Hej,
vår granne byggde ut under sommaren och skulle spränga för att komma djupare ner. Han sa att de skulle använda snigeldynamit så det gjordes ingen besiktning innan på de närliggande husen. Vi tog heller inga kort på våran grund.
Sen visade det sig att entrepenören kom med sprängmattor och stora klippblock på ca 60x60cm kom upp ur gropen via grävskopa!
Nu har vi upptäckt ett antal sprickor i grunden som vetter mot grannen.

Hur gör vi nu? Vi ska naturligtvis prata med grannen också, men det kan vara bra att ha lite kött på benen innan detta sker.

Micke
 
  • Gilla
Alibaba66
  • Laddar…
Det är väl upp till grannen att bevisa att sprickorna inte fanns där innan?
 
  • Gilla
Michael Lannhagen
  • Laddar…
Innan sprängning skall riskanalys utföras som normalt innebär att vibratuionsmätning utförs på närliggande byggnader. Om inte det är utfört kan inte grannen verifiera att sprängningen inte orsakade skador. Kontakta ditt försäkringsbolag så hanterar de ärendet mot grannen. Dock är det trevligt om du tar upp frågan först med grannen.
 
Det finns en metod som kallad spräckning, som inte kräver besiktning av grannarnas fastigheter. Dock använder man även då mattor. Skillnaden mot när man spränger, är att det blir mindre vibrationer.

När någon i ens närhet spränger börjar man titta överallt på sitt hus och hittar då massor av sprickor. Sannolikt fanns de där innan också, men då tittade man ju inte.
 
Redigerat:
  • Gilla
tompaah7503 och 4 till
  • Laddar…
D09
Kände ni några vibrationer vid smällen?
Hörde ni någon smäll?
Vem var entreprenören dvs om ni kollar in dess t ex hemsida så kanske man kan utläsa metod
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Spräckning och snigeldynamit har ingen egen sprängverkan och ger därmed inga stötvågor åt alla håll. Men det kanbge nog så kraftiga smällar då berget "självspricker" pga det tryck som skapas.
Företaget skall kunna visa på vad som använts. Är det sprängmedel av något slag så är det de som riskerar sin licens om det inte besiktigats flre och efter.
 
Jag har nyligen sprängt lite berg på min tomt. Då användes förladdade krutpatroner som ska vara skonsamma och som ej kräver förbesiktning. Dock licens såklart.
Sanolikt var det det som användes.
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Stenbitar på 60x60 räknas inte som stora klippblock, snarare fin berg. Det finns ett antal spräckmetoder som inte kräver besiktning av grannfastigheter. Men det är ett väldigt vanligt fenomen att grannar (t.o.m inom en radie av 100m) kommer att hitta sprickor på sina hus/grunder när dom ser att någon spräckt berg. Och ju lugnare spräckmetod desto större stenar. Spränger man med dynamit blir det nästan bara småsten av berget, så hittar du pulveriserad berg hos grannen kan du börja misstänka traditionell dynamit sprängning. Och kolla om grannen som sprängt intill sitt eget hus om han fått några sprickor på sitt hus.
 
  • Gilla
nissenhj
  • Laddar…
De finns en metod som inte kräver besiktningen och det är snigeldynamit.

De som sedan lanserades som vibrationsskador spräckning (vattenspräckning) hamnade i en gråzon. Den är besiktningsfri OM du inte laddar mer än 75g på ett hål. Så laddar du 100g räknas de som sprängning och besiktning bör genomföras (kan inte längre räknas som vibrationsfri spräckning)

Sen kom de ytterligare ett system då man kunde koppla ihop patronerna (som oxå lanserades som vibrationsfri DOCK gälde de endast om du ladda 1 patron på max 75g.

Lite kött på benen :)

Emil Bergsprängning!

PS Kilar är också vibrationsfria
 
Redigerat:
  • Gilla
goerana
  • Laddar…
Sprängde själva förra året och läste på rejält innan. Kort sagt så kom jag fram till att även om man använder "spräckningsmetoden" med mindre laddningar (tror det är svartkrut istället för dynamit) så kan det fortfarande smälla rätt ordentligt och har man otur så kan det orsaka skada på omgivningen.

Man är då alltid ansvarig för detta och om en granne hävdar att man orsakat skada på denna egendom så har man tyvärr också bevisbördan att påvisa att man är oskyldig. Har för mig att det går under miljölagen.

Så vi valde att inte chansa och körde riktig dynamit efter vi låtit besiktiga grannarnas hus.

Kan bekräfta att snigeldynamit och kilar däremot skall vara säkra att använda.


Om nu grannen använt något annat än snigeldynamit så borde väl någon granne hört att det smällt och eller vibrerat, kan vara värt att höra efter innan du pratar med grannen. Sedan bör man väl alltid fråga sig vad man har att vinna på ta upp misstankar av denna typ. Är det mindre sprickor som enkelt går att fixa så kanske det ibland, beroende på relationen till grannen, är bättre att avstå från att ta upp misstankarna/anklagelsen.

Hoppas du finner en bra lösning
 
Varifrån kommer den här inställningen? Om grannen har orsakat en skada på ditt hus ska han väl fixa det?
 
Mikael_L
Det har med en grundläggande rättsprincip som vi har i Sverige (och säkert många andra länder med).

Den som orsakar skada för andra må ersätta denne för skadan.

Och i Sverige (och säkert många andra länder med) så ska skadan ha varit uppsåtlig eller genom oaktsamhet/vårdslöshet begången för att vara ersättningspliktig.

Rena olyckshändelser eller naturkatastrofer etc är långtifrån säkert att få ersättning för.
 
Om skador nu har uppstått, vem är det som får stå för fiolerna? Är det grannen eller entreprenören?
 
Mikael_L
Entreprenören ska stå för skador om denne agerat vårdslöst.

Så det är detta som det hela tiden hänger på.

Har entreprenören inte besiktigat innan och efter och inte satt upp vibrationsmätare så har denne svårare att bevisa att denne agerat korrekt och inte varit oaktsam.
Men samtidigt är det grannen som stämmer för skadan och har initialt bevisbördan, så det är inte något plättlätt case det där.
 
Redigerat:
Hej, ja det var flera grannar som hörde smällar och kände vibrationer. Det lades även ut "sprängmattor" för att dämpa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.