fall de stickprovskontroller han anser behövas för att lita på sina anställda eftersom det är hans behöriget som dras in vid försummelser.
 
Ja, det är mycket att tänka på. Plasten kryper... Man skalar lite för djupt i kabeln och sedan rycker på axlarna åt det så är möjligheten till kortslutning stor efter ett antal år. Eller så klämmer du två FK med samma resultat.

Man kanske väljer fel kabel till elementet man installerar som isolering torkar på, kortslutning.

Var skall du lägga vp rören, innanför eller utanför isoleringen. Hur mång FK får du dra i VP röret. Hur många grupper får du dra i ett VP rör.

Knacka kabel, koppla uttag, skala ledningar är skitenkelt det behövs ingen erfarenhet eller särskild utbildning till det.

Problemet är inte heller att ta reda på de saker jag tar upp. Problemet ligger i att veta vad det är man skall ta reda på och tänka på.

Men är man nogrann och inte slarvig så klarar man mycket. Då är sådana här forum bra, ett komplement till de som gör det själv. Men jag har full sörståelse för den som inte skrev under pappret, det är straffbart för den som har behörigheten/papperskrivaren om den som utförde jobbet gjort det felaktig, såvida det inte beror på helt onödigt slarv.
 
Vet någon var man kan få tag på dessa grundläggande regler kring elinstallationer?
Elektriker verkar ju inte ha någon liten regelbok direkt, de verkar ha allt i huvudet.

Detta är inte för att göra mera själv utan för att göra VP dragningar korrekt, dimensionering av kablar m.m.. Jag handlar ju hellre kabel på Bauhaus än hos elkillen (100% prisskillnad).
 
http://www.elsakerhetsverket.se/index.asp

http://www.elsakerhetsverket.se/pdf/foreskrifter/1999_5.pdf

Trevlig helg, det är ett rent helvete och fri famfart att tolka paragraferna.

Men det är åtminstonde lite intressant från sidorna 141+, och 99+

Det är många gymnasietimmar vi ägnade åt den här boken och gjorde oss lustiga över den.

Men sedan så det ju naturligtvis sådana saker som jag redan skrev som skadadisolering på enskilda ledare och dylikt, men sådant kan ju faktiskt även den bästa göra, och den som är duktigt/nogrann och inte har tummen i handen klara av. Det är någonstanns det finns en osynlig gräns för vilka som är lämpade att bli inspirerad av Martin T. och co:.

Ungefär att jämföra med mitt mekande i badrummet där jag inte är "utbildad" eller har erfarenhet i någon större utsträckning. Men alltsomallt så är jag nogrann och vet att jag måste ta reda på hur det skall vara före. Det är inte alla som begriper det. Det finns saker som du tvinnar ihop kablar i kopplingsdosor, en bekant installerade ett uttag med hjälp av sådana. kabeln och uttaget hängde alltså i dessa. Han skall inte ge sig in på större utsvävningar. Han tror dessutom inte på det man säger -äsch, och vet du nå mer än mig om det här...

Lär påpeka att jag inte tror att jag inte gör fel... För något måste gå åt helvete snart.
 
Tackar!! :D
Det var precis detta jag sökte. Klart intressant läsning för en amatör som vill veta lite mer. Sedan verkar det ju vara massa onödigt också i detta dokument, för mig alltså.
Min respent för elektriker har ökat!
 
Hej, lite erfarenheter för input i diskussionen.

I mitt bygge drog jag all VP/flex och FK själv, lämnade sedan alla dosor öppna så att elkillarna kunde kolla varifrån och vart alla kablar gick, (ritade också själv några slags kopplingsscheman). Fick lite info på vägen om att dra fem 2,5mm till spis, ugn och bastu, 5*1,5 till badkar, tvätt, tork, etc.. Fann själv ut att pannan behövde 5 stycken 6mm.

Nu när elkillarna varit och slitit i FKn så har vi gjort om en del;

- Två faser i en kopplingsdosa i skafferiet, urdumt, där fick jag såga upp lite i gipsen och ta bort den ena.

- På ett annat ställe gjorde de om så att den blåa FKn blev ledande till en trappbrytare för att slippa såga upp väggen där det också var lite blandat.

- Diskmaskin, brödrost och kaffekokare kan man inte ha på samma fas, vi drog två nya faser i den VP-slingan. Samma sak vid min apparatplats, C-dammsugaren vill ha en egen fas.

- På något ställe hade jag dragit lite väl många tåtar, räckte gott med svart och brun till strömbrytare.

Alla inkopplingar av eluttag och strömbrytare samt byggande av elcentralen har sedan elkillarna gjort och kommer sedan att ansvara för installationen. Eftersom jag byggt hela huset i lösvirke och med 100% oklar tidplan hade det nog varit ogörlligt att vänta på lite VP dragningar när det varit dags i de olika rummen. Då hade jag aldrig kommit i mål. Trots ovan problem och amatörmässiga lösningar blir det nu en installation som är helt OK, det verkar även elkillarna tycka. Några beräkningar på ampere och andra underligheter enligt ovan input verkade de inte vara så intresserade av. Huvudsaken det är kontakt. (De menade också att med nya EU-regler har de svenska elföreskrifterna avsevärt luckrats upp och att man numer kan dra FK direkt i väggarna, helt utan rör, hur f-n det nu skulle te sig.)

Slutligen är min elkille lite bekymrad över elektroniska transar som ligger uppe under gipstaket vid lamporna. Helst bör man sätta vanliga transar, (som klarar mer än 2m sladd till lamporna), i något skafferi eller liknande. Det kan jag faktiskt tänka mig att göra om, fast inte just nu, 8).

Andra erfarenheter är också att ge tusan i flexslang och köra 20mm VP överallt. Det underlättar kommande nya dragningar. FK-Flex är säkert bra om det är bråttom men stökigt om man måste dra om något. Vidare är det stor kvalitetskillnade på flex och flex. De billiga på Byggolle och Biltema är billiga pga avsevärt sämre kvalite än den som går att köpa på elgrossisterna. Samma sak gäller förståss utanpåliggande uttag, etc..

Mina elprylar är köpta via www.elbutik.se samt via en kompis som har avtal på Ahlsell. Det underlättar förstås möjligheten att spara pengar.

hälsar ingo
 
Du kan hälsa dina elkillar att det fortfarande är totalförbjudet att dra lös fk i väggarna , däremot är det numera tillåtet att dra lös ekk eller motsvarande typ av kabel i väggarna om den förses med spikskydd vid reglar samt dragavlastningar vid dosorna.

Att sen påstå att det bara är o köra om det är kontakt är direkt felaktigt.. utlösningsvillkor, potentialjordning, sektionering m.m behöver man inte bry sig om alltså?
 
Haha, de skojade nog också lite tror jag allt. Jag skall kolla kisarna om de moment du nämner, mvh i
 
undran.... undrar hur många som överlastar dimmrarna som dom monterat överallt ...brukar bara klara typ 250w
 
mickey skrev:
Ngn som blivit utsatt för liknande.
Bygger i stomrest i egen regi. Tilltänkt elektriker var från början helt överens om att endast inkoppling i central och godkännande var ok. Nu när gått lite längre så det skall börja dras VP-rör mm så påstår den samme att han skall göra en hel del jobb om han skall godkänna installationen, "annars kan jag skit i det" var kommentaren.
Nu byter vi elektriker !!!
För att dra VP rör krävs att du är behörig elektriker. Att en elekriker godkänner det efter det är gjort är igentligen inte okej enligt föreskrifterna(ellagen). Men det är idag allmänt accepterat.

 
Jag tänkte bara berätta att jag inte blandar mig i den här diskussionen. ;D
Det är hårt... Men f-n vad skoj att läsa ;)
 
:-/Jag har själv dragit all el i min stuga,MEN elkillen talade om för mig hur jag skall dra samt vilka kablar då är det helt ok,elkillen kollade givetvis att jag gör rätt
då kan det inte hända något om du har elkillen till att vara kvalitetsansvarig så är det hans ansvar att det inte blir fel
Mvh
 
la all el med flexrör med färdig fk.... busenkelt.

elektrikern skruvade fast i skåpet och i dosorna samt drog trefasen till garaget och spisen

inte rätt men billigt och bra

var ju bara en sommarstuga men ändå......

ujujuj... snart smäller det
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.